Po zadnji pripravljalni tekmi Slovenije pred odhodom na evropsko prvenstvo v Nemčiji se je Matjaž Kek ustavil pred mikrofonom Vala 202. V pogovoru z Markom Cirmanom se je slovenski selektor razgovoril o pripravljalnih tekmah, stanju v reprezentanci in kakšno Slovenijo si želi videti na turnirju stare celine.

V podkastu pa je videno analiziral še nekdanji selektor Slaviša Stojanović. Vabljeni k poslušanju in branju spodaj!

Slaviša Stojanović: Ni res, da Slovenija nima česa izgubiti na EP-ju

Selektor Matjaž Kek, bali smo se, da vas bomo dobili pred mikrofon bolj slabe volje.
Ne, ne, samo po tekmi sem moral določene stvari spraviti v red. Dogovorjeno je bilo, da imamo regeneracijo, ker je jutri prost dan. In nekateri so hote ali nehote pozabili. Pri meni se ne more izogniti nihče ničemur, kar je dogovorjeno in kar je načrtovano. Tekma, kot smo jo pač morali odigrati v mogoče malo nerodnem terminu. Ampak vsaka tekma, ki podaljša to serijo neporaženosti v Stožicah, je okej. Začeli smo slabo, naivno, neumno. Potem so bile nekatere stvari dobre, nekatere stvari pa ne. Bolj kot rezultat danes, me skrbi to, da nekateri tudi druge tekme niso odigrali zaradi poškodb. Dva, tri dni je še treba počakati, potem bomo morali menjati.

Kaj ste danes dobili? Ste dobili več vprašanj ali več odgovorov?
Približno vem, za kaj gre. Tu gre za nadaljevanje nekega treninga in mogoče nekatere stvari gledalcem ali pa vam niso popolnoma jasne, ampak meni je bilo važno, da je danes igral Benjamin Šeško. Vidi se mu, da štiri, pet dni ni treniral. Vidi se mu cel cirkus okrog njega in na koncu koncev igralec te ravni, tega kova, mora realizirati, kar mu je ponujeno. Dobil sem Brekala, ki je zelo pomemben zaradi poškodbe Blažiča. Na žalost smo ostali brez Stojanovića in Verbiča, ki sta za rotacijo izredno pomembna. Nekateri so tudi debitirali danes in navdušili. Celar je pokazal, da je poškodba mimo, tako da ravno tisti, ki so bili nekje na polovici, so v redu, od nekaterih sem pa pričakoval več.

Sorodna novica Stožice po uvodnem šoku lažje zadihale po golu Šporarja

Danes ste veliko govorili o posameznikih. Sicer ne.
Da, imate prav. Ampak mogoče naredimo neki zaključek vsega tega. Ta tekma je bila zaključek obdobja. Nas čakata še treninga v ponedeljek popoldne in torek dopoldne na Brdu. Vse skupaj ni bilo planirano na tak način. Ampak kar je, je. Morali smo se hitro prilagoditi. Vstop v igro ne, smo pa potem mi to sicer kontrolirali, ampak meni tudi na drugi tekmi zapored manjka nekaj dinamike, nekaj živahnosti, agresivnosti na t. i. drugo žogo. Kot da se mogoče želi kdo podzavestno obvarovati pred kakšnim duelom, kar pa ne gre, ker to so mednarodne tekme in tu bodo imeli nekatere probleme.

Vas je zmotilo tudi to, recimo pri prejetem zadetku? Precej površen pritisk, lahek iznos žoge Bolgarov, potem pa žoga skozi osrčje slovenske obrambe med Bijolom in Janžo.
Gre za to, da mi dobimo žogo. Mi imamo žogo za transformacijo, hitro transformacijo, potem se zaletimo s tisto žogo v njihov zid in seveda takrat, ko je sedem, osem igralcev v gibanju, naprej izgubiti žogo, je katastrofa. Ampak to so individualne napake. Moramo pa potem mogoče bolje reagirati, kakovostno še v igri ena na ena. Pri Bijolu so pa zadeve, ki se dogajajo, ampak hitro smo odgovorili, na pravi način odgovorili. Nekaterih zadev pa nismo pokazali, vsaj kar zadeva prekinitev. Potem ko smo menjali šest igralcev, svežih, pa ne dobim tiste dinamike in to mi ni všeč.

Matjaž Kek pelje Slovenijo na drugo evropsko prvenstvo v nogometu, potem ko je pred 14 leti že poskrbel za drugi nastop na svetovnih prvenstvih. Foto: BoBo
Matjaž Kek pelje Slovenijo na drugo evropsko prvenstvo v nogometu, potem ko je pred 14 leti že poskrbel za drugi nastop na svetovnih prvenstvih. Foto: BoBo

Ampak če bi pa danes Slovenija zmagala s 5:1, bi lahko po drugi strani, če razmišljamo optimistično, ta zmaga tudi zaslepila Slovence pred evropskim prvenstvom. To pa je neko dobro opozorilo.
Ne, nočem razmišljati na ta način. Če je če, je to vedno vprašanje. Ne če, ampak ko bomo. Potem bomo lažje odgovorili na vse to skupaj. Pa jasno je, da v tem času verjetno tudi igralcem mora biti jasno, na kakšen način lahko funkcioniramo, kot da je prišlo do nekaj lagodnosti. Vem, da je bilo stresno tudi pri mnogih igralcih. Tista vprašanja, ali bom šel ali ne bom šel. Mogoče jih je to včeraj malo sprostilo. Ampak jaz želim na vsaki tekmi zmagati, da se premaga vsak nasprotnik. In tu danes, potem ko smo jih že zavrteli, potrebujem dinamiko, potrebujem več živahnosti, česar mislim, da so igralci sposobni. Je pa bilo težko in tudi Bolgarija ni naiven nasprotnik.

