Bo Tadeju Pogačarju uspelo zamenjati belo majico Dirke po Sloveniji za zeleno majico skupnega zmagovalca? Po zmagi na
Bo Tadeju Pogačarju uspelo zamenjati belo majico Dirke po Sloveniji za zeleno majico skupnega zmagovalca? Po zmagi na "spomeniku" Liege‒Bastogne‒Liege je odkrito povedal, da si želi v četrtem nastopu na slovenskem Touru stopiti na oder za zmagovalce. Foto: www.alesfevzer.com

Po treh belih majicah najboljšega mladega kolesarja in skupno petem ter dvakrat četrtem mestu letos za Tadeja Pogačarja šteje res samo zmaga na 27. Dirki po Sloveniji. Zlasti, ker gre za prvaka Tour de Francea, ki bo čez slabe tri teden začel braniti rumeno majico na francoski veliki pentlji. Odgovor bodo dale slovenske ceste v petih dneh med sredo in petkom ‒ prenosi na Televiziji Slovenija in MMC-ju.

Spored etap 27. Dirke po Sloveniji

1. etapa, sreda: Ptuj-Rogaška Slatina
151,5 km - ravninska etapa; prenos na TV SLO 2 14.50-17.00.
2. etapa, četrtek: Žalec-Celje
147 km - hribovska s ciljnim vzponom; prenos na TV SLO 2 12.50-15.00.
3. etapa, petek: Brežice-Krško
165,8 km - razgibana etapa; prenos na TV SLO 2 12.50-15.00.
4. etapa, sobota: Ajdovščina-Nova Gorica
164,1 km - hribovska s ciljnim vzponom; prenos na TV SLO 2 12.50-15.00.
5. etapa, nedelja: Ljubljana-Novo mesto
175,3 km - ravninska etapa; prenos na TV SLO 2 12.50-15.00.

Slovensko ogrevanje za Tour
Tamau Pogi
in ekipa UAE Emirates so se odločili za nenavaden precedens ‒ namesto tradicionalnega ogrevanja na Kriteriju po Dofineji ali na Dirki po Švici so se odločili, da se po višinskih pripravah na tekmovalno temperaturo ogreje na domačih cestah.

Krajša in po profilu lažja 5-dnevna dirka naj bi bila skupaj z obema preizkušnjama državnega prvenstva (17. 6. kronometer in 20. 6. cestna vožnja ‒ oboje v Kopru in prenos na MMC TV!) ustreznejša priprava za štart tritedenskega spektakla v Franciji, ki se bo s štartom v Brestu začel 26. junija (prenosi vseh etap na TV SLO 2).

Diego Ulissi in Giovanni Visconti med kraljevsko etapo leta 2019 na vzponu na Predmejo. Zadnje štiri izvedbe Dirke po Sloveniji je dobil kolesar iz ekipe svetovne serije. Letos so na štartu štiri elitne zasedbe: delno
Diego Ulissi in Giovanni Visconti med kraljevsko etapo leta 2019 na vzponu na Predmejo. Zadnje štiri izvedbe Dirke po Sloveniji je dobil kolesar iz ekipe svetovne serije. Letos so na štartu štiri elitne zasedbe: delno "slovenski" ekipi iz Arabskega zaliva UAE Emirates in Bahrain Victorious, avstralska ekipa BikeExchange in kazahstanska postava Astana Premier Tech. Foto: BoBo

Zaradi Pogačarjeve udeležbe ‒ prvič bo aktualni prvak Dirke po Franciji vozil slovenski Tour ‒ bo slovenski krog pod povečevalnim steklom ne samo kolesarskih analitikov, temveč celotne pisane druščine kolesarskih zanesenjakov. Želje in upi prirediteljev ‒ že vse od rojstva dirke leta 1993 Dirko po Sloveniji organizira kolesarski klub Adria Mobil iz Novega mesta ‒ o še močnejši konkurenci se sicer niso uresničile. Zaradi poškodbe na Giru manjka sicer sprva potrjeni Mikel Landa, Estebana Chavesa so Avstralci raje poslali v Švico ...

Zmago brani dvakratni prvak Ulissi
A vseeno ne bo manjkalo znanih kolesarjev, kot tudi ne motiviranih fantov in uspeha željnih kolesarjev iz druge in tretje lige.

Številko ena bo nosil Diego Ulissi, zmagovalec iz let 2019 in 2011. Pred dvema letoma se mu je moral pri emiratih podrediti tudi Pogačar, ker v vročini 3. etape s ciljem v Idriji ni imel tako močnih nog kot vedno podjetni Italijan. Bi lahko 31-letnik iz Toskane postal prvi trikratni zmagovalec slovenskega Toura? Ob Ulissiju imajo po dve zmagi Primož Roglič (2018 in 2015), Jure Golčer (2008 in 2006) in Mitja Mahorič (2003 in 2004), zadnji je tudi edini doslej ubranil skupno zmago.

