Žoga je okrogla: Kaos za zgodovino

V sinočnji tekmi v Bukarešti se je nepričakovano končala pot svetovne prvakinje Francije. Sosednja Švica jo je izločila po izvajanju enajstmetrovk, tekma pa je bila polna zapletov. Seferović je Švicarje hitro povedel v vodstvo, po zapravljeni enajstmetrovki Rodrigueza v začetku drugega polčasa pa so Francozi z dvema hitrima goloma Benzemaja in enim Pogbaja tekmo obrnili v svojo korist.

Švica je poskrbela za presenečenje in izločila svetovne prvake Francoze, ki so bili tudi prvi favoriti Eura 2020. Foto: EPA
Švica je poskrbela za presenečenje in izločila svetovne prvake Francoze, ki so bili tudi prvi favoriti Eura 2020. Foto: EPA

"Ko je Rodriguez zapravil enajstmetrovko in so Francozi takoj obrnili rezultat, se je zdelo, da se nič več ne more spremeniti. Mislil sem, da se bo končalo s štirimi ali petimi francoskimi goli. Po navadi gre to tako, ko tako kakovostni reprezentanci ponudiš priložnost za vrnitev, potem pa te še razbije. Vsa čast Švicarjem za izjemen značaj, da so izvlekli napredovanje. Noro tekmo je imel Xhaka, tudi Freuler na sredini igrišča, pa Seferović z "arnautovićevskim" egom, vsak je dodal nekaj svojega. Če se je na koncu moralo zgoditi, da je zgrešil Mbappe, je bilo to glede na njegovo zares slabo prvenstvo kar primerno," nepričakovan zasuk po francoskem vodstvu s kar 3:1 vidi radijski reporter Marko Cirman.

Francozi od evforije do obupa
Na francoskih tleh se te dni zaradi kolesarske dirke po Franciji mudi radijski reporter Igor Tominec, ki je sinoči v živo opazoval veselje in agonijo francoskih nogometnih privržencev:
"Tega Francozi zagotovo niso pričakovali. Pri vodstvu s 3:1 je vse kazalo na odločeno. Z radijskim kolegom Janom Grilcem sva zaključek francoske tekme spremljala v središču Pontivyja v Betaniji in v drugem polčasu je bilo večino časa vse prešerno in veselo, potem pa je ta evforija hitro poniknila in ob koncu tekme, po zgrešeni enajstmetrovki Mbappeja, so se vsi gostje prav hitro pobrali domov. Francoski časniki se danes strinjajo v tem, da imajo Francozi na tem prvenstvu dva grešna kozla: selektorja Deschampsa in sinočnjega tragičnega junaka Mbappeja. Prav tako ugotavljajo, da je Deschamps skoraj na vsaki od zadnjih šestih tekem zamenjal sistem in da se tako na turnirjih ne igra. Komentarje dajejo Vieira, Sagnol in drugi nekdanji nogometaši."

Sorodna novica Mbappé se opravičuje Franciji, Rebič grešni kozel Hrvaške

Hladno prho, ki so jo doživeli Francozi, pa bi kmalu doživeli tudi Španci, ki so v včerajšnji poznopopoldanski tekmi prav tako s 3:1 vodili proti Hrvaški, ki pa je v zadnjih minutah izenačila in izsilila podaljšek. Španska igra je bila vse do 80. minute kljub avtogolu za uvodni hrvaški gol videti zanesljiva, radijskemu reporterju Jožetu Pepevniku pa je poleg petih različnih španskih strelcev za končno zmago s 5:3 v spominu ostala akcija za prvo izenačenje, ko je zadel Sarabia: "Navdušil me je prvi španski gol za izenačenje na 1:1. Šlo je za prispodobo napadalne potrpežljivosti, tisto, kar je mantra španskega nogometa v zadnjem desetletju in pol. Torej, bolje je dobro zadržati posest, kot se odločiti za slab zaključni udarec. Španci so v tej akciji imeli vsaj dva trenutka, ko bi lahko udarili proti golu, vendar so bili potrpežljivi, iskali prostor, podajo več. Hrvati so bili nekoliko razredčeni, Rebić si je ob tej akciji menjaval kopačke, ampak dejstvo je, da gre za lep zadetek."

Hrvaška je gole prejemala preveč poceni
Pepevnik se je v dopoldnevu pogovarjal tudi s hrvaškim radijskim nogometnim kolegom Markom Šivakom s hrvaškega nacionalnega radia. Tamkajšnja javnost priznava, da so Španci zasluženo napredovali, ostaja pa grenak priokus, da bi naši južni sosedje vendarle lahko storili več.

"Lahko rečemo, da je Hrvaška poceni in naivno prejela večino včerajšnjih golov. Napake, ki so se zgodile igralcem, niso na ravni takšnih tekem in takšnega tekmovanja. Zagotovo ni pomagalo niti taktično iskanje pravega načina igre, zmanjkalo pa je tudi nekaj sreče. Najboljši igralec skupinskega dela Perišić je manjkal zaradi pozitivnega izvida testa na koronavirus, Oršić je včeraj vstopil, zadel in asistiral, potem ko v skupinskem delu ni bil niti med rezervami na klopi. Govorimo o nogometašu, ki je s tremi goli izločil Tottenham iz evropske lige, in vsi na Hrvaškem menimo, da bi moral dobiti večjo minutažo. Danes imamo na Hrvaškem občutek, da bi se menjave lahko opravile drugače, pametneje, kar je včeraj po tekmi priznal tudi selektor Dalić."

Kdo bo novi hrvaški selektor?
Največja hrvaška reprezentančna uganka za bližnjo prihodnost ostajata statusa prvega zvezdnika Luke Modrića in selektorja Zlatka Dalića. Hrvaška bo septembra na splitskem Poljudu v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo pričakala Slovenijo. Po mnenju Marka Šivaka zelo verjetno z novim šefom strokovnega štaba:

"Hrvaško že v bližnji prihodnosti vidim z novim selektorjem, ne glede na to, da ima Zlatko Dalić veljavno pogodbo. Bojda obstaja zanj zanimanje iz Turčije. Igor Bišćan se omenja kot njegov morebitni naslednik, kar bi bilo logično nadaljevanje, saj je Bišćan doslej vodil mlado reprezentanco. V zadnjem času je bil sicer Dalić deležen hudih kritik, očita se mu, da v zadnjih treh letih ni poskrbel za menjavo generacij in napredek reprezentance po srebru v Rusiji. Čas bo zelo hitro pokazal, ali je to točka, kjer se njegova reprezentančna zgodba končuje."

V tokratni epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla so sogovorniki z voditeljem Luko Petričem govorili tudi o sijajnem golu Paula Pogbaja in napovedali današnji tekmi osmine finala med Anglijo in Nemčijo ter Švedsko in Ukrajino.