Angleži so na krilih navijačev na domačem Wembleyju dosegli zmago za veliki finale. Foto: Reuters
Angleži so na krilih navijačev na domačem Wembleyju dosegli zmago za veliki finale. Foto: Reuters

Angleži so se uvrstili v prvi finale na prvenstvih stare celine v zgodovini. Doslej je na velikih tekmovanjih v finalu Anglija igrala le leta 1966, ko je na domačih tleh slavila naslov svetovnih prvakov.

Mikkel Damsgaard je dosegel izjemen gol. Foto: Reuters
Mikkel Damsgaard je dosegel izjemen gol. Foto: Reuters

Poleg letošnjega prvenstva so med štirimi najboljšimi izbranimi vrstami stare celine igrali še leta 1996 na domačem EP-ju ter na prvenstvu v Italiji leta 1968.

Danci na drugi strani ostajajo pri enem finalu, po katerem so leta 1992 osvojili naslov evropskih prvakov. Takrat so na turnirju na Švedskem zamenjali diskvalificirano Jugoslavijo. Pred tem so leta 1984 tako kot letos igrali v polfinalu.

Sorodna novica Enajstmetrovke osrečile Italijane

Dva gola Dancev, eden v lastno mrežo
Angleži so bili v uvodu tekme podjetnejši, v 6. minuti je Harry Kane podal pred vrata, kjer je bil malo prepozen Raheem Sterling. Dvojica je sodelovala tudi v 9. minuti, Sterling pa je tokrat streljal prešibko, tako da Kasper Schmeichel ni imel težkega dela. Kane je v 15. minuti streljal silovito z okoli 18 m, njegov poskus pa je končal čez gol.

Avtogol Simona Kjaera in izenačenje v 39. minuti. Foto: Reuters
Avtogol Simona Kjaera in izenačenje v 39. minuti. Foto: Reuters

Nato so pobudo prevzeli Danci, Martin Braithwaite je po lepi podaji streljal z roba kazenskega prostora, angleška obramba pa mu je blokirala strel. Iz podobnega položaja je nato streljal Pierre-Emile Hojbjerg, ki je streljal po sredini gola, Pickford je dobro posredoval. Poskus Mikkela Damsgaarda v 25. minuti z roba kazenskega prostora je končal malo mimo vrat.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin in britanski princ William v pogovoru pred tekmo. Foto: Reuters
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin in britanski princ William v pogovoru pred tekmo. Foto: Reuters

Ravno Mikkel Damsgaard je v 30. minuti poskrbel za hladno prho za Angleže, ko je dosegel izjemen gol iz prostega strela – natančno in silovito je streljal z okoli 25 m, žoga je šla prek živega zidu pod prečko (0:1). Jordan Pickford se je sicer žoge dotaknil, a ni mogel preprečiti prvega prejetega gola angleške izbrane vrste na letošnjem Euru.

V 38. minuti je Sterling zapravil odlično priložnost, meril je z okoli 5 metrov in streljal naravnost v Schmeichla. V 39. minuti pa so Angleži izenačili. Akcijo je začel Kane, ki je podal Bukayu Saki na desni strani, ta je podal pred gol Sterlingu, avtogol pa je nesrečno zabil Simon Kjaer (1:1). To je bil že 11. avtogol na letošnjem prvenstvu, predtem so nogometaši na vseh prejšnjih zaključnih turnirjih skupaj dosegli devet avtogolov.

Angleški nogometni vratar Jordan Pickford je v polfinalu dosegel nov reprezentančni rekord. Nepremagan je bil kar 721 minut, s čimer je 27-letni vratar za minuto izboljšal rekord slovitega rojaka Gordona Banksa.

Angleški pritisk ni obrodil sadov
V 55. minuti je Schmeichel s konicami prstov izvrstno ubranil poskus Harryja Maguira z glavo z 11 m. V 73. minuti je Schmeichel znova ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, z lobom ga je skušal presenetiti Mason Mount. V 75. minuti so Angleži zahtevali 11-metrovko, a sodnik je ni dosodil. V 80. minuti je Kalvin Phillips streljal z razdalje, njegov poskus je končal mimo gola.

Angleži so pritiskali, a mreže niso uspeli zatresti v rednem času, tako da se je igral podaljšek. V tem so varovanci Garetha Southgata pretili iz vseh položajev, poskusil je Kane, nato Sterling, prvi mož Danske Schmeichel pa je ostal nepremagan.

Harry Kane je dosegel zmagovalni gol. Foto: Reuters
Harry Kane je dosegel zmagovalni gol. Foto: Reuters

Kane v drugo premagal Schmeichla
Joakim Maehle je v 102. minuti nepravilno zaustavil Sterlinga v kazenskem prostoru, sodnik je s pomočjo VAR-a pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je izvedel Harry Kane, Schmeichel pa mu je ubranil 11-metrovko, a do odbitka je prišel Kane, ki je v drugo izkoristil priložnost in žogo poslal v mrežo (2:1).

V drugem delu podaljška so Angleži prepustili žogo Dancem in prežali na protinapade. Vseeno so Danci zapretili, a je strel Braithwaita od daleč v kot preusmeril Pickford. Danci so vse sile usmerili v napad, Angleži pa so imeli na nogah zaključno žogo, a je strel Sterlingu ubranil Schmeichel.

V torkovem prvem polfinalnem obračunu so slavili Italijani, potem ko so po streljanju enajstmetrovk ugnali Španijo. Redni del se je končal z izidom 1:1, v loteriji z bele točke pa so bili s 4:2 uspešnejši Italijani.

Nogomet se vrača domov, pojejo Angleži

POLFINALE, London:
ANGLIJA – Danska 2:1 (1:1, 1:1)
64.950; Kjaer 39./ag, Kane 104.; Damsgaard 30.
Schmeichel je Kanu v 104. minuti najprej ubranil 11-m, a žoga se je odbila do Kana, ki je žogo poslal v mrežo.
* - po podaljšku

Anglija: Pickford, Shaw, Maguire, Stones, Walker, Sterling, Rice (95./Henderson), Mount (95./Foden), Phillips, Saka (69./Grealish (106./Trippier)), Kane.

Danska: Schmeichel, Maehle, Vestergaard (105./Wind), Kjaer, Christensen (79./Andersen), Stryger Larsen (67./Wass), Delaney (88./Jensen), Hoejbjerg, Damsgaard (67./Poulsen), Dolberg (67./Noergaard), Braithwaite.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Finale bo v nedeljo ob 21.00 v Londonu.