Slovenija bo v četrtek ob 15. uri igrala s Srbijo. Foto: Reuters
Slovenija bo v četrtek ob 15. uri igrala s Srbijo. Foto: Reuters

Slovenci so sprva večinoma zgolj branili svoja vrata in pred odmorom pazili, da odidejo z igrišča le z golom zaostanka, v drugem pa so vse bolje igrali, kar jim je uspelo nadgraditi z zadetkom na koncu tekme in tako so se razveselili točke na koncu tekme. Selektor Matjaž Kek je čestital svojim varovancem, a zatrdil, da imajo še veliko prostora za napredek, Andraž Šporar pa je kot ključni trenutek navedel obrambo Jana Oblaka sredi drugega polčasa, ko je kapetan iz bližine ustavil strel Rasmusa Højlunda.

Sorodna novica Točka, velika kot Triglav!

V podkastu Žoga je okrogla lahko tudi slišite, da je imel Erik Janža kot otrok težave s čezmerno težo, imel je 86 kilogramov, ko je bil 150 centimetrov visok, s pomočjo svojega očeta pa je shujšal, se v zadnjem desetletju in pol oblikoval v fizično odlično pripravljenega profesionalnega nogometaša, v Stuttgartu pa je postal tretji nogometaš, ki je zabil gol za slovensko reprezentanco na evropskih prvenstvih.

Stalni član valovskega nogometnega podkasta Jože Pepevnik meni, da je v obrambi znova nase opozoril Žan Karničnik. To je bila še ena v vrsti njegovi zanesljivih, marljivih predstav na desnem bočnem položaju zadnje vrste, še en nogometni novinar Vala 202 Marko Cirman pa je poudaril, da je Karničnik odvzel deset žog tekmecem, kar je bilo največ med vsemi igralci na tekmi. Cirman pravi, da se tudi ne strinja z mnogimi, ki pravijo, da Andraž Šporar ni imel dobre tekme. Morda ni dosegel zadetka, je pa naredil veliko dobrega dela v drugem polčasu, predvsem s svojim neutrudnim tekom in gibanjem po igrišču. Ker je imel ob sebi visoka, čvrsta osrednja branilca, je moral precej več teči, da jim je bežal, meni Cirman, ki je bil med tekmo na posebnem reporterskem mestu, namenjenem radijskim postajam, tik za golom. Tam pa je od blizu videl, kako svoji ekipi poveljuje kapetan Jan Oblak.

Sorodna novica Kek: Poljub sreče nas je nagradil za vse opravljeno delo

"Vidi se, da je osebnost svetovne klase. Vse skupaj sprejema zelo mirno. Veliko spije vode med tekmo. To mi je bilo zanimivo. Ob vsaki prekinitvi, morda že iz navade, skoči do vratnice in naredi požirek. Pri njem ni bilo čutiti panike, ko je pokalo po slovenskem golu, ko so Danci pritiskali proti slovenskim vratom. Miren in postaven mož je, tudi od blizu. Veseli smo lahko, da ga imamo," je povedal Cirman.

Junak zmage je bil Erik Janža. Prekmurec je zadel že tretjič v enajstih tekmah. Boljše povprečje golov na tekmo ima v tej reprezentanci zgolj Benjamin Šeško. Janža se je uveljavil pri Muri, potem postal državni prvak z Mariborom, igral tudi v Domžalah, v zadnjih letih pa se je uveljavil na Poljskem, kjer je kapetan Gornika iz Zabrzeja. Kot otrok, ko je še igral v Puconcih, pa je imel težave s čezmerno težo.

Sorodna novica Slovenski navijači s fantastičnim navijanjem navdušili tudi Keka

"Ni bilo lahko. V osmem razredu osnovne šole sem imel 150 centimetrov in 86 kilogramov. Na sistematskem pregledu so mi povedali, da bom imel probleme z zdravjem, če ne bom v kratkem shujšal. So bili že tedaj vidni neki problemi na srcu. Oče me je tedaj vzel v roke. V pol leta sem shujšal 20 kilogramov. Takrat se je tudi začela moja nogometna pot. Takrat sem začel profesionalno trenirati, pri Muri v starostni kategoriji do 14 let. Če ne bi bilo atija, verjetno jaz danes ne bi igral nogometa. On je sestavljal jedilnike, on je z mano treniral, on me je gnal. Ko je bilo težko, me je vedno potegnil ven iz tega. Zdaj se mi ni treba vseskozi ubadati s tem, moram pa paziti, ker so geni takšni, da se vse lima. Mogoče si po tekmi privoščim kaj več, ampak sem kar discipliniran glede tega," je Luki Petriču, voditelju podkasta Žoga je okrogla že med pripravami na evropsko prvenstvo zaupal Erik Janža.

V najnovejši epizodi lahko tudi slišite, kako so Danci doživeli neodločen izid, kaj za nadaljevanje pomeni zmaga Anglije proti Srbiji, na koncu pa, kot vsak dan tega evropskega prvenstva, ujemite kviz v sodnikovem dodatku.

Ko je trema popustila, je Slovenija postala igriva