Odločilna obramba Gianluigija Donnarumme, ki je utrla Italiji pot v finale. Foto: Reuters
Odločilna obramba Gianluigija Donnarumme, ki je utrla Italiji pot v finale. Foto: Reuters

Azzurri, ki so niz neporaženosti podaljšali na 33 tekem, so se četrtič uvrstili v finale Eura, kjer bodo v nedeljo na Wembleyju po letu 1968, ko so bili Luigi Riva, Sandro Mazzola, Dino Zoff in druščina najboljši na domačem prvenstvu, naskakovali drugi naslov evropskega prvaka. Zdaj ima Italija nove junake, ki so v polfinalu s 4:3 po streljanju enajstmetrovk premagali trikratne prvake Špance. La Roja je tretjo evropsko krono osvojila pred devetimi leti, ko je bila v finalu s kar 4:0 boljša prav od Italije. Reprezentanci sta šestič na evropskih prvenstvih streljali enajstmetrovke, kar je rekord. Italijani so jih tretjič dobili, Španci pa drugič izgubili.

Sorodna novica Enajstmetrovke osrečile Italijane

"Zadovoljni smo, da smo Italiji prinesli toliko veselja. Vedeli smo, da nas čaka težko delo, in Španija nam je res povzročala veliko težav. Presenetila nas je, ker je začela brez napadalca. Skušali smo izkoristiti priložnosti, a je bilo težko, saj nismo imeli veliko žoge v posesti. Verjeli smo, da nam lahko uspe, čeprav nam številni niso pred prvenstvom pripisovali možnosti. Čestital bi Španiji, ki ima odlično ekipo. Enajstmetrovke so loterija. So tekme, ko trpiš, ampak mislim, da smo zasluženo tu. Naša ekipa je neverjetna. Vsi želijo zmagati, a ta skupina nogometašev želi narediti nekaj posebnega. Uspeva jim," je dejal italijanski selektor Roberto Mancini.

Veliko veselje na rimskih ulicah. Foto: Reuters
Veliko veselje na rimskih ulicah. Foto: Reuters
Italijo zajela nogometna evforija

Španci, ki so šestič igrali v polfinalu velikega tekmovanja in prvič izgubili, so imeli bistveno več časa žogo v posesti (65 %), narekovali so ritem igre in tudi imeli več priložnosti, a so se po uri igre znašli v zaostanku. "Če bi moral dati svojim igralcem oceno, mislim, da bi si zaslužili odlično. Bili so izjemni. Ne morem jih kritizirati, ampak jih lahko le hvalim. Morata je kljub težavam z lažjo poškodbo želel streljati enajstmetrovko, kar dokazuje njegovo osebnost. Na tem turnirju je bil za nas izvrsten. Vsi se moramo naučiti, kako zmagati in kako prenesti poraz. Želim čestitati Italiji, v Španijo pa se vračamo z vedenjem, da smo bili brez dvoma ena boljših ekip na turnirju," je razlagal prvi mož španske stroke Luis Enrique.

Selektor je izpostavil Alvara Morato, ki je izenačil v 80. minuti, kar je bil njegov šesti zadetek na evropskih prvenstvih, s čimer je postal španski rekorder. Toda pri izvajanju strelov z bele točke je bil uspešnejši Donnarumma. "Bil sem miren, saj sem vedel, da lahko pomagam ekipi. Zahvalil bi se vsem, zdaj smo le še korak oddaljeni od uresničitvi sanj. Španija je zelo močna, toda naša reprezentanca ima veliko poguma in se nikoli ne predaja," je povedal eden izmed italijanskih junakov, ki je ubranil strel Morate.

Italija zdaj čaka na tekmeca v finalu, ki ga bo dal obračun Angležev in Dancev. Foto: Reuters
Italija zdaj čaka na tekmeca v finalu, ki ga bo dal obračun Angležev in Dancev. Foto: Reuters

Zatem je azzurrom finale priigral Jorginho: "Izjemen uspeh. Trpeli smo proti odlični ekipi, ki nas je spravila v težave. Morali smo veliko teči, kar smo tudi pričakovali. Bilo je težko, a smo vztrajali do konca in verjeli v uspeh. Mislim, da smo zasluženo zmagali. Italija se nikoli ne predaja, imamo odlično skupino igralcev. Skupaj igramo, trpimo, borimo, smejimo in zabavamo. Smo kot družina. Sami lahko vidite, kako tisti na klopi pomagajo tistim na igrišču. Res imamo izvrstno kemijo."

Italija po 11-m prek Španije v finale

"To je brez dvoma eden najlepših večerov mojega življenja. Igrati za svojo državo na taki tekmi in zastopati 60 milijonov Italijanov so neverjetne sanje, za katere nisem mislil, da se bodo kdaj uresničile," je bil navdušen Federico Chiesa, ki je v 60. minuti zadel za 1:0.

"Vsi so postavili Italijo v vlogo velikega favorita, a smo pokazali, da smo bili na igrišču boljša ekipa. Igrali smo s številnimi mladimi nogometaši in vse te izkušnje jim bodo koristile za samozavest. Ta ekipa se bo pobrala. Želeli smo imeti posest in žogo hitro dobiti nazaj, ko jo izgubimo. To nam je uspevalo. Mislim, da smo bili del tekme dominantni, a tak je nogomet. Lahko le čestitamo Italiji," je dodal španski kapetan Sergio Busquets, ki še ni sprejel odločitve glede svoje reprezentančne prihodnosti.