Ekvadorec Richard Carapaz (levo) je po nedeljski etapi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Primož Roglič je četrti, zaostaja 30 sekund. : EPA
Ekvadorec Richard Carapaz (levo) je po nedeljski etapi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Primož Roglič je četrti, zaostaja 30 sekund. : EPA

Gorazd Štangelj, eden od športnih direktorjev pri ekipi Bahrain McLaren, o organizaciji letošnje Vuelte nima slabega mnenja: "Varnost je na 1. mestu, za vse to Vuelta lepo skrbi. Ne opažamo, da so v Španiji razglašene izredne razmere in da imajo policijsko uro. Mehurček, v katerem moramo biti, če želimo najboljše tako organizatorjem kot dirki, je dobro narejen. Tudi v hotelih je vse v redu. Če želimo, da dirka preživi, ne sme biti nikakršnih napak. Vse mora biti perfektno in za zdaj tudi je," je za Val 202 povedal Štangelj, ki med svojimi varovanci nima več nobenega slovenskega kolesarja. Matej Mohorič je moral domov zaradi poškodbe, Grega Bole zaradi zdravstvenih težav.

Odmevi po nedeljskem črnem dnevu Jumbo Visme

Primož Roglič je po nedeljski etapi izgubil rdečo majico. Novi vodilni je Richard Carapaz. Več v analizi Tonija Grudna.

V zadnjem času so se spet okrepili strahovi, da Vuelte ne bodo mogli pripeljati do konca. "Odločitev za ustavitev dirke je v rokah pokrajin in države," je za Eurosport dejal direktor dirke Javier Guillén, ki pa vendarle verjame, da bodo dopustili izvedbo športnih dogodkov za profesionalce. Na današnji prosti dan so vse kolesarje testirali na novi koronavirus. Štangelj: "Izvidov še ni, disciplinirano se držimo priporočil in verjamemo, da bomo vsi negativni." V ekipi Bahrain McLaren je v skupnem seštevku najboljši Wout Poels na 11. mestu (+3:19).

V skupni razvrstitvi je med ekipami po prvem tednu na vrhu Movistar pred zasedbo UAE Emirates, tretja je Jumbo Visma. Na razvrstitev moštev se sicer ozirajo redki. Kako na to gleda Andrej Hauptman, ki je med športnimi direktorji UAE-ja? "Vsaka ekipa gleda tako posamično razvrstitev kot razvrstitev ekip. Vsaka razvrstitev nekaj pomeni in smo pozorni, da na vsaki dirki iztržimo čim več. Na Vuelti se pozna, da je za nami super sezona. Fantje so sproščeni in potem rezultat pride lažje, čeprav nismo z najboljšimi na štartni listi."

Mimogrede: junak Dirke po Franciji Tadej Pogačar je že na zasluženem dopustu pri svojih delodajalcih v Dubaju.

Roglič: Carapaz ne bo zadovoljen s 30 sekundami prednosti pred kronometrom