Matjaž Kek na četrtkovi tekmi proti Srbiji v Münchnu. Foto: Reuters
Matjaž Kek na četrtkovi tekmi proti Srbiji v Münchnu. Foto: Reuters

Slovenski nogometaši bodo v torek ob 21.00 v Kölnu odigrali zadnjo tekmo v skupini C na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Po remijih proti Dancem in Srbom, obakrat je bilo 1:1, so še v igri za napredovanje v osmino finala. Prepričani so, da lahko spravijo v težave tudi tretjega favoriziranega tekmeca v skupini. Anglija spada med največje favorite Eura.

"Zavedanje kakovosti, ki smo jo pokazali tudi na teh dveh tekmah na EP-ju, nam daje samozavest in odločnost. Morali pa bomo odigrati popolno tekmo, da pridemo do pozitivnega izida. Ponos in veselje, da smo spet dvignili nogometno Slovenijo na noge, pa še koga drugega, to je lahko fantom največji motiv. Znova bo tu spektakel, najmanj 10.000 navijačev, predtem bo v središču mesta igrala Siddharta ... Pa da vidimo," je poudaril Kek.

Ogrevanje s Siddharto!

Čeprav v Kölnu v torek ne bo toliko slovenskih navijačev kot v Münchnu, pa bodo gotovo spet zelo glasni. Za ogrevanje bo poskrbela Siddharta, ki bo imela popoldne koncert na prireditvenem prostoru Tanzbrunnen ob Renu, kjer predvajajo tekme na velikih zaslonih. Začel se bo ob 15.30. Podobno je bilo tudi na EP-ju 2000, ko je pred tekmo Slovenija - Španija sredi Amsterdama nastopil trio Lovšin-Kreslin-Predin.

Po koncertu bodo imeli navijači možnost udeležbe na skupnem prihodu na stadion. Zbor navijačev bo potekal do 18.00 na Kitschburger Strasse. Navijači se bodo nato skupaj podali proti stadionu, pot bo dolga nekaj manj kot 2 km.

Podrobnejše informacije za navijače si lahko preberete TUKAJ!

Dopoldne v Wuppertalu trenirali vsi

Navijači med drugim z zanimanjem prebirajo novice o zdravstvenem stanju v ekipi, potem ko je zaključek četrtkove tekme proti Srbiji v Münchnu zaradi krčev moral izpustiti Benjamin Šeško.

"Vsi so na nogah, danes so vsi trenirali. Po Srbiji so nekateri vadili po prilagojenem programu. Jutri po dopoldanskem fitnesu bomo videli, kdo bo lahko igral. Uporabili bomo samo 100-odstotno pripravljene," je pojasnil slovenski selektor.

Slovenci so dopoldanski trening opravili v svojem pripravljalnem središču v Wuppertalu, ki je od Kölna oddaljen približno 50 kilometrov. Tam so že skoraj polna dva tedna.

"Ob koncu tekme proti Srbiji smo v seriji delali napake"

Pred štirimi dnevi je Slovenija na Allianz Areni v zadnjih trenutkih ostala brez zmage. Kek se je na te dogodke znova ozrl tudi tokrat: "Ni bila nesreča, ampak splet naših slabih odločitev. V seriji smo delali napake in se je zgodilo, kar se je. Toda tej generaciji se bo gotovo vrnilo."

Kot je dodal, je njegova izbrana vrsta v očeh številnih avtsajder. Glede Angležev in kritik njihove igre na prvih dveh tekmah pa je dejal, da se v slovenskem taboru zavedajo kakovosti posameznikov, ki vsi po vrsti igrajo na vrhunski ravni, in ekipe kot celote. "Ne vem, na osnovi česa bi postavljal pod vprašaj kakovost enega in drugega. Prepričan pa sem, da tudi oni razmišljajo o naši transformaciji, ko dobimo žogo," je poudaril.

