Odločen! Ko je Primož Roglič zamenjal kolo, je takoj vstal in pridobil veliko hitrosti, s katero je uspešno grizel v zahteven klanec. Foto: EPA
Odločen! Ko je Primož Roglič zamenjal kolo, je takoj vstal in pridobil veliko hitrosti, s katero je uspešno grizel v zahteven klanec. Foto: EPA

Noben kolesar letos na španskih cestah ni zbral več kot ene etapne zmage, izjema je le Primož Roglič, ki je na zmagovalnem odru štirikrat polagal telemark. In kar je najbolj impresivno, štiri zmage je nanizal na štiri različne načine, s čimer kaže tako svojo lakoto po zmagah kot redko videno kolesarsko univerzalnost.

Štiri etapne zmage na štiri načine
Že na uvodu je slavil po kratkem in pogumnem skoku v spustu, v s soncem obsijanem Moncalvillu je dobil zahtevno gorsko etapo, v petek je dobil šprint v manjši klanec, zdaj pa je zmagal še na uri resnice. Res vsestranski kolesar. In še kako prav je imel Martin Hvastija, ki je napovedal, da bo imel kapetan Jumba Visme po kronometru pred zasledovalci 40 sekund prednosti (kliknite na spodnjo sliko za svežo epizodo podkasta SOS-odmev).

Do klanca vodil Barta
Roglič je očitno pametno porazdelil moči, saj ni začel popolnoma na polno. Po prvem vmesnem času je bil peti, 13 sekund za presenečenjem etape Američanom Williamom Barto in dve sekundi za junakom Angliruja Hughom Cartyjem. Razmerja so bila podobna pri drugem vmesnem času, ko je Američan bežal za 17 sekund, Carthy pa je bil že sekundo zadaj. V brutalnem klancu je kolo zamenjal brez težav in z odločnim vzponom dobil tako etapo kot rdečo majico.

Čas vzpona (1,8 km, naklon 14,5 %)

Primož Roglič - 7:20
David De La Cruz - 7:23
Enric Mas - 7:23
William Barta - 7:28
Hugh John Carthy - 7:29
Richard Carapaz - 7:48

Roglič: Bolje prednost kot zaostanek
"Super dan, deloval sem zelo dobro, zelo sem srečen z razpletom," je že v rdeči majici razložil za Val 202. "Pred etapo si je težko zamisliti, kako bo vse potekalo, vse je odvisno od dneva in nog, ki jih imaš, tokrat sem imel dobre noge, zato sem lahko stopnjeval proti cilju." Zdaj ima pred Richardom Carapazom (ki je odpeljal zelo solidno vožnjo na čas) 39 sekund prednosti, Carthy pa zaostaja še dodatnih osem sekund. "Prednost me gotovo zadovoljuje, če pa bo dovoljšna, bomo še videli. V vsakem primeru pa je bolje imeti nekaj prednosti kot zaostanka. Z ekipo delujemo dobro, gremo samozavestno in skoncentrirano zadnjim dnevom na proti."

Telemark za 12. zmago v kronometrih. Menjava kolesa je bila popolna, v tej prvini je bil približno sekundo hitrejši od Barte, toliko je tudi znašala končna razlika. Foto: EPA
Telemark za 12. zmago v kronometrih. Menjava kolesa je bila popolna, v tej prvini je bil približno sekundo hitrejši od Barte, toliko je tudi znašala končna razlika. Foto: EPA

Za zamenjavo se je odločil zjutraj
Še pred nekaj dnevi se je na veliko špekuliralo, kdo bo v vznožju klanca zamenjal kolo in kdo ne, na dan dirke pa je bilo jasno, da bo večina to storila, tudi Roglič: "Zjutraj sem si sploh prvič ogledal progo, takrat sem se tudi odločil, da bomo menjali kolo." Zatrjuje, da ima še dovolj moči: "Danes je je bilo dovolj. Celotno dirko govorimo, da gremo dan za dnem, zdaj pa je že 13 dni za nami. Ne vidim razloga, zakaj ne bi ostal optimist."

Maaseen upal na takšno prednost
Z razpletom je bil zadovoljen tudi njegov šef Frans Maassen: "Na ravnem delu si ni privozil toliko prednosti, kot smo želeli, a tam so šli očitno vsi do konca. Primož je na zadnjem klancu pritisnil na polno in naredil zelo dobro delo. Zdaj imamo pred Carapazom 39 sekund prednosti. Upali smo na takšno prednost, zdaj imamo spet rdečo majico."

