Marc Soler je kronal odlično predstavo ekipe Movistar. Foto: EPA
Marc Soler je kronal odlično predstavo ekipe Movistar. Foto: EPA

Roglič je po zaslugi bonifikacijskih sekund skupno prednost še povečal. Pred drugouvrščenim Danom Martinom, ki je v etapi osvojil tretje mesto, zdaj znaša devet sekund, še dve sekundi več zaostaja Richard Carapaz.

Roglič z drugim mestom obdržal rdečo majico

Letošnji začetek Vuelte do kolesarjev ni prav nič milosten. Tudi druga etapa je bila zelo zahtevna in je še potrdila listo favoritov za končno zmago. Današnja etapa se je začela v Pamploni, končala pa po dobrih 151 km pozneje v Lekunberriju. Na poti do cilja sta bila najprej dva klanca tretje kategorije, ob koncu pa je sledil vzpon na Alto de san Miguel (1215 metrov nad morjem, dolžine 9,4 km in s povprečnim naklonom 7,9 odstotka).

Neuspešen napad Carapaza
Ubežniki so bili ujeti že pred zadnjim vzponom, nato pa se je še na ravnini za napad odločil Carapaz. Skupaj z moštvenima kolegoma si je privozil nekaj sekund prednosti, toda v ozadju panike pri drugih favoritih ni bilo. Movistar je imel motiv, pri lovljenju so mu pomagali tudi kolesarji Jumba Visme, tako da Ekvadorec ni imel možnosti.

Nekaj napadov je bilo tudi na vzponu, na katerem sta močno zaostala Chris Froome in Tom Dumoulin, toda odločilen trenutek se je zgodil na spustu, ko je napadel Soler. Izkoristil je dejstvo, da je že v prvi etapi zaostal, tako da ga ni bilo treba loviti z vsemi močmi, da pa Rogliču vendarle ne bi preveč ušel, sta poskrbela pomočnika Sepp Kuss in George Bennett. Španca sta imela na varni razdalji, Rogliču pa sta hkrati omogočila dober položaj za šprint, ki ga je Zasavec znal izkoristiti.

Primož Roglič je dobil šest sekund bonifikacije za drugo mesto. Foto: EPA
Primož Roglič je dobil šest sekund bonifikacije za drugo mesto. Foto: EPA

Roglič: Movistar je res izredno močan
Znova je v zaključku premagal vse tekmece in oblekel rdečo majico, ki že dolgo ni videla drugega lastnika.

"Naporen dan je za nami, živčen zaradi vetra in težkega vzpona na koncu. Toda naša ekipa je spet dobro opravila nadzor nad celim dnevom in me držala v pravem položaju. Vzpon je bil težak, Soler se je po njem odpeljal in zmago si je zaslužil. Movistar je res izredno močan, danes so to le potrdili, saj so dirkali odlično," je dejal Roglič.

Uspeh kariere za Solerja
Bolj gostobeseden je bil Soler, ki je dosegel četrto zmago v karieri in prvo na največjih tritedenskih dirkah.

"To je moja prva zmaga na velikih dirkah, še posebej vesel sem, ker sem jo zabeležil doma. Danes smo imeli resnično velikanski motiv, močno smo si želeli zmagati. Prejšnji konec tedna smo prišli na traso te etape, jo natančno preučili in sestavili taktiko. Dogovorili smo se, da bom napadel, če mi ne bi uspelo, bi ob koncu poskušal še Alejandro Valverde. Uspela je že varianta A, " je bil zadovoljen Soler, ki se je ozrl tudi na prejšnje dirke.

Profil 2. etape Vuelte. Foto: Uradna stran dirke
Profil 2. etape Vuelte. Foto: Uradna stran dirke

"Že na Touru in tudi nekaterih drugih dirkah letos smo poskušali priti do etapne zmage, a nam je vedno nekaj zmanjkalo. Zdaj pa nam je le uspelo, tako da je končno poplačan naš trud v tem težkem letu," je dodal 26-letni Španec.

Druga dva slovenska predstavnika na dirki, kolesarja Bahrain McLarna, Matej Mohorič in Grega Bole, sta na cilj prišla v ozadju, oba sta zaostala 18 minut in 44 sekund. Dumoulin je na cilju izgubil kar osem minut in 20 sekund. Zdaj ni več dvoma, da bo Roglič edini kapetan Jumba Visme.

V četrtek bo na sporedu še ena zahtevna in zanimiva etapa, začela se bo v Lodosi, po 166 kilometrih pa končala z vzponom na La Laguno Negro de Vinueso, na nadmorski višini 1700 metrov. Zaključni vzpon bo dolg 8,6 kilometra.

Navidezna dirka

Težave z Navidezno dirko so bile odpravljene. Še vedno vabljeni k sodelovanju.

2. etapa, Pamplona-Lekunberri, 151,6 km:     
 1. M. SOLER     ŠPA   3:47:04 
 2. P. ROGLIČ     SLO    +0:19 
 3. D. MARTIN     IRS     vsi 
 4. R. CARAPAZ    EKV       
 5. A. VALVERDE    ŠPA       
 6. E. MAS      ŠPA    isti 
 7. J. E. CHAVES   KOL       
 8. H. J. CARTHY   VB       
 9. S. KUSS      ZDA       
 10. G. BENNETT    AVS     čas 
 ...                  
 37. T. DUMOULIN    NIZ    8:20 
118. C. FROOME     VB    18:44 
147. G. BOLE      SLO    isti 
148. M. MOHORIČ    SLO     čas 
Skupni vrstni red po 2. etapi:     
 1. P. ROGLIČ     SLO   8:09:41 
 2. D. MARTIN     IRS    +0:09 
 3. R. CARAPAZ    EKV    0:11 
 4. J. E. CHAVES   KOL    0:17 
 5. E. MAS      ŠPA  isti čas 
 6. H. J. CARTHY    VB    0:20 
 7. S. KUSS      ZDA    0:26 
 8. G. BENNETT    AVS    0:56 
 9. F. GROSSSCHARTNER AVT    0:59 
 10. M. SOLER     ŠPA    1:04 
 ...                  
 28. T. DUMOULIN    NIZ    9:08 
 47. M. MOHORIČ    SLO    20:32 
 85. C. FROOME     VB    29:53 
131. G. BOLE      SLO    34:01