Če je za tekmo proti Srbiji rekel, da je ni odločila nesreča, se podobno proti Angliji ne bo zanašal le na srečo. "To je treba izzvati," je pripomnil.

Vezist Jon Gorenc Stanković, ki je tudi sodeloval na novinarski konferenci, je o igri Angležev dodal: "Mogoče niso igrali po svojih najboljših močeh, ampak to bi jim lahko dalo še več adrenalina. V določenih delih tekme bomo morali čez svoj maksimum. Sicer pa smo se na to srečanje pripravljali tako kot na vsako drugo."

Šeško ali Kane?

Angleški novinarji so Keka izzvali s primerjavo Harryja Kana in Benjamina Šeška. "Eden je na vrhuncu kariere in zvezda svetovnega nogometa. Drugi pa z neverjetnim potencialom opozarja nase. Še kako zadovoljen bom, če bo Beni pripomogel k temu, da se bo Slovenija uvrstila v naslednji krog. Ter zelo vesel in ponosen, če bo nekoč dosegel to, kar je v svoji karieri napravil Kane. Že zdaj pa je član kluba (Leipziga, op. a.), ki spada med najboljših deset v Evropi. Ne samo Angleži, tudi Slovenci imamo nekaj zanimivih imen, ki polnijo stolpce v medijih, na takšen ali drugačen način. Prav vseeno mi je, ali doseže zadetek Karničnik ali Janža ali Šeško. Gotovo bo zanimiva tekma," je sklenil Mariborčan.

Kek je sicer na začetku novinarske konference v imenu celotne reprezentance najprej izrekel sožalje svojcem Marka Ilešiča, ki je umrl prejšnji teden. Nekdanjega predsednika Nogometne zveze Slovenije (1985–1989) in Nogometne zveze Jugoslavije je označil za "enega izmed najpomembnejših nogometnih delavcev ob osamosvajanju Slovenije" in dodal: "Globok priklon, profesor."

"Vsi preračunavamo"

Slovenci bodo na sedmem medsebojnem dvoboju proti Angliji lovili prvo zmago. S tem bi se uvrstili med najboljših 16 ne glede na razplet tekem v drugih skupinah. Če bodo končali na tretjem mestu, pa bodo morali biti za napredovanje med najboljšimi štirimi tretjeuvrščenimi reprezentancami. Za to bo zelo verjetno dovolj že ena osvojena točka.

"Vsi preračunavamo. Preračunavala je tudi teta, ki nas je danes pripeljala na stadion. Vsi smo včeraj z enim ušesom spremljali, kaj se je dogajalo na tekmi Škotska – Madžarska," je priznal Kek.

"Moč reprezentance taka, da zahteva samo 100-odstotno pripravljene igralce"
Kek pred dvobojem z Anglijo govori o izzivu generacije
Na prireditvenem prostoru Tanzbunnen je med evropskim prvenstvom med predvajanjem tekem na prostem prostora za 12.500 ljudi. Foto: Uefa
Na prireditvenem prostoru Tanzbunnen je med evropskim prvenstvom med predvajanjem tekem na prostem prostora za 12.500 ljudi. Foto: Uefa
Sorodna novica Rice: Slovenija je obe tekmi odigrala zelo dobro, zato nas čaka velik preizkus

Skupina C, 3. krog

Torek ob 21.00:
ANGLIJA – SLOVENIJA (Köln)

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Guehi, Gomez, Gallagher, Rice, Saka, Foden, Bellingham, Kane.

Slovenija: Oblak, Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža, Gnezda Čerin, Elšnik, Stojanović, Mlakar, Šporar, Šeško.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)


DANSKA – SRBIJA (München)

Sodnik: Francois Letexier (Francija)

Evropsko prvenstvo v nogometu 2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina C
1.
Anglija
3 1 2 0 2:1 5
2.
Danska
3 0 3 0 2:2 3
3.
Slovenija
3 0 3 0 2:2 3
4.
Srbija
3 0 2 1 1:2 2