Ion Izagirre se je veselil etapne zmage. Foto: EPA
Ion Izagirre se je veselil etapne zmage. Foto: EPA

Rdečo majico je prevzel Ekvadorec Richard Carapaz, Hugh Carthy zaostaja 18 sekund, Daniel Martin 20, Primož Roglič je z zaostankom pol minute zdaj na četrtem mestu. Nekaj časa je kazalo, da je imel Roglič težave s kolesom, a najboljši Slovenec je po etapi razložil: "Na vrhu predzadnjega vzpona sem imel težave z oblačenjem dežne jakne. Nisem je mogel zapeti do konca, zaradi česar sem ostal preveč zadaj v skupini. Glavnina se je nato raztrgala. Potrebnega je bilo veliko truda, da smo se vrnili v ospredje, za kar pa sem plačal ceno na ciljnem vzponu."

Skupni vrstni red po 6. etapi:    
 1. R. CARAPAZ    EKV  24:34:39
 2. H. J. CARTHY    VB    +0:18
 3. D. MARTIN     IRS    0:20
 4. P. ROGLIČ     SLO    0:30
 5. E. MAS      ŠPA    1:07
 6. F. GROSSSCHARTNER AVT    1:30
 7. M. SOLER     ŠPA    1:42
 8. J. E. CHAVES   KOL    2:02
 9. D. DE LA CRUZ   ŠPA    2:46
 10. A. VALVERDE    ŠPA    3:00
Primož, za dežjem posije sonce! Foto: EPA
Primož, za dežjem posije sonce! Foto: EPA

"Kmalu bo jasno, kako sem utrujen"
V ponedeljek je prost dan, po katerem Roglič ne meče puške v koruzo: "Dokler smo še v enem kosu, se bo šov nadaljeval. Jutri ni dirkanja, nato pa se bomo vrnili. Kako utrujen sem, bom videl v naslednjih dneh." Roglič je zadržal vodstvo v seštevku točk, njegova je tako zelena majica.

Športni direktor priznal napako
"To je bila velika napaka z naše strani. Enostavno se ne bi smela zgoditi. Kot moštvo smo nadoknadili zaostanek, kaj več pa nam ni uspelo. Za nami je slab dan, a Vuelta bo še dolga s številnimi priložnostmi, da nadoknadimo, kar smo izgubili," je ocenil športni direktor Jumba Visme Grischa Niermann.

Vuelta: Roglič na 6. etapi ob rdečo majico

V begu kar 23 kolesarjev
Dramatično etapo so zaznamovalo slabo vreme, dež in nizke temperature. Etapa sicer ni bila skrajno težka, a razmere so naredile svoje. Kmalu po startu se je spredaj zbrala močna skupina 23 ubežnikov, ki so si nabrali že več kot štiri minute prednosti.

Začel en brat, končal drugi
Pred zadnjim klancem je pobegnil Gorka Izagirre, ki je bil tudi najboljši v skupni razvrstitvi in si že nadel virtualno majico vodilnega. Glavnina je pričakovano zaostanek zmanjšala. Gorka je bil ujet, a je protinapad uspel njegovemu bratu Ionu, ki mu je uspelo zmagati.

Kolesarji so se mučili s težkimi vremenskimi pogoji. Foto: EPA
Kolesarji so se mučili s težkimi vremenskimi pogoji. Foto: EPA

Težave za Jumbo Vismo
Jumbo Visma ni imel svojega dne. Pred zadnjim vzponom je Primož Roglič ostal skoraj brez vseh pomočnikov (ostal je le Bennett), v samem vzponu pa ni imel najboljših nog, saj ni mogel odgovoriti na številne napade, ki so se vrstili z vseh strani.

Nič od kraljevske etape, a vseeno je bilo pestro
Nedeljska šesta etapa bi prvotno peljala čez tri ikonične pirenejske prelaze, pri čemer bi iz Španije zavili na francosko stran gorovja: Portalet, d'Aubisque in cilj na Tourmaletu. V 136 km vzpon prve kategorije in kar dva zaporedna vzpona posebne kategorije. A drugi val pandemije covida-19 je preprečil kolesarski dirki vstop v Francijo, zaradi česar je prireditelj Unipublic/Aso iz rokava potegnil etapo, ki je leta 2016 odločila Vuelto. Nova etapa se je podaljšala za 10 km, čeprav so bili trije novi klanci lažji, pa so vseeno precej premešali vrstni red.

V ponedeljek je na sporedu prost dan.

Biescas-Aramon Formagal, 146,4 km:  
 1. I. IZAGGIRE    ŠPA   3:41:00
 2. M. WOODS     KAN    +0:25
 3. R. COSTA     POR  isti čas
 4. R. POWER     AVS    0:27
 5. M. VALGREN    DAN    isti
 6. G. MARTIN     FRA     čas
 7. M. CATTANEO    ITA    0:38
 8. H. CARTHY     VB     0:48
 9. G. IZAGGIRE    ŠPA    0:53
 10. S. HENAO     KOL    0:55
 11. D. GAUDU     FRA    isti
 12. R. CARAPAZ    EKV     čas
 ...                 
 18. D. MARTIN     IRS    1:23
 20. P. ROGLIČ     SLO    1:38
 25. E. MAS      ŠPA    1:43
Prerez ciljnega vzpona razkriva stopničasto naravo nedeljskega sklepnega dela, ki je najtežji v zadnjih 3,5 km. Foto: ASO
Prerez ciljnega vzpona razkriva stopničasto naravo nedeljskega sklepnega dela, ki je najtežji v zadnjih 3,5 km. Foto: ASO