Primož Roglič je na dobri poti, da še tretjič zapored dobiti Dirko po Španiji. Foto: Jumbo Visma
Primož Roglič je na dobri poti, da še tretjič zapored dobiti Dirko po Španiji. Foto: Jumbo Visma

Ob prostem dnevu in pred nadaljevanjem Vuelte (od torka do četrtka sledijo tri zelo razgibane etape) se je z Rogličem za TV Slovenija na kratko pogovarjal David Črmelj.

Imate občutek, da ste v prvem tednu Dirke po Španiji porabili več moči, kot ste načrtovali?
Niti ne. Za zdaj se počutim dobro. Energija, ki jo porabiš, da prideš skozi prvi teden, ni nikoli stran vržena energija. Videli smo na Touru, kaj se je zgodilo, do 9. etape sploh nisem prišel. Za zdaj vse poteka super.

Sorodna novica Roglič: Konkurenca je zdaj manjša, a zadnji teden je zelo zahteven

Se kaj obremenjujete s konkurenco za končno zmago, glede na to, da je za vami le 9 etap in da tiste ključne šele prihajajo. Pogosto gledate, koliko imajo tekmeci zaostanka?
Ne, tega ne gledam. Pomembno je, da se osredotočam nase in na naloge, ki nas čakajo vsak dan in kako preživeti dan s čim manj težavami. Štart Vuelte je bil dober, pred nami je zdaj težek teden, zadnji teden bo pa sploh težek in takrat bo dovolj prostora, da tisti, ki je najboljši, to tudi pokaže.

Vi ste že v nedeljo veliko pokazali. Tudi Enricu Masu ste dali vedeti, da ste vedno lahko kakšen meter ali dva pred njim. Ali nič ne hranite moči za zadnji teden, ki prinaša dve zelo zahtevni gorski etapi in zadnji dan kronometer? Ste kaj mislili na to, ko ste sledili napadom?
V podzavesti gotovo želiš kaj prihraniti za zadnji teden, a po drugi strani je treba dirkati. Če v pomembnem trenutku dirke ne slediš najboljšim in rečeš, da boš vse naredil v zadnjem kronometru, lahko to bolj malo pomaga, če imaš takrat že 15 minut zaostanka ali pa če do tja niti ne prideš. Zato želim v vsakem trenutku dobro dirkati in pokazati svoj najboljši obraz.

Rogliču v Španiji všeč tudi dopustniško vzdušje

Po devetih etapah ste v rdeči majici. Več si trenutno verjetno ne bi mogli želeti ...
Sigurno, najpomembneje je priti zdrav skozi prvi teden in prioriteta je, da takšen začnem tudi zadnji teden. Da bi se izognili vsem težavam in da ostanemo zdravi, pa da pokažemo največ, kar znamo. Več si ne bi mogel želeti. Rdeča majica je le nagrada za moje dobro delo in za dobro delo celotne ekipe.

Je tudi počutje boljše, kot je bilo na štartu v Burgosu?
Da. Ko sem začel Vuelto, si niti nisem predstavljal, kako bo. Ti občutki in pričakovanja lahko hitro prinesejo razočaranje. Ta trenutek se vsekakor počutim dobro, uživam. Vsak takšen dan je super dan.

Medtem ko na Touru lahko o vsakem pomembnem vzponu nekaj poveste, je v Španiji drugače. Seveda si lahko ogledate profile klancev, ampak – poznate jih pa ne ...
Drži, tako kot vsako leto na Vuelti spet ne poznam nobenega klanca. To se očitno ne spreminja in tako bo ostalo. Večer prej vidim profile, vedno se najde tudi kakšen video, vemo pa, da je v realnosti potem marsikaj drugače. A če imaš dobre noge, ni potrebe, da te je česarkoli strah.

Zdi se, da na Vueltah še posebej uživate. Kaj vam je tako všeč v Španiji?
(smeh) Ker je takšno dopustniško vzdušje. Ogromno ljudi je, vozimo se po plažah, lepo je – za razliko od prejšnjega leta – videti ob cestah množice, ki navijajo.

Roglič ob prvem prostem dnevu: Za zdaj vse super!