Slovenska nogometna reprezentanca se je zbrala na Brdu pri Kranju in začela priprave pred evropskim prvenstvom v nogometu. Selektor Matjaž Kek je bil zelo dobre volje. Foto: BoBo
Slovenska nogometna reprezentanca se je zbrala na Brdu pri Kranju in začela priprave pred evropskim prvenstvom v nogometu. Selektor Matjaž Kek je bil zelo dobre volje. Foto: BoBo

"Res je stresno to, da moraš na koncu nekomu reči, da ga ne boš vzel s seboj na EP. Ampak upam, da bo to vseeno moja odločitev in ne odločitev zaradi poškodb," je dejal selektor in zanikal kakršna koli namigovanja, da so nekateri na seznamu in pripravah zaradi starih zaslug.

"Moje prepričanje je, da je treba gledati skozi prizmo ekipnega učinka in ne skozi enega igralca, pa kakršno koli ime že to je. Vsak si bo mesto moral zaslužiti," pravi Matjaž Kek. Ponovil pa je še, da si Slovenija ne more privoščiti, da bi se komur koli, ki si želi igrati, odrekla.

Selektor slovenske nogometne reprezentance je prejšnji teden predstavil seznam 30 nogometašev, v Nemčijo pa jih bo odpeljal 26. Štirje bodo torej ostali doma.

Kek: Zadovoljen bom šele, če bodo imeli navijači v Nemčiji razlog za veselje

Na zboru brez treh klubsko zadržanih kandidatov

Benjamin Šeško (danes se je predstavil z novo pričesko) ima za seboj uspešno sezono pri Leipzigu, sezono je končal z zadetkom na sedmih zaporednih prvenstvenih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško (danes se je predstavil z novo pričesko) ima za seboj uspešno sezono pri Leipzigu, sezono je končal z zadetkom na sedmih zaporednih prvenstvenih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com

Na uradnem začetku priprav v Nacionalnem nogometnem centru Brdo se je v sredo po popoldne zbralo 27 od 30 kandidatov za nastop na Euru 2024.

Klubsko najučinkovitejši reprezentant Žan Celar bo v Švici igral finale pokala šele v nedeljo, ko bo njegov Lugano favorit v dvoboju proti Servettu.

Klubsko sta zadržana še Nino Žugelj in David Brekalo, ki sta dolžna odigrati še dve tekmi na Norveškem (Bodø/Glimt) oziroma v ZDA (Orlando), saj sta tamkajšnji prvenstvi koledarski in se igrati tudi v času evropskega prvenstva.

Sorodna novica Celar najučinkovitejši, Iličić najbolj navdihnjen, Oblak z največ tekmami

Lovrić trenira, Bijol in Stojanović ob robu

Kar nekaj vprašanj še zastavlja ob poškodbi Sandija Lovrića. A pred zborom najbolj vprašljivi igralec je treniral normalno, s polno obremenitvijo, vseeno je vprašanje, kakšna je igralska forma vezista Udineseja, ki je zaradi poškodbe stegenske mišice izpustil zadnjih sedem tekem.

Kek je obenem previden pri tem, koliko naporov bo odmeril Petru Stojanoviću in Jaki Bijolu. Na uvodnem treningu je tako Stojanović bil le ob robu igrišča ter opravljal kratke sprinte, medtem ko je Bijol vsaj pretekel nekaj krogov okoli igrišča. Kapetan Jan Oblak je opravljal regeneracijo v fitnesu in je izpustil vratarski del treninga.

Slovenija se je drugič v zgodovini prebila na evropsko prvenstvo, potem ko je uspešno opravila kvalifikacije. "Zelo vesel sem, da smo na evropskem prvenstvu in da je nogomet spet tema športnih novic. Moramo se najprej dobro pripraviti in v Nemčijo odpotovati s prepričanjem, da se bo morala v tej skupini kaj vprašati tudi Slovenija," je novinarjem povedal Kek.

Kek o Šeškovi pričeski: Imamo že problem!

Treningi na Brdu, dve tekmi v Stožicah

Brdo bo naslednja dva tedna dom Kekovih izbrancev, kjer jih medtem čakati pripravljalni tekmi z Armenijo in Bolgarijo v Ljubljani. Foto: BoBo
Brdo bo naslednja dva tedna dom Kekovih izbrancev, kjer jih medtem čakati pripravljalni tekmi z Armenijo in Bolgarijo v Ljubljani. Foto: BoBo

Prvi trening si je ogledal tudi premier Robert Golob. Predsednik NZS-ja Rade Mijatović mu je ob tem izročil dres s številko 24. Predsednik vlade se bo udeležil evropskega prvenstva in si v Münchnu ogledal tekmo s Srbijo v četrtek, 20. junija, saj bo sočasno v bavarski prestolnici potekala tudi gospodarska konferenca.

"Vesel bom, če bodo imeli navijači tudi v Nemčiji razlog za zadovoljstvo. Ponosno sem tu na pripravah slovenske reprezentance na EP. S tem osebno ter v imenu vlade in države izražam spoštovanje in zahvalo športnikom, ne le nogometni reprezentanci, ker so najboljši ambasadorji države," je ob koncu obiska na treningu dejal premier Golob.

Slovenija bo na EP-ju v Nemčiji (turnir bo trajal od 14. junija do 14. julija) v skupini igrala z Dansko, Srbijo in Anglijo, še prej pa jo čakata dve pripravljalni tekmi: 4. junija bo v Stožicah gostovala Armenija, 8. junija pa Bolgarija. Slovenska reprezentanca bo 12. junija odletela v Nemčijo, kjer se bo namestila v reprezentančni bazi v Wuppertalu.

Elšnik: Po dolgi suši nam je končno uspelo, trpljenje je pozabljeno

ŠIRŠI SEZNAM MATJAŽA KEKA ZA EURO 2024

Sorodna novica Na širšem Kekovem seznamu tudi Josip Iličić

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Apoel Nikozija), Igor Vekić (Vejle), Matevž Vidovšek (Olimpija);

Obrambni igralci: Jure Balkovec (Alanyaspor), Jaka Bijol (Udinese), Miha Blažič (Lech Poznanj), David Brekalo (Orlando City), Vanja Drkušić (Soči), Erik Janža (Gornik Zabrze), Žan Karničnik (Celje), Petar Stojanović (Sampdoria), Žan Zaletel (Viborg);

Vezisti: Timi Max Elšnik (Olimpija), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm Gradec), Tomi Horvat (Sturm Gradec), Jasmin Kurtić (Südtirol), Sandi Lovrić (Udinese), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Miha Zajc (Fenerbahče), Adrian Zeljković (Spartak Trnava), Nino Žugelj (Bodø/Glimt);

Napadalci: Žan Celar (Lugano), Josip Iličić (Maribor), Jan Mlakar (Pisa), Benjamin Šeško (Leipzig), Andraž Šporar (Panathinaikos), Žan Vipotnik (Bordeaux), Luka Zahović (Pogon Szczecin).