Sami ste že odprli naslednjo temo. Je bil včerajšnji dan, ko ste morali štirim igralcem reči ne adijo, temveč nasvidenje, najbolj stresen v vašem drugem mandatu na klopi slovenske reprezentance?
Kot trenerju in selektorju ne, kot človeku pa gotovo. Treba je deliti na eni strani to, kar sem prej povedal, na drugi strani to človeško plat, ki mora razumeti razočaranje in vse to skupaj. Seveda slovo od teh štirih fantov, ki so garali v zadnjih desetih dneh, ni prijetno. Ampak jaz pravim, nekateri mi tukaj visijo ... dva, tri dni še počakam, glede poškodovanih igralcev, in potem bomo morali, če ne bodo sposobni trenirati na polno, menjati.

Sorodna novica Načeti Stojanović, Verbič in Blažič ostajajo vprašljivi, Kek je pripravljen menjati

Kaj čutite danes po tej tekmi? Ste zaskrbljeni?
Ne, zaskrbljen ne. Ampak nekje čutim, da mogoče nimam čisto v rokah ekipe v nekem razumevanju zahtev. Izvedba je stalno lahko boljša ali pa malo slabša, ampak nekateri, kot da nočejo razumeti. Nekateri, kot da mislijo, da se bom zadovoljil s 70, 80 odstotki. Zelo hitro bom menjal, če bo treba.

Kje pa se je izgubilo to razumevanje, od Kazahstana pa do danes?
Sploh ni problem tista tekmovalna tekma. To so tekme, kjer igralci že v podzavesti želijo preživeti to tekmo. In meni je to kot trenerju, dolgo sem že v tem poslu, popolnoma razumljivo. Ampak ne zadovoljim se s tem in to je njihova težava, ki jo bodo morali rešiti sami.

Kaj vas zdaj še čaka do odhoda v Nemčijo?
Zelo malo nekih stvari glede taktike in prilagoditve na prvega nasprotnika. Tudi mi se nismo odpirali danes, nobene tekme nismo igrali z udarno postavo. To je popolnoma jasno. Nekatere stvari pač poskušaš, če se ti kaj zgodi, kartoni, poškodbe. Jasno pa je, da se moramo zdaj predvsem umiriti, prilagoditi na razmere v Nemčiji, potem pa bo Slovenija zagotovo takšna, kot jo vsi pričakujemo. Borbena, disciplinirana, pragmatična. In če bomo imeli možnost, nevarna za gol.

Od poraza v Beogradu z 1:4 so Slovenci v zadnjih dveh letih odigrali 21 tekem in izgubili le dvakrat, šestkrat remizirali in kar 13-krat zmagali. Foto: BoBo
Od poraza v Beogradu z 1:4 so Slovenci v zadnjih dveh letih odigrali 21 tekem in izgubili le dvakrat, šestkrat remizirali in kar 13-krat zmagali. Foto: BoBo

In še za konec. Gospod selektor, eno malce bolj osebno vprašanje. Vsi nogometaši bodo prvič del tako velikega tekmovanja, vi pa ne. Čutite vi kaj drugače kot oni? Oni so zelo navdušeni. Najbrž bodo prišli v Nemčijo z velikimi očmi. Pomp bo okoli njih. Vi ste vse to že doživeli. Imate tudi vi kaj metuljčkov?
Sam sem zdaj najmanj pomemben. Pomembni so igralci, oni so si vse to, kar se je zdaj v zadnjem času dogajalo, zaslužili. In nekateri, kot so mi rekli, niso navajeni. In tega cirkusa je res precej. Sprejemi, novinarji, otroci, pa vse to skupaj. Vse to na neki način mogoče odvrača pravo pozornost od težave. Ampak jaz sem rekel, če hočeš biti na takšnem tekmovanju, moraš znati živeti tudi s tem. Jaz upam, da bodo čez dve leti znova, da bodo čez štiri leta znova. Potem pa bodo vprašanja, ki so zdaj namenjena meni, verjetno namenjena njim. Jaz sem zelo vesel, da odhajamo v Nemčijo. Jaz sem zelo vesel načina, na katerega so nas gledalci pospremili na to tekmo, ki prihaja naslednjo nedeljo. Na nas je seveda zdaj, da naredimo vse. So pa to seveda pripravljalne tekme pred evropskim prvenstvom. Palica ima dva konca in ta drugi konec se je danes bolj nagibal v neko preživetje, da se ne zgodi kar koli in da se na koncu ne izgubi.

Oblak: Ko se je Šeško prvič pojavil, je bilo jasno, da je to moderen napadalec

Das Gol: uvodna oddaja o EP-ju v nogometu z Bojanom Prašnikarjem in Sanelom Konjevićem

Das Gol: oddaja o EP-ju v nogometu