Magnus Cort Nielsen je znova potrdil, da je na Vuelti v izvrstni formi. Foto: EPA
Magnus Cort Nielsen je znova potrdil, da je na Vuelti v izvrstni formi. Foto: EPA

Po gorskih etapah v Asturiji se karavana 76. Vuelte premika proti cilju v Galiciji. 19. etapa Tapia–Monforte de Lemos v dolžini 191,2 km je veljala za hribovito, a z ravninskim zaključkom. Predstavljala je idealno priložnost za pobeg, ki se je ob koncu za las izšel. Glavnina je vztrajno topila zaostanek, toda ubežniki – na koncu jih je ostalo sedem – so v zadnjih desetih kilometrih dobro sodelovali in zadrževali od 20 do 30 sekund naskoka. Čeprav je glavnina še pospešila, pa se je ubežnikom izšlo za 18 sekund.

Roglič še dva dneva oddaljen od tretje zmage na Vuelti

V zaključku etape je Američan Lawson Craddock pripravil teren moštvenemu kolegu Cortu Nielsenu, kar je 28-letni Danec tudi izkoristil in bil najmočnejši v sprintu. S tem je dosegel svojo šesto zmago na Dirki po Španiji, že tretje na letošnji izvedbi. Ob tem ima na tritedenskih dirkah še eno zmago z Dirke po Franciji. Drugo mesto je zasedel Portugalec Rui Oliveira (UAE Emirates), tretje pa Američan Quinn Simmons (Trek Segafredo).

"Res je izjemno. To so kot sanje in upam, da se ne bom zbudil. Nismo verjeli v uspeh, morda šele v zadnjih petih, šestih kilometrih. Vedno so nas držali blizu. Etapa je bila zares zahtevna, v ospredju pa nismo vsi enakovredno sodelovali, zato so napadi izluščili še manjšo skupino. Težko je bilo zaradi razgibanega terena tudi v njej, ampak nekako nam je uspelo obdržati prednost pred glavnino," je dejal Cort Nielsen.

Primož Roglič je 50. dirkal v majici vodilnega na Grand Touru. Petkrat je majico nosil na Giru, 11-krat na Touru, 34. pa jo je na Vuelti. Foto: EPA
Primož Roglič je 50. dirkal v majici vodilnega na Grand Touru. Petkrat je majico nosil na Giru, 11-krat na Touru, 34. pa jo je na Vuelti. Foto: EPA

Za Primožem Rogličem (Jumbo Visma) je mirna etapa. Slovenski as, ki je tik pred tretjo zaporedno skupno zmago na Vuelti, je cilj prečkal v glavnini na 30. mestu. Pred zadnjima dvema etapama ima 31-letni Zasavec še naprej 2:30 minute naskoka pred drugouvrščenim Špancem Enricom Masom in 2:53 pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom (oba Movistar). Med deseterico je sicer prišlo do spremembe, saj je po grdem padcu okoli 40 km pred ciljem odstopil desetouvrščeni Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche Wanty Gobert), ki so ga morali odpeljati v bolnišnico.

"To je bil spet zelo zahteven dan od začetka do konca etape. Zelo močan beg v ospredju je bil za nas seveda dober, saj ga ne bi bilo treba na vso moč loviti, a razumljivo je, da je priložnosti za nekatere sprinterske ekipe vse manj, saj gre Vuelta proti koncu," je dodal Roglič, ki bo v sobotni etapi izenačil dosežek Fausta Coppija, ki je majice vodilnih na vseh treh velikih dirkah nosil 50-krat: "To je noro, upam, da jo bom obdržal. Nikoli nisem domač v statistikah in podobnih stvareh, zato sem vedno pozitivno presenečen, ko izvem tak podatek."

Od slovenske četverice je prvi v cilj prišel Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je bil 23. Jan Polanc (UAE Emirates) je bil z zaostankom minute in 21 sekund 92., Luka Mezgec (BikeExvhange) pa z istim časom 95. Polanc je skupno 39., Tratnik je 90., Mezgec pa 108.

