Primož Roglič je na letošnji Dirki po Španiji že šest dni nosil rdečo majico (tako kot Norvežan Odd Christian Eiking), a najpomembneje je, da bo slovenski as na vrhu skupnega seštevka po nedeljski vožnji na čas. Foto: EPA
Primož Roglič je na letošnji Dirki po Španiji že šest dni nosil rdečo majico (tako kot Norvežan Odd Christian Eiking), a najpomembneje je, da bo slovenski as na vrhu skupnega seštevka po nedeljski vožnji na čas. Foto: EPA

Po 15. etapi je presenetljivo v vodstvu Odd Christian Eiking, a enotno mnenje je, da bo Norvežan (če ne prej) v Asturiji izgubil skupno vodstvo, saj bosta v sredo in četrtek na sporedu dve izjemno zahtevni etapi, ki se bosta končali s klancem z zunajserijsko kategorizacijo.

Ali ima Roglič v načrtu, da takrat obleče rdečo majico in vzame voljo tekmecem? "Težko je za naprej delati neke načrte. Klancev je več kot dovolj, dirka bo še zelo zahtevna in se bo pošteno videlo, kdo ima močne noge in kdo ne. Sem zelo zadovoljen z ekipo, fantje so predvsem ta teden res na zelo visoki ravni. Pogumno gremo lahko v tretji teden novim izzivom naproti."

Sorodna novica Koliko časa bo Eiking še vztrajal v rdečem?
Mezgec prost dan večinoma preživel v postelji

Kdor je pričakoval, da se bo pretekli konec tedna boj za rdečo majico v Extramaduri razplamtel, se je uštel. V skupini favoritov je bilo bolj kot ne mirno. Je Roglič to pričakoval? "Da in ne. Na koncu smo bili verjetno vsi že preveč utrujeni, kar posledično pripelje do takšnega razpleta, ko ni posebne akcije. Pričakoval sem, da bo kakšen dan več napadov, a gotovo bo tega več v zadnjem tednu."

Roglič je za zdaj v dobrem položaju, da tretjič zapored postane zmagovalec Dirke po Španiji. Skupno je na tretjem mestu, a je najvišje med tistimi, ki lahko računajo za končno zmago. "Zagotovo sem lahko zadovoljen, v kakšnem položaju sem. Trenutno kaže dobro."

Tudi če na gorskih etapah v zadnjem tednu ne bo najmočnejši, ima Roglič zadnji dan tritedenskega maratona v rokavu aduta – vožnjo na čas v Santiagu de Composteli, kjer bi moral kar občutno premagati tiste, ki se bojujejo za končno zmago. Seveda se mora tudi izogibati padcem. Prejšnji teden je bil dvakrat na tleh, k sreči se je končalo brez poškodb.

"Padci nikoli niso prijetni. Na srečo ni bilo hudih posledic in delujem dobro. Z izjemo teh dveh padcev je vse preostalo potekalo super, včeraj in v soboto sem užival in sem zadovoljen s celotnim tednom."

Roglič pričakoval več akcije pretekli konec tedna

VODILNIH 10 PO 15. ETAPIZaostanekZa Rogličem
1.Odd Christian Eiking59:57:50
2.Guillaume Martin0:54
3.Primož Roglič1:3659:59:26
4.Enric Mas2:110:35
5.Miguel Angel Lopez3:041:28
6.Jack Haig3:351:59
7.Egan Bernal4:212:45
8.Adam Yates4:342:58
9.Sepp Kuss4:593:23
10.Felix Großschartner5:313:55

Merlier dobil šprint razredčene skupine
Tim Merlier (Alpecin-Fenix) je zmagovalec uvodne etape Dirke po Beneluksu (Surhuisterveen–Dokkum, 170 km). Belgijec je dobil šprint skupine 30 kolesarjev, v boju s Philom Bauhausom (Bahrain Victorious) je šlo zelo na tesno. Prvo etapo je na severu Nizozemske zaznamoval močen bočni veter, ki je razbil peloton na več skupin. Na enotedenski preizkušnji nastopa tudi Matej Mohorič, skupni zmagovalec leta 2018. Danes je bil v vodilni skupini in je osvojil 14. mesto. Belgijec Remco Evenepoel je imel 30 km pred ciljem težave s kolesom in je zaostal skoraj minuto v skupini, v kateri sta bila med drugimi tudi Tom Dumoulin in Greg Van Avermaet.

1. etapa, Surhuisterveen-Dokkum, 170 km:
 1. T. MERLIER        BEL      3:32:20 
 2. P. BAUHAUS        NEM              
 3. A. HODEG          KOL          vsi 
 4. F. GAVIRIA        KOL              
 5. D. VAN POPPEL     NIZ         isti 
..                                    
14. M. MOHORIČ        SLO          čas 
                                      
Skupni vrstni red:                     
 1. T. MERLIER        BEL      3:32:10 
 2. P. BAUHAUS        NEM        +0:04 
 3. A. HODEG          KOL         0:06 
 4. M. TEUNISSEN      NIZ         isti 
 5. M. MOHORIČ        SLO          čas