Tadej Pogačar je takole prečkal ciljno črto nad Celjem. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Pogačar je takole prečkal ciljno črto nad Celjem. Foto: www.alesfevzer.com

Šlo je za ponovitev lanske druge etape, na kateri je Tadej Pogačar pokazal vse svoje mojstrstvo, saj je napadel dobrih 20 km pred ciljem na vzponu na Svetino (5,6 km, 7,5 odstotka povprečnega naklona). Zelo podoben razplet je bil tudi letos, ko je Pogi napadel na istem mestu, razlika je bila le ta, da mu je sledil moštveni kolega iz ekipe UAE Emirates in vodilnemu do te etape Rafal Majka.

Prenos DP-ja v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, bomo na MMC TV prenašali cestno dirko za državno prvenstvo. Več TUKAJ.

V skupnem seštevku ima Tadej Pogačar sedem sekund prednosti pred Rafalom Majko. Foto: www.alesfevzer.com
V skupnem seštevku ima Tadej Pogačar sedem sekund prednosti pred Rafalom Majko. Foto: www.alesfevzer.com

Pogačarjev silovit finiš v zadnjem kilometru in pol

Oba sta se na spolzki cesti previdno spuščala, saj nista hotela pred Tourom nič tvegati, tako da ju je ujel Italijan Nicola Conci (Alpecin Fenix). A ko je prišlo do zadnjih 1600 metrov, je Pogi udaril še zadnjič in se suvereno veselil svoje druge zmage na domači pentlji. Majka je na koncu osvojil drugo mesto z zaostankom enajstih sekund.

"Na koncu se zdi, da smo vse izpeljali idealno, a imeli smo nekaj zapletov. Startalo nas je le pet, zato kapo dol vsem mojim sotekmovalcem. Rui Costa je še padel pred Svetino v Celju. Na koncu sva napadla z Rafalom in uspelo nama je," je dejal Pogačar.

Na spolzki cesti z Majko nista želela tvegati, sicer bi lahko bila prednost na koncu še višja. "Lani je prav tako padal dež, ampak zagotovo cesta ni bila tako spolzka kot letos. Dol s Svetine je bila drsalnica. Zato sva šla z Majko zelo previdno," je dodal. Kljub temu pa je v etapi ves čas šlo na vso moč, je priznal 23-letni slovenski as. "Danes je šlo na polno, nič ni ostalo. Želela sva čim večjo prednost, da bi lahko šla z rezervo navzdol."

Mezgec kar četrti

Za pravo presenečenje je s četrtim mestom poskrbel Luka Mezgec (+0:36). Z istim časom je v cilj na šestem mestu prišel Matej Mohorič, ki je bil na vzponu na Svetino nekaj časa najbližji zasledovalec Pogačarja in Majke.

"Nič posebnega. Vedel sem, da bom verjetno malce prekratek v primerjavi s Pogačarjem in Majko, kar se je tudi uresničilo. Na vrhu sem imel 15 sekund zaostanka, spust pa je bil moker in je zelo drselo, zato nisem tvegal in odšel z drugo skupino do cilja. Bolj nas je zanimala etapna zmaga, tisto četrto mesto v skupnem seštevku ni tako pomembno. Upam, da bo Domen ubranil stopničke v skupnem seštevku v jutrišnji etapi," je dejal Mohorič.

Pogačar na Celjski grad pritisnil na polno in oblekel zeleno majico

Skupno sedem sekund prednosti pred Majko

V skupnem seštevku ima Pogi zdaj sedem sekund prednosti pred Majko, na odličnem tretjem mestu je še vedno Domen Novak (+0:55).

V soboto je na sporedu kraljevska etapa od Laškega do Velike Planine v dolžini 152,1 km. Kolesarje pred zaključnim vzponom čakajo trije kategorizirani klanci na Jesenovo, Trojane in Črnivec, za konec pa sledi 8,2 km dolg vzpon na Veliko planino s povprečnim naklonom 7,6 odstotka.

Napad Pogačarja in zadnji kilometer tretje etape

Koronavirus udaril tudi na slovenski pentlji

Pri UAE-ju je bil na testiranju na koronavirus pozitiven Mikkel Bjerg, ki je tako že končal dirko. Pri vodstvu ekipe so se preventivno odločili, da dirko konča tudi njegov sostanovalec Vegard Stake Laengen. UAE ima podobne težave tudi na Dirki po Švici, kjer je bil pozitiven Marc Hirschi, dirko pa je zapustil tudi njegov sostanovalec Joel Suter. Vsaj eden iz para Bjerg/Laengen je bil predviden za nastop na Dirki po Franciji.

Izjava Tadeja Pogačarja
Izjava Luke Mezgeca
Profil današnje etape. Foto: Organizator
Profil današnje etape. Foto: Organizator
Dirka po Sloveniji, celoten posnetek 3. etape