Janis Andetokunmbo je bil najboljši strelec in statistično najučinkovitejši posameznik turnirja. Bil je izbran tudi v prvo peterko, a je vse skupaj slaba tolažba za grški neuspeh. Foto: Reuters
Janis Andetokunmbo je bil najboljši strelec in statistično najučinkovitejši posameznik turnirja. Bil je izbran tudi v prvo peterko, a je vse skupaj slaba tolažba za grški neuspeh. Foto: Reuters

Omenjena trojica – vsi so veliki ambasadorji evropske košarke –, ki je pretekli dve sezoni Lige NBA končala v prvi peterki, srbski in grški velemojster pa sta bila v zadnjih štirih letih vsak po dvakrat izbrana za MVP-ja rednega dela najmočnejše lige na svetu, je bila ves turnir v središču pozornosti in hkrati glavni razlog, da se je ob številnih drugih kakovostnih košarkarjih prvenstvo označilo za najmočnejše do zdaj. Obenem so bile njihove reprezentance postavljene za glavne tri favorite, potem so osvojile vsaka svojo skupino, a v izločilnih bojih so naletele na previsoke ovire. Preprosto so bile uspešnejše reprezentance, ki so bile kot celota boljše ekipe.

Sorodna novica Scariolo uspeh s “španskim ferrarijem” ponovil tudi s “španskim red bullom”

"Na neki način je nenavadno, da vidite mogoče tri trenutno najboljše košarkarje na svetu na EuroBasketu, a nihče od njih ni zaigral v polfinalu. Lahko rečem le to – v Evropi zmaga najboljša ekipa, v Ligi NBA pa – po navadi – ekipa z najboljšimi igralci. To je glavna razlika. Ni kritika, le tako se košarka igra," je v pogovoru za Eurohoops dejal sloviti trener David Blatt, ki je z Rusijo osvojil EuroBasket 2007, z Maccabijem sedem let pozneje Evroligo, preizkusil pa se je tudi v vlogi glavnega trenerja v Ligi NBA.

“Kot vem, je košarka ekipni šport. Na koncu je treba zmagati kot ekipa in kot ekipa narediti prave stvari, da ti uspe. Za temi uspehi je mnogo let trdega dela. Veseli smo, da smo pokazali svoje vrednote – biti ekipa od začetka do konca. Pokaži svojo osebnost in značaj, imej željo, da pokažeš, kako dober igralec si, a vedno v okvirih ekipe,” je na prvenstvu razlagal Sergio Scariolo, ki je naslove osvajal z izjemnimi posamezniki, kot so bili brata Pau in Marc Gasol, Juan Carlos Navarro in Ricky Rubio, zdaj pa je evropski prvak postal s Španijo, tudi ko v zasedbi ni imela izrazitih zvezdnikov.

Statistično med najboljšimi, toda njihove ekipe so hitro izpadle

Najboljši posamezniki, kot so Luka, Janis in Nikola, so glavni magnet za gledalce. Evropska prvenstva imajo bogato zgodovino, ki so jo zaznamovali izjemni košarkarji. Ti so si pred dobrimi 30 leti začeli utirati pot v Ligo NBA, ki je tedaj vse bolj pridobivala svetovno priljubljenost, v njej pa je z leti mesto dobivalo vse več neameriških igralcev. Košarkarji, ki so orali ledino, so si morali izboriti vsako minuto, danes pa so v številnih ekipah tujci glavni nosilci. Nato je prišla sijajna evropska generacija s Pauom Gasolom, Dirkom Nowitzkim in Tonyjem Parkerjem, ki so postajali ključni možje in so imeli glavne vloge pri osvajanju prstanov. Vsi so blesteli tudi v reprezentančnih dresih. Danes so v NBA-ju med največjimi zvezdami številni tujci, tudi iz Evrope, izstopajo pa predvsem Luka, Janis in Nikola.

V osmini finala proti Italiji je Svetislav Pešić Nikoli Jokiću namenil nerazumljivo nizko minutažo. Foto: Reuters
V osmini finala proti Italiji je Svetislav Pešić Nikoli Jokiću namenil nerazumljivo nizko minutažo. Foto: Reuters

Vsi trije so tudi na EuroBasketu dokazali, kako vrhunski so, toda, kot kažejo rezultati, individualni talent oziroma superiornost posameznikov na turnirju, na katerem se igra po Fibinih pravilih, vendarle ne pride v taki meri do izraza kot v najmočnejši ligi na svetu. Predvsem v primeru Grčije in Slovenije sta se reprezentanci morda preveč zanašali le na individualno kakovost svojih dveh najboljših posameznikov, nasprotniki pa so z dobro taktično pripravo in kolektivno obrambo nekako omejili oba sijajna košarkarja, kar je bil temelj za uspeh v četrtfinalu. Dokaz njihove priljubljenosti tudi v medijih je uvrstitev Andetokunmba, ki je bil prvi strelec in statistično najučinkovitejši posameznik prvenstva – Dončić je bil v teh dveh kategorijah četrti in peti, Jokić pa šesti in drugi – v prvo peterko, kar je bilo glede na zgodnji izpad Grčije za marsikoga presenetljivo.

