Primož Roglič je ob jezerih Cavadonge dosegel 56. zmago v karieri. Foto: EPA
Primož Roglič je ob jezerih Cavadonge dosegel 56. zmago v karieri. Foto: EPA
Unquera-Lagos de Covadonga, 185,8 km:  
  1. P. ROGLIČ         SLO      4:34:45
  2. S. KUSS           ZDA        +1:35
  3. M. A. LOPEZ       KOL             
  4. A. YATES           VB          vsi
  5. J. HAIG           AVS             
  6. E. MAS            ŠPA         isti
  7. E. BERNAL         KOL             
  8. G. MÄDER          ŠVI          čas
  9. L. MEINTJES       JAR         2:29
 10. C. CHAMPOUSSIN    FRA         2:44
 ...                                   
 66. J. POLANC         SLO        32:20
 74. J. TRATNIK        SLO        35:23
144. L. MEZGEC         SLO        45:19
       
Po 17. etapi (od 21):                  
  1. P. ROGLIČ         SLO     68:42:56
  2. E. MAS            ŠPA        +2:22
  3. M. A. LOPEZ       KOL         3:11
  4. J. HAIG           AVS         3:46
  5. G. MARTIN         FRA         4:16
  6. E. BERNAL         KOL         4:29
  7. A. YATES           VB         4:45
  8. S. KUSS           ZDA         5:04
  9. F. GROßSCHARTNER  AVT         6:54
 10. G. MÄDER          ŠVI         6:58
 ...                                   
 38. J. POLANC         SLO      1:26:22
103. J. TRATNIK        SLO      3:01:32
116. L. MEZGEC         SLO      3:10:50

Roglič je svojo nalogo v 17. etapi opravil z odliko in (pričakovano?) oblekel rdečo majico vodilnega. Ob tem se lahko za pomoč zahvali Kolumbijcu Eganu Bernalu (Ineos Grenadiers), ki je napadel ob pravem trenutku, skupaj sta nato zbežala glavnini in se odlepila od največjih tekmecev.

Na ciljnem vzponu je napadel še Roglič, Bernala je pustil za seboj in se odpeljal novi etapni zmagi naproti, njegovi osmi na Vuelti. To je bila zanj že 18. uvrstitev med najboljše tri na Dirki po Španiji. Uspeh Jumba Visme je z drugim mestom dopolnil Američan Sepp Kuss, tretji je bil Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movistar).

V skupnem seštevku ima Roglič na vrhu dve minuti in 22 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Špancem Enricom Masom (Movistar). Tretji je Lopez, ki zaostaja tri minute in 11 sekund.

Štirje kategorizirani vzponi
Kolesarji so morali med 17. etapo premagati štiri kategorizirane vzpone. Najprej za ogrevanje vzpon 3. kategorije na Altu de Hortigueru (440 mnv; 5,3 kilometra, povprečni naklon 4,7 odstotka). Sledil je vzpon prve kategorije na La Collado Llomeno (1003 mnv; 7,6 km; povprečni naklon 9,3 odstotka), na katerega pa so se morali povzpeti kar dvakrat. Vzpon je najstrmejši na sredini, ko je ponekod kar 14 odstotkov strmine. Za zaključek pa še najtežje dejanje dneva – vzpon na Lagos de Covadongo. Zloglasni vzpon, na katerem je kariero končal veliki Miguel Indurain, meri 12,5 kilometra, povprečni naklon 6,9 odstotka morda malce zavaja, saj je v zadnjih treh kilometrih nekaj spustov, v osrednjem delu pa gre krepko čez 10 odstotkov (ponekod tudi do 20).

