Tik pred etapo se je v Barceloni močno ulilo. Foto: EPA
Tik pred etapo se je v Barceloni močno ulilo. Foto: EPA

Organizatorji so se potrudili, da je bila trasa prve etape speljana mimo večine znamenitosti katalonske prestolnice. To je prineslo tehnično zahtevno traso z osemnajstimi 90-stopinjskimi zavoji. Tik pred začetkom se je nad Barcelono razbesnela nevihta, ki je ovinke spremenila v drsalnico, tako da je bila vožnja vseh ekip zelo previdna. Kljub temu je bilo nekaj padcev, a se je po prvih informacijah vse končalo brez hujših posledic.

V cilj z istim časom prišel tudi Movistar, Evenepoel počasnejši za šest sekund

V zahtevnih razmerah je 14,8 km dolgo progo ekipa DSM Firmenich s kapetanom Romainom Bardetom prevozila v času 17:30. Rdečo majico vodilnega bo v nedeljo nosil Italijan Lorenzo Milesi.

Isti čas z nekaj desetinkami zaostanka je dosegla ekipa Movistar s kapetanom Enricom Masom. Šest sekund so zaostale ekipe EF Education Easypost, Soudal Quickstep z branilcem naslova Remcom Evenepoelom in Groupama FDJ.

Favorizirani Jumbo Visma izgubil več kot pol minute

Jumbo Visma s Primožem Rogličem, Jonasom Vingegaardom in Janom Tratnikom, ki je pred začetkom ekipnega kronometra veljal za prvega favorita, je končal šele na 11. mestu z zaostankom 32 sekund.

"Start ni bil najboljši, a če smo začeli v dežju, naj končamo v soncu. Vožnja ni bila prijetna. Vemo, kako so ceste lahko spolzke, če toliko časa ne dežuje. Kljub temu smo dobro opravili s traso. Jonas je imel vmes še počeno gumo in smo ga morali čakati. Glavno je, da smo prišli celi na cilj. Tako je cilj za danes opravljen," v izjavi za Val 202 ni bil pretirano razočaran Tratnik. Pri prvem vmesnem času so Nizozemci zaostajali 29 sekund.

Bahrain Victorious z Matevžem Govekarjem je bil šesti z zaostankom desetih sekund. Ekipa UAE Emirates, za katero vozi tudi Domen Novak, je zaostala 37 sekund in zasedla 14. mesto.

Evenepoel napadel organizatorje

Najbolj kritičen po prvi etapi je bil Evenepoel, ki je organizatorjem očital čas začetka etape. Ta se je začela ob 18.55, zadnja ekipa je šla na pot ob 20.21. Medtem ko so prve ekipe dirkale podnevi, so zadnje prišle v nalivu v cilj v trdi temi. Evenepoel je povedal, da je komaj kaj videl.

"Vedeli so, da bo temno. Ves dan imajo čas, da izpeljejo ekipni kronometer, a moramo čakati do večera. Dež je dež, tega ne moremo spremeniti, toda na druge okoliščine, v katerih tekmujemo, bi lahko vplivali," je organizatorje kritiziral Evenepoel.

"Lahko bi se zavedali, da smo na limitu, da dirkamo za zmago in da že tako veliko tvegamo. Da pa to počnemo v temi, je vsaj v mojih očeh nesmiselno. Seveda bodo zaradi tega moji sovražniki znova prišli na svoj račun, me kritizirali, ampak tako pač je. Organizatorji se morajo zavedati, da tole ni bilo varno. Vse favorizirane ekipe so šle počasi, saj niso ničesar videle," je še dodal Belgijec, ki je pred 15 dnevi postal svetovni prvak v vožnji na čas posameznikov v Glasgowu.

V nedeljo na koncu tudi na Montjuic

DSM Firmenech je na progo krenil kot drugi in imel na začetku še nekoliko boljše razmere in vidljivost. Druge ekipe niso mogle izboljšati časa. Še najbolj – zgolj na pol sekunde – se je približala ekipa Movistar, ki je startala predzadnja, tik za Jumbom Vismo.

Tudi favorizirana ekipa Ineos Grenadiers na čelu z Italijanom Filippom Ganno in Geraintom Thomasom je zaostala 20 sekund in zasedla osmo mesto.

V nedeljo bo na sporedu druga etapa: od Matara do Barcelone (181,8 km), ki ponuja zanimiv in razgiban zaključek tudi za favorite v skupnem seštevku. Kolesarji se bodo namreč 3,6 km pred koncem povzpeli na Montjuic (0,9 km/9,4 %).

Jumbo Visma na deževnih cestah v Barceloni izgubila več kot pol minute
Barcelona-Barcelona, ekipni kronometer:
  1. DSM-FIRMENICH               17:30 
  2. MOVISTAR                 isti čas 
  3. EF EDUCATION - EASYPOST     +0:06 
  4. SOUDAL QUICK-STEP            isti 
  5. GROUPAMA - FDJ                čas 
  6. BAHRAIN VICTORIOUS           0:10 
     Govekar                           
  7. ASTANA                       0:17 
  8. INEOS GRENADIERS             0:20 
  9. COFIDIS                      0:22 
 10. BORA - HANSGROHE             0:28 
 11. JUMBO-VISMA                  0:32 
     Roglič/Tratnik                    
 ...                                   
 14. UAE TEAM EMIRATES            0:37 
     Novak