Največ etapnih zmag na GT od leta 2016

11 - Primož Roglič
9 - Peter Sagan
8 - Caleb Ewan
8 - Chris Froome
8 - Elia Viviani
8 - Marcel Kittel
8 - Sam Bennett

V Liegu dobil motivacijo
Športni direktor Jumba Visme se je spomnil tudi kronometra na Touru, kjer je Roglič izgubil skupno zmago, a ga ni bilo strah, da bi se črni scenarij ponovil: "Delali smo popolnoma enako. Na Touru je bil razočaran, ker je predzadnji dan izgubil rumeno majico. A vrnil se je šampionsko, ko je dobil Liege−Bastogne−Liege, je pridobil zagon, vedel je, da dobro pripravljen na Vuelto, kar nam zdaj tudi demonstrira."

Izkušnja od lani jih uči
Zadnji teden je na papirju morda celo najlažji, saj ima le eno gorsko etapo (v soboto), a Maassen opozarja: "Lani smo bili v podobnem položaju, a smo na dveh relativno lahkih etapah skoraj izgubili rdečo majico. Vsak dan lahko pričakujemo napade, a imamo zelo dobro ekipo, sploh za gore. Primož je pokazal, da je v dobri formi in lahko rdečo majico pripelje do cilja."

Carapaz je na tej dirki dvakrat že slekel Rogliča, verjame, da mu to lahko uspe še tretjič. Foto: EPA
Carapaz je na tej dirki dvakrat že slekel Rogliča, verjame, da mu to lahko uspe še tretjič. Foto: EPA

Carapaz: Še vedno sem v igri
Richard Carapaz je pričakovano izgubil skupno vodstvo, a v resnici ostaja precej blizu: "To je bil res zahteven kronometer, a sem zadovoljen z razpletom. Na to dirko sem prišel z jasno željo po končni zmagi, zelo dobro smo se pripravili in še vedno sem v igri, kar je gotovo dobro."

Šel bo po/na zmago
Velika večina etape (32 km) je potekalo po ravnem, a Ekvadorec je opozoril: "Cesta ni bila ves čas ravna, saj je šlo ves čas malo gor in dol, kar mi je gotovo ustrezalo. Vuelta je še vedno odprta. Pred nami je še nekaj zahtevnih etap, vsekakor bom poskusil zmagati."

Carthy se počuti dobro
Do cilja v Madridu je le pet etap, če sta Roglič in Carpaz pričakovan duet v boju za končno zmago, pa je Carthy nedvomno presenečenje. Britanec je navdušil tudi z zelo solidnim kronometrom, na katerem je v primerjavi z lanskim zmagovalcem izgubil le 25 sekund. Po petem mestu v etapi je kar prekipeval od samozavesti: "Moje telo se počuti zelo dobro, moja glava pa še bolje."

Hugh Carty primerjavi s tekmecema še nima osvojenega grand toura, sploh prvič je boju za končno zmago. Do zdaj je na tritedenskih dirkah najvišje prišel do 11. mesta, tik za deseterico se je lani uvrstil na Giru, ki ga je dobil prav Carapaz, Roglič pa je bil tretji. Foto: EPA
Hugh Carty primerjavi s tekmecema še nima osvojenega grand toura, sploh prvič je boju za končno zmago. Do zdaj je na tritedenskih dirkah najvišje prišel do 11. mesta, tik za deseterico se je lani uvrstil na Giru, ki ga je dobil prav Carapaz, Roglič pa je bil tretji. Foto: EPA

Napeti dnevi ...
"Vsak mali klanec sem dobro prevozil, zelo dobro smo izvedli zamenjavo kolesa, pravzaprav celo bolje od jutranjih vaj, ko smo menjavo povadili tri- ali štirikrat. Z rezultatom sem zadovoljen, pred nami je še nekaj pomembnih dni," je najprej previdno pogledal v nadaljevanje tedna. Ko ga je španski novinar v cilju vprašal, ali si želi še več, pa je Carthy brez dlake na jeziku priznal: "Da." Novinar je vprašal še bolj konkretno: "Si želite zmago?" Kolesar je odločno odvrnil: "Za to se bom boril vse do Madrida."

Pet dni, tri ogrevalne etape, kjer se bodo iskala presenečenja ter sobotna gorska etapa na Covatillo. Naj zmaga najboljši.