Marko Ilešič (1947–2024). Foto: BoBo
Marko Ilešič (1947–2024). Foto: BoBo

Novico o smrti je za MMC potrdil predstavnik Sodišča Evropske unije, ki ima sedež v Luksemburgu.

Ilešič je bil prvi slovenski sodnik, ki je bil imenovan na sodišču Evropske unije. Sodniki tega sodišča so ga izvolili za predsednika senata, na tem položaju pa je ostal dva zaporedna mandata, od 9. oktobra 2012 do 8. oktobra 2018. Za nov mandat je bil imenovan lani junija.

"Prispevek Marka Ilešiča h krepitvi miru in humanih odnosov v svetu je viden v prvi vrsti v njegovem 20-letnem opravljanju funkcije na enem najbolj pomembnih sodišč na svetu, Sodišču Evropske unije, katerega bistvena naloga je spoštovanje vladavine prava v Evropski uniji skozi razlago in presojo veljavnosti aktov. Je sodnik z najdaljšim stažem na sodišču iz držav članic, ki so postale članice Evropske unije v letu 2004 ali kasneje," so zapisali na ljubljanski pravni fakulteti.

Marko Ilešič je bil rojen leta 1947 v Ljubljani. Leta 1970 je pridobil diplomo iz prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, nato pa na isti univerzi nadaljeval doktorski študij in leta 1984 tam zagovarjal doktorsko disertacijo.

Na ljubljanski pravni fakulteti je med letoma 1984 in 2004 kot profesor poučeval civilno, gospodarsko in mednarodno zasebno pravo. Poleg tega je imel aktivno vlogo pri vodenju Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, saj je bil od leta 1995 do leta 2001 njen prodekan, od leta 2001 do leta 2004 pa dekan.

Po tem, ko je opravil pravniški državni izpit, je postal sodnik in nato predsednik senata na Sodišču združenega dela v Ljubljani, kjer je delal od leta 1975 do leta 1986. Je avtor številnih publikacij in je bil leta 1993 izvoljen za predsednika Zveze društev pravnikov Slovenije, to funkcijo pa je opravljal do leta 2005, piše v njegovi biografiji na spletni strani Sodišča EU-ja.

Zanimalo ga je športno pravo

Od leta 1978 do 1986 je predsedoval Sodišču združenega dela za telesno kulturo ter zasedal kot sodnik na pritožbenem razsodišču Evropske nogometne zveze (UEFA) in pritožbenem razsodišču Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Poleg tega je opravljal vodstvene funkcije kot predsednik Nogometne zveze Slovenije od leta 1985 do 1989, predsednik Nogometne zveze Jugoslavije med letoma 1990 in 1991 ter kot član izvršnega odbora in nato kot podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije od leta 1991 do 2005.

Bil je predsednik borznega razsodišča

Ukvarjal se je tudi z gospodarskim pravom, bil je predsednik borznega razsodišča v Ljubljani in arbiter pri Gospodarski zbornici Jugoslavije. Nato je bil arbiter pri Gospodarski zbornici Slovenije in Mednarodni trgovinski zbornici v Parizu.

Izrazi sožalja v Sloveniji

"Zapustil nam je bogato zapuščino ne le pravne briljantnosti, temveč tudi neprimerljive predanosti modrosti in pravičnosti ter prijateljstvo, za katero smo mu neizmerno hvaležni. Njegova smrt je velika izguba za pravno skupnost, predvsem pa za vse, ki smo ga imeli čast poznati in nas je s svojo osebnostjo obogatil. Markova predanost, integriteta in srčnost bodo ostale z nami in še naprej navdihovale tako nas kot tudi prihodnje generacije," so zapisali na pravosodnem ministrstvu.

Premier Robert Golob je poudaril njegov prispevek k evropskemu pravosodju. "Njegova predanost pravici in neprecenljiv prispevek k evropskemu pravosodju bosta večno zapisana v zgodovino," je na omrežju X objavila vlada v imenu Goloba.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je spomnila Ilešiča tudi kot mentorja, ki mu je hvaležna za vse znanje, ki ga je nesebično razdajal. "Kot ugleden in mednarodno prepoznaven pravnik, prvi slovenski sodnik na Sodišču EU v Luksemburgu je pomembno prispeval k razvoju slovenske pravne znanosti in prakse," je zapisala na družbenem omrežju X.

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa ga je označila za izjemnega sogovornika, profesorja in uglednega mednarodnega pravnika.