Emil Forbserg in Sebastian Larsson sta se zahvalila vratarju Robinu Olsenu, ki se je zares izkazal. Foto: Reuters
Emil Forbserg in Sebastian Larsson sta se zahvalila vratarju Robinu Olsenu, ki se je zares izkazal. Foto: Reuters

V Andaluziji je bila velika vročina, razmere za igro so bile težke. Izbranci Luisa Enriqueja so imeli veliko več priložnosti. Španci so imeli kar 75-odstotno posest žoge in sprožili precej več strelov (17:4), v okvir vrat so merili petkrat, Švedi pa niti enkrat.

Številne okužbe so zelo krojile začetni postavi. Španci so ostali brez kapetana Sergia Busquetsa. Pri Švedih sta iz istega razloga manjkala Dejan Kuluševski in Mattias Svanberg.

Švedi so bili po koncu tekme precej bolj zadovoljni s točko. Foto: Reuters
Švedi so bili po koncu tekme precej bolj zadovoljni s točko. Foto: Reuters

Španci zbrali rekordno število podaj
Španci so takoj vzpostavili svoj način igre z ogromno posestjo žoge, na trenutke je ta znašala tudi 90 odstotkov, in številnimi podajami (v prvih 45 minutah so jih imeli kar 419, kar je največ v prvih polčasih na EP-jih od leta 1980, ko so začeli zbirati te podatke).

V 16. minuti bi Španci lahko povedli, ko je z glavo streljal Dani Olmo, toda z izvrstno reakcijo se je izkazal Robin Olsen, ki mu je preprečil veselje tudi ob koncu polčasa. Dvakrat je poskusil tudi Koke, posebej v 29. minuti bi lahko precej bolje zaključil, ko je sam dobil žogo v sredini kazenskega prostora, a jo poslal visoko čez gol.

Llorente odbil strel Isaka v vratnico
Najlepšo priložnost za Španijo je zapravil Alvaro Morata, ko je v 38. minuti po napaki Marcusa Danielsona sam prišel pred Olsena, a žogo poslal mimo vrat. V 41. minuti so tudi Švedi prvič na tekmi zagrozili, ko je v kazenskem prostoru malce z desne strani streljal Alexander Isak, toda Marcos Llorente je preprečil zadetek, žoga se je od njega odbila še v vratnico in nazaj v igrišče.

Pablo Sarabia in soigralci bodo imeli popravni izpit v soboto proti Poljski. Foto: Reuters
Pablo Sarabia in soigralci bodo imeli popravni izpit v soboto proti Poljski. Foto: Reuters

Bergu ni uspelo zaključiti protinapada
Uvod drugega polčasa je bil precej miren, nato pa je v 61. minuti Marcus Berg iz bližine zgrešil vrata. Isak je krenil v protinapad in s skrajnimi močmi spravil žogo do Berga v kazenskem prostoru.

Španci pritiskali, Švedi pa zavlačevali
Selektor Luis Enrique je po uri igre opravil prvi menjavi. Vstopila sta Thiago Alcantara in Pablo Sarabia. Četrt ure pred koncem sta prišla v igro še Gerard Moreno in Mikel Oyarzabal.

Španci so znova močno pritisnili. Švedi so se disciplinirano branili, izbijali žoge in zapirali dohode v nevarne cone. Vinčić je imel precej dela, saj so Švedi očitno zavlačevali. Vsako prekinitev so izvajali skoraj minuto. Deset minut ped koncem je obležal Kristoffer Olsson s krči in Vinčić je večkrat nakazal, da bo sledil dolg dodatek.

Slavko Vinčić je debitiral na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Slavko Vinčić je debitiral na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters

Rezervist Moreno najbližje zmagovitemu zadetku
V zadnji minuti rednega dela je Sarabia z desne strani podal pred vrata, z glavo je poskusil rezervist Gerard Moreno, Olsen pa je bil znova na pravem mestu. Žogo je z nogo odbil. Na vrsti je bilo še šest minut sodnikovega dodatka. Jordi Alba je v 93. minuti z leve strani podal pred vrata, Gerard Moreno je bil prenizek, tudi Sarabii pa ni uspelo preusmeriti žoge proti vratom.

Forsberg: Točka je velik uspeh
Po koncu tekme na stadionu La Cartuja so se Švedi veselili. Točka je bila enaka zmagi. "Ponosen sem na našo predstavo. Točka je velik uspeh. Ni nam bilo lahko v tej vročini, nismo vajeni tako visokih temperatur. Zelo majhno posest smo imeli, a vseeno smo si priigrali dve veliki priložnosti. Isak in Berg bi lahko zadela. To je bila odlična ekipna predstava in zdaj se odpirajo možnosti v naslednjih dveh tekmah," je poudaril vezist Leipziga Emil Forsberg.

Luis Enrique bo v prihodnjih dneh poslušal številne kritike. V kader ni uvrstil nobenega igralca madridskega Reala. Foto: Reuters
Luis Enrique bo v prihodnjih dneh poslušal številne kritike. V kader ni uvrstil nobenega igralca madridskega Reala. Foto: Reuters

"Te točke nisem zadržal sam. Neverjetno borbena predstava mojih soigralcev. Stal sem za njimi in opazil sem, da res pošteno stiskajo zobe v zadnjih minutah. To ni bila naša najboljša tekma, ekipni duh pa je bil izjemen," je povedal junak tekme Olsen.

Luis Enrique: Občutek po takem remiju ni dober
"Zaslužili smo si vse tri točke. Igrali smo zelo dobro, a to nam ne pomaga. Na naslednji tekmi moramo biti precej bolj učinkoviti. Upam, da nas bodo podprli navijači, saj so videli, da igramo dobro," je razmišljal Dani Olmo.

"Občutek po takem remiju ni dober. Žal mi je, saj so se moaji varovanci zelo trudili. To je bila prava noč za zmago. Švedi so vse misli usmerili v obrambo in skušali presenetiti z dolgimi žogami," je dodal Luis Enrique.


Skupina E, Sevilla:
ŠPANIJA - ŠVEDSKA 0:0
10.559 gledalcev

Španija: Unai Simon, Llorente, Laporte, Pau, Jordi Alba, Rodrigo (66./Thiago), Koke (87./Fabian), Pedri, Ferran Torres (74./Gerard Moreno), Morata (66./Sarabia), Dani Olmo (74./Oyarzabal).

Švedska: Olsen, Lustig (75./Krafth), Lindelöf, Danielson, Augustinsson, S. Larsson, Olsson (84./Cajuste), Ekdal, Forsberg (84./Bengtsson), Berg (69./Quaison), Isak (69./Claesson).

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)


Lestvica:                       
SLOVAŠKA         1  1 0 0 2:1  3
ŠPANIJA          1  0 1 0 0:0  1
ŠVEDSKA          1  0 1 0 0:0  1
POLJSKA          1  0 0 1 1:2  0