Za izbranimi tridesetimi najboljšimi slovenskimi nogometaši po izboru Matjaža Keka in njegovega strokovnega štaba je pestra sezona. V zaključku klubske sezone se je potrdilo, da se bo v Nemčiji največ govorilo in pričakovalo od velikega napadalnega talenta, ki buri duhove na evropski nogometni tržnici.

Šeško zdaj prvo ime Slovenije

Prvi strelec reprezentance v kvalifikacijah bo 31. maja praznoval 21. rojstni dan. Bo takrat padla odločitev, ali ostane leteči rdeči bik ali se že poda novemu klubskemu izzivu naproti? Foto: Reuters
Prvi strelec reprezentance v kvalifikacijah bo 31. maja praznoval 21. rojstni dan. Bo takrat padla odločitev, ali ostane leteči rdeči bik ali se že poda novemu klubskemu izzivu naproti? Foto: Reuters

Benjamin Šeško je končal debitantsko sezono v Nemčiji z goli na sedmih zaporednih prvenstvenih tekmah. Ob papirnati tržni vrednosti 40 milijonov evrov v zraku visi vprašanje: kaj in kam zdaj?

Njegov agent Elvis Bašanović je za Sportklub zatrdil, da bo še pred evropskim prvenstvom jasno, ali ostaja v Leipzigu ali bo še drugo poletje zapored menjal klubsko sredino.

Celar edini z več kot 20 goli

Po statistiki pa Šeško kljub 18 golom v dresu RB Leipziga ni bil strelsko najboljši reprezentant iztekajoče se sezone 2023/24. 21 golov je strelski izkupiček na Brdu upravičeno odsotnega izbranca. Žan Celar namreč z Luganom šele v nedeljo igra finale švicarskega pokala.

Celar je medtem postal uradno prvi strelec švicarskega prvenstva s 14 goli. Zanimivo, da je tudi Šeško v Bundesligi zabil 14 golov. Vendar obstaja številčna občutna razlika: 21-letnik iz Radeč je odigral kar tisoč minut manj kot 24-letnik iz Voklega, ki kot rečeno izpušča prve dni priprav v Nacionalnem nogometnem centru.

Več kot 10 golov je med slovenskimi reprezentanti v zadnji sezoni zabil zgolj Andraž Šporar (13), sicer stalni napadalni partner Šeška v konici napada. Šporar ima primat v eni kategoriji z dvema med seboj povezanima podatkoma: kar 15-krat je bil zamenjan, 25-krat pa je vstopil v igro s klopi. Od 43 tekem, v katere je bil vpleten, je 30-letni Ljubljančan v celoti preigral zgolj tri srečanja.

Samo trije z 10 ali več podajami

Tako v Sloveniji kot tujini najbolj odmeva, da je med kandidati za Euro tudi Josip Iličić. Se mu bo uresničila karierna želja in bo z reprezentanco zaigral na velikem turnirju? Foto: www.alesfevzer.com
Tako v Sloveniji kot tujini najbolj odmeva, da je med kandidati za Euro tudi Josip Iličić. Se mu bo uresničila karierna želja in bo z reprezentanco zaigral na velikem turnirju? Foto: www.alesfevzer.com

Če ima Celar največ golov v sezoni, sta največ zadnjih podaj za zadetke podelila Žan Karničnik in Josip Iličić. Njegova vrnitev v reprezentanco je tudi v tujini imela velik odmev in pokazala, da se Evropa še spominja virtuoza, ki je čaral v dresu Atalante.

36-letni Kranjčan si je povabilo priigral z izjemno pomladjo in končnim izkupičkom: 9 golov in 12 zadnjih podaj, s tem je tudi najboljši asistent med kandidati.

Jojotu in novemu slovenskemu prvaku s Celjem je blizu zgolj napadalni vezist, ki je z dobrimi predstavami prav tako prisilil selektorja k vpoklicu. Tomi Horvat je 11 golom v dresu Sturma v vseh tekmovanjih dodal 10 podaj in je bil ključni mož dvojne krone v Gradcu.

Iličić je obenem razred zase po vse bolj priljubljenih algoritemskih ocenah. Povprečna ocena Sofascorja za Iličićeve predstave v dresu Maribora v Prvi ligi znaša kar 7,60. Visoka ocena potrjuje, da je bil glavni ustvarjalec napada vijoličastih, pri čemer je nenehno pletel niti igre pred nasprotnikovimi goli. Izstopajoča podrobnost ob golih in podajah: podelil je skoraj po dve ključni podaji na tekmo.

Oblak odigral v celoti vseh 54 tekem Atletica

Med sezono je Jan Oblak predal naziv najdragocenejšega slovenskega nogometaša Šešku. Zdaj je 31-letni Škofjeločan vreden
Med sezono je Jan Oblak predal naziv najdragocenejšega slovenskega nogometaša Šešku. Zdaj je 31-letni Škofjeločan vreden "le še" 30 milijonov evrov. Po Transfermarktu jima sledita Bijol (10 milijonov evrov), Lovrić (9 milijonov evrov) in Šporar ter Horvat (oba po 5 milijonov evrov). Foto: EPA

V nečem kapetan in prvi vratar reprezentance ostaja edinstven: Jan Oblak je v celoti odigral vseh 54 tekem Atletica! S 4950 minutami v vratih rdeče-belih Madridčanov je preigral več klubskega nogometa kot peterica kandidatov z najmanjšo minutažo v klubski sezoni.

Pri 1800 minutah oz. 20 tekmah v celoti se začnejo minutaže preostalih 25 kandidatov. Med branilci ima najbolj naporno sezono MVP Prve lige in prvak s Celjem Žan Karničnik.

Med standardnimi vezisti je največ preigral Jon Gorenc Stanković, za kar je bil nagrajen z dvojno krono v Avstriji, pri napadalcih pa je največ preigral Celar, ki klubsko še ni rekel zadnje.

Če se zanemarijo vratarji, je prav največ med vsemi kandidati v pravkar končani sezoni preigral novinec. Adrian Zeljković je na Slovaškem za Spartak Trnovo odigral kar 3787 minut, ob tretjem mestu, pa je bil 21-letnik iz Žalca nagrajen z uvrstitvijo v idealno enajsterico slovaškega prvenstva. Potrditev dobrega dela pa je nekdanji član Olimpije in igralec Tabora Sežane prejel še z uvrstitvijo med kandidate za Euro 2024.

Selektor Kek bo moral med 30 kandidati do 7. junija prečrtati štiri imena, saj lahko v Nemčijo na turnir pelje največ 26 igralcev. Ob uradnem začetku priprav si velja še podrobneje pogledati učinek najboljših slovenskih nogometnih ladij v pretekli sezoni, kar je podano v spodnji tabeli in galeriji s predstavitvenimi statistikami Sofascorja.

Ligaška statistika Kekovih kandidatov za Euro 2024 (Sofascore)