Francija in 23 preostalih?

V petek zvečer se bo s tekmo med Nemčijo in Škotsko v Münchnu začelo 17. evropsko nogometno prvenstvo. Gostitelje stavnice postavljajo na tretje mesto, med favoriti prvenstva najvišje kotirata reprezentanci Anglije in Francije.

"Po dolgem času Nemčija na turnir ne prihaja kot reprezentanca, ki bi jo vsi uvrščali med polfinaliste. Morda je lahko to prednost za Nemce," pravi Marko Cirman in dodaja: "Na zadnjih prvenstvih so razočarali. Zanima me, ali bo selektor Nagelsmann znal na turnirju vnesti tradicionalne nemške nogometne vrednote, zdi se mi, da pozornost bolj posveča taktiki. Je zelo študiozen trener. Nemci so previdni v napovedih tudi zaradi kadrovskega prepiha. V letu 2023 se je v reprezentanci zvrstilo 40 igralcev, od tega kar 11 debitantov. Nemci so iskali ravnotežje v reprezentanci, se mi pa zdi, da jim manjka eksekutor v napadu."

Prvim favoritom manjka Lloris

Francija kot svetovni podprvak in druga nogometna reprezentanca s Fifine lestvice ima najboljše izide zadnjih let v Evropi. A na kovidnem Euru so izpadli že v osmini finala po 11-m na nenavadni tekmi s Švico, na domačem Euru 2016 pa jih je v finalu  po podaljšku porazila Portugalska. Foto: EPA
Francija kot svetovni podprvak in druga nogometna reprezentanca s Fifine lestvice ima najboljše izide zadnjih let v Evropi. A na kovidnem Euru so izpadli že v osmini finala po 11-m na nenavadni tekmi s Švico, na domačem Euru 2016 pa jih je v finalu po podaljšku porazila Portugalska. Foto: EPA

Vzdušje v Nemčiji, kamor bo v prihodnjih tednih odpotovalo ogromno Slovencev, opiše tudi dopisnica iz Berlina Maja Derčar. Zasedba radijskega nogometnega podkasta Žoga je okrogla največ možnosti sicer daje svetovnim podprvakom Francozom. Aljaž Golčer meni, da je Francija prvi favorit, a nima več tako karizmatičnega vratarja, kot je bil Hugo Lloris, kapetan reprezentance, ki je leta 2018 postala svetovni prvak.

"Ne strinjam se, da nimajo šibkih točk. Šibka točka je, da v vratih nimajo več Huga Llorisa. Pa ne zato, ker bi bil Lloris v zadnjih letih v izjemni formi, ampak zato, ker se mi Mike Maignan ne zdi vratar takšnega slovesa, kot je bil Lloris v svojem najboljšem obdobju. Areola je imel relativno povprečno sezono pri West Hamu. Na bočnem položaju v obrambi ne vem, kaj bo pomenila poškodba Lucasa Hernandeza. Zdi se mi, da Francozi ne vedo, ali bi zamenjali tisto generacijo bočnih branilcev, ali bi igrali s Pavardom, ali bi igrali z Mendyjem ... Poleg tega pa imajo dilemo tudi v napadu. Zame je Francija kljub temu prvi favorit prvenstva, niso pa svetlobna leta pred drugimi in niso nepremagljivi."

Najtežja skupina: D ali B?

Sorodna novica "Cirkusa je res precej, a tudi s tem moramo znati živeti"

V francoski skupini je tudi Avstrija, tihi favorit mnogih. Pod selektorjem Ralfom Rangnickom niza zmage, je pa brez osrednjega aduta v obrambi Davida Alabe. Peterica valovskih nogometnih novinarjev, v kateri so tudi Jože Pepevnik, Marko Cirman, Boštjan Janežič in voditelj Luka Petrič, je debatirala, katera skupina je težja: D, v kateri sta ob Franciji in Avstriji še Poljska in Nizozemska, ali pa B s Španijo, Italijo, Hrvaško in Albanijo.

O pričakovanjih Italijanov, ki nimajo zveneče ekipe, pred osvojitvijo naslova evropskih prvakov in po njem pa se niso prebili na svetovno prvenstvo, govori tamkajšnji dopisnik Janko Petrovec, slišali pa boste tudi, kdo je Nedeljko Dojčlandović in kaj lahko naredi z belgijsko reprezentanco ter kako se pravilno izgovori ime zvezdnika gruzijske reprezentance Hviče Kvarachelie.