Sočasno, ko je v Ljubljani v Cankarjevem domu potekala prireditev Športnik leta, kjer se je med moškimi potrdil primat kolesarjev v slovenski športno-novinarski javnosti, je v Madridu potekala uradna predstavitev trase 79. Dirke po Španiji.

Prireditelji so v nasprotju v navado pohiteli in še pred iztekom starega leta predstavili krog, kjer bo konec prihodnjega poletja potekal boj za rdečo majico na tretji tradicionalni tritedenski dirki sezone 2024.

Zemljevid 79. Dirke po Španiji (za povečavo kliknite na sliko). Foto: ASO/Unipublic
Zemljevid 79. Dirke po Španiji (za povečavo kliknite na sliko). Foto: ASO/Unipublic

Uradne številke s predstavitve Dirke po Španiji 24

  • skupaj 3265 kilometrov v 21 etapah
  • 1 ravninska etapa
  • 5 hribovitih etap, od tega dve z visokogorskima ciljema etap
  • 5 srednjegorskih etap
  • 8 pravih gorskih etap
  • skupaj kar 9 etapnih ciljev na kategoriziranih vzponih!
  • 2 posamična, pretežno ravninska, kronometra v Lizboni in Madridu
  • 2 dneva počitka

Iz Portugalske v vročo Andaluzijo

Petič v zgodovini se bo Dirka po Španiji začela v tujini, drugič na Portugalskem, kjer so prvič veliki start gostili leta 1997. Za uvod kratek 12-km kronometer, ki zaradi narave Lizbone, ne bo čisto ravninski, bo odprl dirko, ki zaradi sproščenosti, a hkrati iskanja zadnjega odmevnega izida na etapnih dirkah, že dolgo ni razočarala pri dramatičnosti in zanimivosti boja za skupno zmago.

Po treh dneh na Portugalskem se zavije v Ekstramaduro, ki prinaša strm Pico Villuercas in prve betonirane nečloveške klančine. Spust bo čez osrčje Andaluzije do Sredozemskega morja, kar v drugi polovici avgusta obeta peklensko vročino. Dolgi uvodni teden se zaključi z 9. etapo Motril–Granada, z dvakratnim vzponom čez klančin Hazallanasa in s strmim spustom iz Sierre Nevade do zgodovinskega mesta. Sledi let v Galicijo, kjer so postavljene pasti pred vrhuncem rdečega kroga.

Ključne gore v Asturiji

Asturija gosti kopico etap, prvi vrhunec bo za zaključek drugega tedna na Cuitu Negru. Z le 1843 metri nadmorske višine je to sicer najvišja točka dirke, a hkrati gre za vzpon ekstra kategorije: 25 km vzpenjanja s povprečjem 5,7 odstotka, a povprečje zadnjih dveh kilometrov klanca presega 14 odstotkov, najstrmejši odsek pa doseže 24 odstotkov!

Po dnevu predaha sledi zaključek na legendarnem Lagosu de Covadonga. Karavana se bo nato premikala ob severni obali proti Baskiji, a zatem se spusti v Burgos, kjer predzadnja, 20., etapa prinaša pravcato žago s sedmimi vzponi in ciljem na Picon Blancu.

Piko na i se bo postavilo na 22-kilometrski vožnji na čas po Madridu, kjer torej ne bo parade šampionov in prestižnega sprinta, ki se je letos končal z uspehom zvezdniških ubežnikov.

Prerezi vseh 21 etap La Vuelte 24. Predstavljeni so trije novi zaključni vzponi: Yunquera v 6. etapi, Sierra de Cazorla v 8. etapi in Puerto de Ancares v 13. etapi. Foto: ASO/Unipublic
Prerezi vseh 21 etap La Vuelte 24. Predstavljeni so trije novi zaključni vzponi: Yunquera v 6. etapi, Sierra de Cazorla v 8. etapi in Puerto de Ancares v 13. etapi. Foto: ASO/Unipublic

Le 34 km kronometra in devet ciljev v gorah

Španci ostajajo zvesti uspešnemu receptu krajših in hribovito obarvanih etap, ki pa niso ekstremno gorske, kot so lahko v Alpah. Zato ne čudi, da se Dirka po Španiji znova ogne Pirenejem, a hkrati vabi vse navdušene klančarje s kar devetimi etapnimi cilji na vrhu kategoriziranih vzponov. Za nameček je skupaj zgolj 34 km vožnje na čas, kar je voda na mlin kapetanov za etapne zmage, ki v kronometru ne morejo parirati Vingegaardu, Pogačarju, Evenepoelu ali Rogliču.

Kuss načrtuje branjenje presenetljive zmage

Američan Sepp Kuss načrtuje obrambo rdeče majice na svoji najljubši, skorajda domači dirki. Foto: ASO/Unipublic
Američan Sepp Kuss načrtuje obrambo rdeče majice na svoji najljubši, skorajda domači dirki. Foto: ASO/Unipublic

Vseeno ostaja predstavljena trasa vabljiva za Primoža Rogliča, da gre z novo ekipo po uspešnem Touru tudi znova v Španijo, kjer bi lahko prišel do rekordne četrte zmage. Ne nazadnje je Roglič dodobra vajen dveh Grand Tourov v sezoni, pri čemer je leta 2019, 2020 in 2023 bil vselej na stopničkah. Zagotovo pa o Vuelti ne razmišlja Tadej Pogačar, ki se je odločil za dvojček Giro-Tour.

Po lastnih besedah bo naslov zmagovalca branil Sepp Kuss, ki je presenetljivo osvojil Dirko po Španiji 23 na čelu trojčka iz Jumbo Visme. Tudi drugo leto bi Kussu zlahka družbo znova delal Jonas Vingegaard, da bi nizozemska ekipa lažje podaljšala vladavino na Dirki po Španiji, kjer so osvojili štiri od zadnjih petih izvedb.

Quintana, Bernal, Skjelmose, Almeida ...

Ravno simpatični Američan, četrt Slovenec, je eden redkih kolesarjev, ki je že napovedal nastop na Dirki po Španiji 24, kjer ga bo predvidoma spremljal tudi Wout van Aert. Pri preostalih ekipah je znano, da bo to glavni cilj Naira Quintane (Movistar), ki je v Španiji slavil leta 2016. Španski Grand Tour bo osrednji cilj Egana Bernala, ki ga Ineos Grenadiers želi vrniti na šampionske tirnice.

Velik potencial na tritedenskih dirkah bo dokazoval Danec Matthias Skjelmose (Trek Lidl). Ob medijskem dnevu UAE Emirates se je razkrilo, da na visoko mesto v skupni razvrstitvi merita Marc Soler in Jay Vine, a že zaradi starta v Lizboni gre pričakovati tam tudi Joaa Almeido.

Do starta v Lizboni je še dolga, a ravno zgodnejša predstavitev trasa naj bi olajšala načrtovanje in s tem pripravo na 79. Dirko po Španiji.

Kar devet etapnih ciljev na vrhu kategoriziranih vzponov