S četrto zlato medaljo je Sergio Scariolo prehitel Dušana Ivkovića in se na drugem mestu izenačil s Stepanom Spandarjanom. Več, šest, jih ima le Aleksander Gomelski. Foto: Reuters
S četrto zlato medaljo je Sergio Scariolo prehitel Dušana Ivkovića in se na drugem mestu izenačil s Stepanom Spandarjanom. Več, šest, jih ima le Aleksander Gomelski. Foto: Reuters

V finalu je Španija z 88:76 ugnala Francijo, obema reprezentancama pa je skupna kontinuiteta uspehov na velikih tekmovanjih, ki jih žanjeta pod taktirkama istih selektorjev. Bron je dobila Nemčija, tako sta do kolajn prišli dve reprezentanci iz kölnske skupine B, ki je bila upravičeno označena za "skupino smrti" tega prvenstva. Prvo mesto je v njej zasedla Slovenija, ki je ugnala tudi obe dobitnici medalj.

Sorodna novica Španija četrtič evropski prvak, W. Hernangomez MVP prvenstva

Res smo presegli pričakovanja s tem uspehom. Zato sta veselje in zadoščanje še toliko večja. Naslov je zgrajen na trdem delu, moštvenem duhu, ekipni košarki, obrambnem trudu in veliki želji, da presežemo omejitve, ki jih imamo. Seveda smo ekstremno veseli. Na začetku smo bili na jakostni lestvici na osmem mestu, a smo plezali korak za korakom. Za sabo smo pustili nekaj odličnih ekip. Francija je izjemna, polna igralcev iz Lige NBA in Evrolige. Prvenstvo je bilo res na visoki ravni z vsemi temi močnimi reprezentancami. Neverjetno je videti končno lestvico, da smo pred vsemi temi ekipami,” je bil zadovoljen selektor prvakov Sergio Scariolo.

Španija v zadnjih 20 letih niza vrhunske dosežke, kot sta jih nekoč le še Sovjetska zveza in Jugoslavija, a tedaj konkurenca ni bila tako zgoščena, kot je zdaj. Na zadnjih 11 prvenstvih je La Roja desetič dobila medaljo, četrtič pa je stopila na vrh Evrope. Zdaj je tako evropski kot svetovni prvak. Izjemno močna liga in odlično delo v mlajših selekcijah se odražata v uspehih članske izbrane vrste, ki jo skupaj že deset let vodi Scariolo.

Španska košarka na vseh prvenstvih v finalu

61-letni italijanski strokovnjak, ki je preteklo sezono z bolonjskim Virtusom osvojil evropski pokal, je prvo epizodo na selektorskem mestu Španije, ki je trajala med letoma 2009 in 2012, sklenil s srebrom na olimpijskih igrah v Londonu, predtem pa jo je dvakrat popeljal do naslova evropskega prvaka. Ko se je leta 2015 vrnil, je Španija znova osvojila EuroBasket. Sledila sta brona na olimpijskih igrah v Riu in evropskem prvenstvu v Carigradu, nato pa leta 2019 še presenetljivo slavje na svetovnem prvenstvu na Kitajskem.

Po Gasolih ima Španija znova izjemno bratsko navezo – Hernangomez. Willy je bil MVP EuroBasketa, leto dni mlajši Juancho, ki je navdušil tudi kot filmska zvezda v vlogi Boja Cruza, pa najboljši igralec finala. Foto: Reuters
Po Gasolih ima Španija znova izjemno bratsko navezo – Hernangomez. Willy je bil MVP EuroBasketa, leto dni mlajši Juancho, ki je navdušil tudi kot filmska zvezda v vlogi Boja Cruza, pa najboljši igralec finala. Foto: Reuters

A še bolj presenetljiv je letošnji evropski naslov. Ko je med pripravami na prvenstvo spremljal tekmo Slovenije in Srbije iz Stožic, je dejal, da ni vedel, ali naj še naprej gleda in uživa v izjemni predstavi ali naj raje ugasne, da ne pade v depresijo. Španija tedaj ni navduševala, toda, kot najboljši to znajo, je med turnirjem rasla in igrala vse bolje. Pred prvenstvom sicer že vrsto let na stavnicah ni kotirala tako nizko.

“To je bil deveti finale španske košarke v tem letu (v vseh mlajših kategorijah tako pri fantih kot deklith je Španija igrala v finalu, op. a.). Dimenzije te številke so neverjetne. Pomeni, da je v ozadju ogromno ljudi vpetih v to izjemno delo. To je uspeh vseh nas. Trenerji in igralci vsako leto ustvarijo nekaj, da vse skupaj raste. Res sem ponosen na vse, kar smo ustvarili. To se ne zgodi naključno. Za tem je mnogo let trdega dela in veseli smo, da smo pokazali svoje vrednote – biti ekipa od začetka do konca. Pokaži svojo osebnost in značaj, imej željo, da pokažeš, kako dober igralec si, a vedno v okvirih ekipe,“ je povedal Scariolo.