Na še začasni štartni listi ‒ zadnje spremembe so možne vse do torka do 15.45 ‒ so sicer štirje najboljši iz zadnje izvedbe pred koronsko pandemijo. Že trikrat skupno drugouvrščeni Italijan Giovanni Visconti bo kljub 38 letom adut ekipe Bardiani-CSF-Faizane.

Na koncu brez Vlasova na štartu
Pri Astani Premier Tech je bil na začasno štartno listo uvrščen tudi Aleksandr Vlasov, ki je nedavni Giro 2021 končal na skupnem četrtem mestu. Za Rusa je sicer Dirka po Sloveniji 2019 in tretje mesto takrat še za ekipo Gazprom-RusVelo predstavljala eno izmed stopnic preboja med elito. A na koncu prihajajo Kazahi brez Vlasova in s kar štirimi Italijani med izbrano šesterico.

Tratnik: Na Giru manjkala pika na i, zdaj pa bom užival na Dirki po Sloveniji

Skupno četrto mesto, drugo zapored, je pred dvema letoma osvojil Tadej Pogačar. V treh nastopih na Dirki po Sloveniji je bil peti in torej dvakrat četrti, vselej pa je osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja, ki se v Sloveniji podeljuje kolesarjem, mlajšim od 23 let. Ker bo šampion iz Klanca pri Komendi letos dopolnil 23 let, ni več upravičen do bele majice.

Pri "emiratih" zmagovalec iz leta 2017 in seveda Polanc
A osvajalca dirk, kot so Tour 2020, Tirreno-Adriatico 2021, UAE Tour 2021, Valenciana 2020, Tour of California 2019 in Algarve 2019 ... bele majice tudi ne zanimajo več.

V boju za zeleno majico bo imel Pogačar močno podporo, tudi zmagovalca slovenskega kroga iz leta 2017 Poljaka Rafala Majko. Manjkal ne bo niti zvesta Pogačarjeva senca ‒ Jan Polanc, ki je bil mimogrede nazadnje skupno osmi, kar je UAE-ju Emirates tudi prineslo zmago med ekipami. Še predtem je bil Polanc leta 2013 še kot kolesar Radenske Rog skupno kar drugi, vsega 19 sekund za zmagovalcem Hrvatom Radoslavom Rogino (Adria Mobil). Razmerje zmag med Slovenci in tujci je zdaj 14:12 za tuje kolesarje.

Matej Mohorič načrtuje vrnitev na Dirki po Sloveniji

Mohorič in Tratnik na preži za etapami
Od udeležencev je na oder za skupne zmagovalce doslej stopil drug Slovenec ‒ Matej Mohorič, ki je bil tretji leta 2018. Po strahotnem padcu v 9. etapi Gira, ki pa se je zaradi čelade končal izredno srečno, je Mohorič adut Bahrain Victoriousa za etapne podvige, po opravljenih treningih sodeč pa se ni odpovedal niti možnosti, da bi se potegoval za skupno razvrstitev. Drugi slovenski bahrajnovec Jan Tratnik si bo po naporni in zanj ter ekipno uspešni Dirki po Italiji vzel čas za uživanje na domačih cestah ‒ kar prevedeno pomeni vsaj en pošten poskus bega.

Covid prekrižal načrte Luki Mezgecu

Covid odnesel nastop Mezgeca
Od sedmih Slovencev v elitni svetovni seriji bodo tako na štartu štirje. Šprinter in zadnji slovenski zmagovalec etape ‒ dobil je 2. etapo v Celju leta 2019 ‒ Luka Mezgec se je moral zaradi okužbe s covidom in posledično izgubljenega višinskega treninga odpovedati domači dirki. Ne nazadnje ostaja potnik avstralske ekipe BikeExchange za Dirko po Franciji.

Jerman šprinter Italijanov
Primož Roglič se kot kapetan Jumbo Visme za Tour pripravlja v gorah okoli Tignesa, tretji Slovenec pri Bahrainu Domen Novak se je po bolezni vrnil na tekmovanja z Dirko po Švici.

Zato pa bo na štartu osmi slovenski profesionalec ‒ edini kolesar v ProTouru ‒ Žiga Jerman, ki bo šprinterski adut stalnega udeleženca iz Italije ekipe Androni Giocattoli - Sidermec.