Vsak izmed njih je požel ogromno pozornosti. Na splošno je z vse boljšimi evropskimi košarkarji v NBA-ju tudi svetovna pozornost, namenjena tekmovanju, kakršno je EuroBasket, vse večja. Če so Dončića in druščino z zanimanjem spremljali tudi košarkarski navdušenci v ZDA, so s samega prizorišča na primer poročali predstavniki največjih ameriških medijev, kar v preteklosti niso, na tekmah pa so bili tudi številni predstavniki klubov Lige NBA. Ne le ogledniki kot nekoč, prišli so tudi lastniki, generalni menedžerji in glavni trenerji. Že v Kölnu je bila celotna delegacija Dallasa, na čelu s trenerjem Jasonom Kiddom. Tam sta bila tudi trenerja Portlanda Chauncey Billups in Sacramenta Mike Brown, v Berlinu pa smo lahko na tribunah videli športnega direktorja Bostona Brada Stevensa. Jokića in Janisa sta med drugim v skupinskem delu ob parketu spodbujala tudi soigralca Aaron Gordon in Khris Middleton. V Berlinu se je govorilo, da bo na finale prišel tudi LeBron James.

Nove dimenzije Dončićeve priljubljenosti

Sergio Scariolo je s Španijo potrdil rek, da obramba osvaja naslove. Foto: Reuters
Sergio Scariolo je s Španijo potrdil rek, da obramba osvaja naslove. Foto: Reuters

"Pogovarjali smo se, da je bil pred 15 leti na takih prvenstvih le kakšen GM iz Lige NBA, pa še to je prišel le na zaključni del. Zdaj je bilo že v štirih skupinah polovica Lige NBA. Med prvimi petimi igralci v ligi so zdaj štirje iz Evrope, saj je še naturalizirani Francoz Joel Embiid. Ko sem sam igral tam, ni bilo nikogar niti blizu. To je res ogromna razlika," je dejal Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS-ja in dolgoletni NBA-jevec.

Dončić, ki je navduševal na evroligaških parketih že kot najstnik, je z odhodom v NBA in imenitnimi predstavami postal svetovna zvezda, kakršne Slovenija še ni imela. Košarkarska zveza je že lani spoznala dimenzije statusa, ki ga ima ob neverjetni popularnosti. Vsako leto, kot je boljši tudi Luka, je večja tudi priljubljenost virtuoza iz Ljubljane. "Večkrat sem ponovil, da še nismo bili v taki vlogi favorita in nismo imeli zvezdnika, za katerega velja tako povpraševanje. Treba ga je bilo zaščititi. Vse se je delalo v navezi z Dallasom in njegovimi ljudmi, da ni preobremenjen, a istočasno dostopen v neki omejeni meri. Luka je taka globalna znamka. Povsem zunaj meja Slovenije in v Evropi. Zaradi njega, Janisa in Jokića je bilo prvenstvo tako zanimivo in gledano tudi na drugih celinah," je dodal Nesterović.

Številke Luke Dončića so bile vrhunske, a izostal je uspeh slovenske zasedbe. Foto: Reuters
Številke Luke Dončića so bile vrhunske, a izostal je uspeh slovenske zasedbe. Foto: Reuters

Fiba ni znala v popolni meri unovčiti potenciala teh treh velikih imen. Ni dovolj, da jih postavijo na reklamne panoje. Jasno, da so bili Luka, Janis in Jokić tudi največja želja medijev. V Ligi NBA z novinarji govorijo po vsaki tekmi, kar je tudi nekakšen posredni stik z javnostjo in košarkarskimi navdušenci. Dončić na prvenstvu v mešani coni ni dajal izjav, je pa v Kölnu pred sedmo silo stopil na enem treningu, skupaj pa se je na prvenstvu udeležil še treh novinarskih konferenc po tekmah. Tako je bilo tudi lani v Tokiu, kjer ga ni bilo le na eni novinarski konferenci.

Vrhunski košarkarji in drugorazredni sodniki

Sorodna novica Zmaga kolektivne košarke, sodniki pa – katastrofa

Na olimpijskih igrah so redno z novinarji govorila vsa najbolj zveneča imena turnirja na čelu s Kevinom Durantom, na EuroBasketu pa je Janis na novinarski konferenci sodeloval le po 41 točkah, ki jih je v Milanu nasul Ukrajini. Tako kot Greek Freak se tudi Jokić ni ustavljal v mešani coni, Joker pa je bil v tej reprezentančni akciji na voljo le s srbskim medijem, pa še to samo za kratek čas enkrat na začetku priprav. Zanju je bilo to drugo zaporedno razočaranje z izbrano vrsto, saj je na svetovnem prvenstvu leta 2019 Grčija celo obstala v skupini, Srbija pa je izpadla v četrtfinalu. Lani se njuni reprezentanci nista prebili na olimpijske igre, potem ko sta oba izpustila kvalifikacijska turnirja.

V prihodnje bo morala Fiba pokazati, da ceni udeležbo najboljših evropskih košarkarjev. V prvi vrsti lahko začne z največjo polemiko prvenstva in zagotovi boljše sojenje. Prevečkrat je bilo to glavna tema pogovorov. Delivci pravice so z nerazumljivimi odločitvami jezili prav vse reprezentance, malokdo pa pomni, kdaj je bilo na takšni ravni tekmovanja storjenih toliko očitnih napak. Če je bila kakovost košarkarjev na najvišji ravni, pa so bili sodniki drugorazredni. Čeprav vodstvo Fibe meni drugače, saj so na novinarski konferenci ob koncu turnirja v Berlinu dejali, da sojenje sploh ni bilo slabo …