Brata Hernangomez in dirigent Brown

Poslovila se je zlata generacija, ki je prevladovala v Evropi, in Scariolo je moral ekipo sestaviti popolnoma na novo. Vmes so posegle še poškodbe, tako da ni mogel računati na ta čas najboljšega španskega košarkarja in MVP-ja preteklega svetovnega prvenstva Rickyja Rubia, pred prvenstvom pa je ostal še brez izkušenega Sergia Llulla. Toda prekaljeni trenerski maček iz Brescie je spet našel šampionsko formulo, četudi je na EuroBasket prišel s kar devetimi novinci, med njimi pa je tudi kar nekaj v Evropi še neuveljavljenih imen.

Vesel sem za te fante. Za nami je neverjetno potovanje. Seveda sem vesel iz človeškega vidika, kakšne osebe so, kako trdo smo delali in rasli med turnirjem. Poleg tega sem pa tudi zelo ponosen in vesel kot trener, da smo igrali izjemno košarko. Odlični smo bili v obrambi, učinkoviti pa tudi v napadu. Naš limit bi nas lahko vodil do slabega napada in tekem z malo točkami, a smo igrali dobro košarko, v visokem ritmu, delili smo žogo in zbirali veliko podaj. Bili smo nesebični. Kot ekipa smo preživeli težke trenutke. Kot trener sem vesel, da smo sledili ideji, delali spremembe in se prilagajali različnim situacijam,” je dodal prvi mož španske stroke.

Kapetan četrtič zlat

Pri vseh štirih evropskih naslovih je sodeloval Rudy Fernandez. 37-letni Majorčan je z reprezentanco osvojil 11 medalj, tudi obe zlati na svetovnih prvenstvih. Na evropskih prvenstvih, na katerih je bil kapetan, je zadel kar nekaj trojk v zelo pomembnih trenutkih tekem.

Veliko prahu je dvignila naturalizacija Lorenza Browna, ki ga je postavil za prvega organizatorja igre. A točno je vedel, kaj mu Američan lahko prinese. Zaupanje je novopečeni član Maccabija popolnoma upravičil. Odlično je vodil španski napad, v katerem sta bili vodili potrpežljivost in kroženje žoge (v finalu so za 30 košev zbrali 24 podaj). Ključno vlogo sta ob tem prevzela še brata Willy, ki je bil izbran za najkoristnejšega posameznika turnirja, in Juancho Hernangomez, ki je v finalu s trojkami rešetal francoski koš in bil s 27 točkami igralec tekme.

Obramba jih je pripeljala na vrh

Če je nekoč Španija naslove osvajala z izjemno napadalno nadarjenimi igralci, kot sta brata Pau in Marc Gasol ter Juan Carlos Navarro, je zdaj uspeh temeljil na čvrsti in agresivni obrambi, polni različnih taktičnih zamisli. Prav po zaslugi menjavanj defenzivnih zamislic je, ko je, kadar je bila Španija v obrambi, energično ob parketu skakal pomočnik Luis Guil, v prvih treh fazah izločilnih bojev nadomestila dvomestni zaostanek. Tako je na primer v zadnji četrtini popolnoma ustavila nemški napad z obrambo “box and one”, s čimer je iz igre odrezala Dennisa Schröderja. Podobno so potek srečanja z različicami conske postavitve preobrnili tudi v osmini finala proti Litvi.

Lorenzo Brown, ki je imel v rokah dirigentsko palico španske igre, je v izločilnih bojih stopnjeval svoje predstave in, ko je bilo najbolj potrebno, pokazal največ. Postal je prvi košarkar v finalu z dvojnim dvojčkom točk (14) in podaj (11). Foto: Fiba
Lorenzo Brown, ki je imel v rokah dirigentsko palico španske igre, je v izločilnih bojih stopnjeval svoje predstave in, ko je bilo najbolj potrebno, pokazal največ. Postal je prvi košarkar v finalu z dvojnim dvojčkom točk (14) in podaj (11). Foto: Fiba
Bron gostiteljem Nemcem

Nemčija je v tekmi za tretje mesto šele v zadnjih šestih minutah strla odpor Poljske (82:69), ki je že s prvim prebojem med štiri najboljše po 51 letih presegla vsa pričakovanja in poskrbela za največje presenečenje prvenstva.

Gostitelji turnirja so tako dopolnili komplet medalj z evropskih prvenstev. Pred 17 leti so bili na krilih Dirka Nowitzkega v Beogradu srebrni, leta 1993 pa so prav tako v Berlinu presenetili košarkarsko Evropo z naslovom prvaka.

Na omenjenem prvenstvu 2005 v Srbiji in Črni gori so bili v četrtfinalu boljši od Slovenije, ki je podobno kot letos osvojila prvo mesto v skupini, v kateri je premagala tudi poznejši dobitnici medalj (tedaj prvaka Grčijo in tretjo Francijo), spodletelo pa ji je na stopnici pred polfinalom.