Primož Roglič in Egan Bernal. Skupaj sta sodelovala še na ciljnem vzponu, nato pa se je kolesar Jumbo Visme odpeljal naprej. Bernala je ujela zasledovalna skupina, s katero je tudi prečkal ciljno črto (+1:35). Foto: EPA
Primož Roglič in Egan Bernal. Skupaj sta sodelovala še na ciljnem vzponu, nato pa se je kolesar Jumbo Visme odpeljal naprej. Bernala je ujela zasledovalna skupina, s katero je tudi prečkal ciljno črto (+1:35). Foto: EPA
Sorodna novica Roglič v odličnem položaju, zadnji teden prinaša gorski poslastici

Bernalov napad 61 km pred ciljem
Ključni trenutek se je zgodil med drugim vzpenjanjem na Llomeno (vzpon 1. kategorije) približno 61 km pred ciljem. Tedaj se je Egan Bernal (Ineos Grenadiers) odločil za napad, sledil pa mu je le Roglič. Njegov moštveni kolega Sepp Kuss je skušal slediti, a zaman. Dvojček kolesarjev je nadaljeval pot proti vrhu, ki ga je prvi dosegel Kolumbijec.

Na spustu dvojica pridobivala sekunde
Sledilo je 43 km spusta, na katerem sta si omenjena kolesarja pridno nabirala prednost pred glavnino. 50 km pred ciljem je ta znašala minuto, nekaj km pozneje minuto in pol, 33 km do cilja je imel vodilni dvojec že dve minuti prednosti. Tik pred začetkom ciljnega vzpona na jezera Covadonge, kjer so morali kolesarji premagati 6,9-odstotni povprečni naklon (mestoma pa tudi 20-odstotnega), sta imela Roglič in Bernal minuto in 25 sekund prednosti pred zasledovalci.

Roglič se je 7,6 km pred ciljem odlepil od Egana Bernala, ki so mu pošle moči. V zaključku etape si je slovenski as nabral prednost minute in 35 sekund pred najbližjim zasledovalcem. Na poti do vrha so ga takole v deževnem vremenu spodbujali kolesarski navdušenci. Foto: EPA
Roglič se je 7,6 km pred ciljem odlepil od Egana Bernala, ki so mu pošle moči. V zaključku etape si je slovenski as nabral prednost minute in 35 sekund pred najbližjim zasledovalcem. Na poti do vrha so ga takole v deževnem vremenu spodbujali kolesarski navdušenci. Foto: EPA

Silovit Rogličev napad za zmago
Zasledovalna skupina je skušala stopiti zaostanek za dvojico vodilnih kolesarjev, pri tem ni bila najbolj uspešna. Je bil pa z napadom dobrih 7 km pred ciljem uspešen Roglič, ki je Bernala hitro pustil za seboj in se samostojno odpeljal proti cilju. Bernalu so pošle moči, 5 km pred ciljem je za Rogličem zaostajal že minuto. Olimpijski zmagovalec v kronometru je bil povsem osredotočen, kot za stavo je premagoval višinske metre, ob prečkanju ciljne črte je stisnil levo pest v zrak in zavpil JA! Naloga opravljena.

Roglič znova v rdeči majici

Roglič: Nisem razmišljal, le priključil sem se
"Vedno pravim, da se lahko v kolesarstvu pripeti marsikaj. Danes je šlo vse v redu. Užival sem. To je bil zelo lep dan zame in za moje moštvo," je po etapni zmagi dejal Roglič. Da je Bernal napadel več kot 60 km pred ciljem, ga ni zmotilo. Instinktivno se mu je pridružil. "Šel sem le za njim. Je odličen dirkač. Nisem razmišljal, le priključil sem se. Šele potem sem začel razmišljati, da je bilo vse skupaj daleč od cilja, čakal pa naju je še težek ciljni vzpon," je priznal in o svojem napadu dobrih 7 km pred ciljem dodal: "Nisem se odločil za napad, skušal sem le najhitreje premagati klanec. V neki točki mi Egan (Bernal) ni več sledil, zato sem se odpeljal naprej." Za konec je spregovoril še o več kot dvominutni prednosti pred najbližjim zasledovalcem: "Prednost ni nikoli dovolj velika. Je pa lepa, zaslužimo si jo. Ne glede na vse, jutri je kraljevska etapa. Bomo videli, če bo prednost dovolj velika tudi po jutrišnji etapi."

"Roglič ne bo izgubil dveh minut"
Profil 17. etape. Foto: La Vuelta
Profil 17. etape. Foto: La Vuelta