Jan Polanc je bil zelo dejaven v begu, približno 50 km pred ciljem pa ga je ujela glavnina. Foto: EPA
Jan Polanc je bil zelo dejaven v begu, približno 50 km pred ciljem pa ga je ujela glavnina. Foto: EPA

Dolgo v begu tudi Polanc

Že od starta je krenila močna in številčna ubežna skupina z več kot 30 kolesarji, med katerimi je bil tudi Polanc (UAE Emirates). Iz glavnine se je v beg skušal prebiti tudi Tratnik, a mu ni uspelo.

Na drugi vzpon dneva (Alto de Garganta (10,3 km s 5,5 %) se je ubežna skupina zmanjšala na 18 kolesarjev, med katerimi je vztrajal Polanc. Omenjeni vrh je prvi osvojil Fabio Aru, zmagovalec Vuelte 2015, ki se bo po koncu tokratne dirke športno upokojil. Na zadnjem, tretjem, kategoriziranem vzponu dneva je bil prvi Mikael Cherel.

Z napadom Oliveire približno 60 km pred ciljem se je ubežna skupina razbila. Zaostal je tudi Polanc, ki ga je kmalu glavnina ujela. Najprej je na čelu ostalo 11 kolesarjev, 34 km pred ciljem, ko je začel pospeševati Simmons, pa je počasi odpadla četverica.

V soboto bo na vrsti še zadnja etapa s sklepnim vzponom na Mos. Castro de Herville, ki je dolg 9,7 km s povprečnim naklonom 4,8 odstotka. Kolesarje čakajo 202,2 kilometra in pet kategoriziranih vzponov. Pod drobnogledom ostajajo španski kolesarji, ki še nimajo etapne zmage na letošnji Vuelti. Še nikoli v zgodovini se jim ni zgodilo, da ne bi dobili vsaj ene etape na domačem Grand Touru.

Urška Žigart deveta na gorskem kronometru

Izziv Vuelte, ženska različica Dirke po Španiji, je v 2. etapi postregel s kratkim, a napornim 7,3 km gorskim kronometrom. Slavila je olimpijska prvakinja Annemiek van Vleuten (Movistar), druga pa je bila nosilka rdeče majice in podprvakinja iz Tokia Marlen Reusser, kolesarka ekipe Ale BTC Ljubljana. Z devetim mestom v kronometru se je izkazala Urška Žigart (BikeExchange; +1:23). Dirka se konča v nedeljo s 4. etapo in ciljem v Santiagu de Composteli.


KOLESARSTVO - 76. DIRKA PO ŠPANIJI

19. etapa, Tapia-Monforte de Lemos, 191,2 km:    
  1. M. CORT NIELSEN   DAN     4:24:54
  2. R. OLIVEIRA       POR            
  3. Q. SIMMONS        ZDA         vsi
  4. A. BAGIOLI        ITA        isti
  5. A. ROUX           FRA         čas
  6. A. KRON           DAN            
  7. G. L. CRADDOCK    ZDA        0:05
  8. A. DAINESE        ITA        0:18
  9. M. TRENTIN        ITA         vsi
 10. A. KRIEGER         VB        isti
 ...                                  
 23. J. TRATNIK        SLO            
 30. P. ROGLIČ         SLO         čas
 92. J. POLANC         SLO        1:21
 95. L. MEZGEC         SLO    isti čas
Skupni vrstni red, po 19. etapi (od 21):                 
  1. P. ROGLIČ         SLO    77:49:37
  2. E. MAS            ŠPA       +2:30
  3. M. A. LOPEZ       KOL        2:53
  4. J. HAIG           AVS        4:36
  5. E. BERNAL         KOL        4:43
  6. A. YATES           VB        5:44
  7. S. KUSS           ZDA        6:02
  8. G. MÄDER          ŠVI        7:48
  9. G. MARTIN         FRA        8:31
 10. D. DE LA CRUZ     ŠPA        9:24
 ...                                  
 39. J. POLANC         SLO     1:55:46
 90. J. TRATNIK        SLO     3:29:44
108. L. MEZGEC         SLO     3:49:16