Tudi v finalu je pobudo La Roja prevzela z uspešnimi defenzivnimi akcijami. Francijo je prisilila v kar 19 izgubljenih žog, po katerih je dosegla 35 točk. Na drugi strani jih je Španija zapravila devet, dobila pa po njih sedem točk. Posledično je samozavest v napadu rasla. Ko se je razigral Juancho Hernagomez, ki je v prvem delu zadel kar šest trojk, je tudi narasla razlika. Povedli so še za 21, nato pa je Francija ob koncu druge in na začetku tretje četrtine naredila neverjeten delni izid 20:2. Toda pravočasno so ga novopečeni prvaki ustavili. Razlog je bil znova v dobri obrambi.

Po naslovu v Litvi pred 11 leti, ko je zlato slavil s španskim “dream teamom”, je Scariolo dejal, da se zahvaljuje, da lahko vozi ferrarija. O zdajšnji zlati zasedbi je povedal: “Če je bila tista ekipa ferrari, je morda ta zdaj red bull (smeh, op. a.). Voziti ferrarija je težko, ker moraš upravljati motor, ki je poln delikatnih delov. To leto sem bil verjetno bolj zahteven, tudi bolj nesramen in agresiven, ker se mi je zdelo, da je to potrebno, da se vozi tak avto. Čutil sem, da igralci niso užaljeni, če 'se jih vozi na trdo', nanje pritiska in dela stvari, ki si jih takrat sploh nisem upal. A vsaka situacija je drugačna, vsaka ekipa je drugačna in kot trener se moraš prilagoditi.“

Največji uspehi Francije pod vodstvom Colleta

"Španci so odigrali izjemno tekmo. Izvedli so stvari, ki so si jih zadali tako v napadu kot v obrambi. Za večino smo vedeli, kaj bodo storili, a nismo znali odgovoriti. Vedeli smo, da bodo agresivno pritisnili na naše branilce, v napadu pa raztegnili igro in igrali dolge akcije. Naš pritisk ni bil isti kot na prejšnji tekmi. Res je, da je Španija precej močnejša ekipa kot Poljska. Nismo imeli orožja, da bi spremenili potek tekme. Zavedali smo se, da so izgubljene žoge naša slabost že od začetka turnirja. Število točk, ki smo jih tokrat dobili po njih, pove veliko. Proti Turčiji in Italiji bi izgubili prav zaradi njih, a smo se rešili. Španci tega niso dopustili. Pri metu smo bili precizni (76 % za dve, 39 % za tri, op. a.), a izgubljene žoge so nas drago stale. Razlog je tudi v agresivni in čvrsti španski obrambi," je dejal francoski selektor Vincent Collet.

Še daljša je kontinuiteta na klopi podprvakov. Collet že vse od leta 2009 vodi francosko reprezentanco. Vodstvo zveze je vedno za mnenje glede selektorja vprašalo tedaj prvega moža izbrane vrste Tonyja Parkerja in se z njim na to tekmo pogovorilo tudi med obiski San Antonia. Strinjal se je z imenovanjem danes 59-letnika iz Normandije. Najboljši francoski košarkar v zgodovini je na EuroBasketu 2013 v Sloveniji ob slavju naslova prvakov na novinarski konferenci dejal, da bo poskrbel za novo Colletovo pogodbo.

Olimpijski in evropski podprvaki bodo dobili še Embiida

Vincent Collet že 13 let vodi Francijo. Blesti kot selektor, na klubski poti pa še naprej vztraja v domovini, kjer je vodil že številne prvoligaše. Foto: Reuters
Vincent Collet že 13 let vodi Francijo. Blesti kot selektor, na klubski poti pa še naprej vztraja v domovini, kjer je vodil že številne prvoligaše. Foto: Reuters

Pod njegovim vodstvom je Francija na vseh treh velikih tekmovanjih dosegla največje uspehe. Po slovesu sijajne generacije s Parkerjem in Borisom Diawom na čelu je Collet nadaljeval delo in zasidral Les Blues v svetovnem vrhu. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je izbrano vrsto popeljal do dveh bronov. Lani na olimpjskih igrah v Tokiu je bila srebrna, zdaj pa je temu dodala še berlinsko srebro.

Na EuroBasket je prišla oslabljena. Izkušena Nicolas Batum in Nando de Colo sta si ob napornem ritmu reprezentančnih tekmovanj vzela prosto poletje. Zaradi poškodbe je odpadel "supertalent" Victor Wembanyama, ki bo v prihodnji sezoni igral pod Colletovo taktirko v Metropolitansu, skoraj zagotovo pa bo številka ena na naboru Lige NBA 2023. Ekipa, ki ji torej manjka še nekaj odličnih posameznikov, je v Berlinu vseeno prišla do finala, v prihodnje pa bo lahko računala tudi na prvega strelca pretekle sezone Lige NBA Joela Embiida, ki je dobil francosko državljanstvo. Glavni cilj reprezentance je pod petimi krogi, olimpijske igre bodo namreč čez dve leti v Parizu.

Španci z imenitno predstavo v finalu evropskega prvenstva strli Francoze