Jani Brajkovič je dobil slovenski krog leta 2012, ko je bil skupno Kristijan Koren tretji, a so mu ta izid črtali zaradi kršitve dopinških pravil. Zdaj bosta veterana sotekmovalca v reprezentanci Slovenije, 27. Dirka po Sloveniji pa bo njuna prva dirka letos. Foto: BoBo
Jani Brajkovič je dobil slovenski krog leta 2012, ko je bil skupno Kristijan Koren tretji, a so mu ta izid črtali zaradi kršitve dopinških pravil. Zdaj bosta veterana sotekmovalca v reprezentanci Slovenije, 27. Dirka po Sloveniji pa bo njuna prva dirka letos. Foto: BoBo

Kako bo šlo slovenskima ekipama?
Seveda ne manjka zasedba kluba, ki pod taktirko Bogdana Finka organizira Dirko po Sloveniji. Novomeška Adria Mobil je za postcovidno obdobje temeljito pomladila zasedbo, a forma fantov obeta konkurenčne izide. Kapetan Kristjan Hočevar je bil ravnokar z reprezentanco izvrsten drugi na prestižni Dirki miru do 23 let. V šprintu bo njihovo orožje David Per.

Doma se želijo proslaviti seveda tudi pri drugi slovenski celinski ekipi Ljubljana Gusto Santic, kjer bo za skupno pretedent Avstralec Zac Barnhill, Tilen Finkšt pa za šprinta.

Reprezentanca: vrnitev Korena, Brajkovič na skupno
Najboljši razpoložljivi posamezniki iz preostalih klubov so zbrani v reprezentanci Slovenije, pri čemer se je med sedmerico ob kolesarjih Kranja in Meblo Jogija našlo tudi mesto za dva veterana. Zmagovalec iz leta 2012 Jani Brajkovič je brez kluba, a pri 37 letih še ne želi skleniti kariere. Na Dirki po Sloveniji se po prestani dopinški kazni zaradi vpletenosti v afero Aderlass na tekmovanja vrača Kristijan Koren.

Na ciljnem vzponu na celjski stari grad v okviru 3. etape leta 2018 je prvi napadel Primož Roglič, a na koncu sta ga prehitela Daryl Impey in Rigoberto Uran. Slednja je nato
Na ciljnem vzponu na celjski stari grad v okviru 3. etape leta 2018 je prvi napadel Primož Roglič, a na koncu sta ga prehitela Daryl Impey in Rigoberto Uran. Slednja je nato "Rogla" ukanil že naslednji dan, drugo skupno zmago pa nato potrdil v zaključni etapi v vožnji na čas. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi vrhunec: Celjski stari grad
Trasa 27. slovenskega kroga ponuja dve šprinterski etapi ‒ prvo in zadnjo ‒ eno razgibano za ubežnike v okviru 3. etape v Posavju, skupna razvrstitev pa naj bi se odločala v 2. in 4. etapi, ko se dan konča s ciljnima vzponoma.

V četrtek se po vzponih prek Lipe in Svetine (Celjske koče) etapa kot leta 2018 zaključi s strmim vzponom na celjski stari grad. 2-km ciljni vzpon s povprečnim naklonom 6,7 odstotka in maksimalno strmino 12 odstotkov.

"To bo prvi resnejši test pred kolesarji za skupno zmago. Pred tremi leti smo videli, da je 23 kolesarjev prišlo pod zaključni vzpon, letos pričakujemo nekaj podobnega. Imamo izrazitega favorita, v Pogačarju, zmagovalcu Toura, ob njem pa bo na dirki ogromno drugih izvrstnih kolesarjev, ki nimajo česa izgubiti. Upam, da bo dirka zanimiva, druga etapa prav tako in prepričan sem, da v nobenem metru trase ne bo popuščanja," je organizacijski direktor dirke Bogdan Fink opisal prvo prelomnico boja za zeleno, od katere bo nato odvisna taktika in zapletanje ter razplet kraljevske etape v soboto.

Drugi vrhunec: peklenska klančina na Sveto goro
Kroženje po Vipavski dolini, Krasu, Banjški planoti in Brdih od Ajdovščine do Nove Gorice ponuja veliko različic, a na koncu bo o vsem predvidoma odločal znameniti vzpon na Sveto goro. 2,5 km dolg ciljni vzpon s povprečnim naklonom 13 odstotkov! Peklenska klančina, kjer bo kronan novi ali stari kralj slovenskega kolesarskega kroga, ki pa se tradicionalno zaključi v Novem mestu, kjer sledi pravo ustoličenje.

Sveta gora nad Novo Gorico je romarsko središče s frančiškanskim samostanom, ki pa se bo v soboto, 12. junija, spremenilo v slovensko kolesarsko svetišče. Foto: Radio Koper/wiki
Sveta gora nad Novo Gorico je romarsko središče s frančiškanskim samostanom, ki pa se bo v soboto, 12. junija, spremenilo v slovensko kolesarsko svetišče. Foto: Radio Koper/wiki