Erik Janža je veliki junak Slovenije. Foto: Reuters
Erik Janža je veliki junak Slovenije. Foto: Reuters
Vratnica Šeška in izenačenje Janže na 1:1 v 77. minuti

Dansko je v vodstvo v 17. minuti z lepim golom po predhodni podaji s peto popeljal igralec tekme Christian Eriksen, ki je pred tremi leti prav na EP-ju doživel srčni zastoj.

V prvem in na začetku drugega polčasu bleda Slovenija se je prebudila v zadnjih 20 minutah. Najprej je vratnico stresel Šeško, nekaj trenutkov pozneje pa je diagonalni strel z leve strani sprožil Erik Janža. Žoga se je na poti proti golu odbila od zadnjice Mortena Hjulmanda in na veselje več kot 10.000 slovenskih navijačev končala v danski mreži. Prav Janža je bil zadnji strelec Slovenije proti Danski, ko je novembra v porazu v Københavnu (2:1) zadel s prostega strela.

V zaključku so bili Slovenci celo nekaj bližje zmagi, toda remi pred 55.000 gledalci v Stuttgartu je verjetno še najpravičnejši.

Kek: Odbitek nas je nagradil za vse storjeno

"Nismo bili v vseh situacijah najboljši. Videlo se je, da so bili nekateri pod vtisom momenta. Že v prvem polčasu smo imeli priložnosti, ki bi jih morali realizirati. Potem pa nas je tale odbitek po strelu Janže nagradil za vse, kar so fantje dali na igrišču," je za TV Slovenija dejal selektor Matjaž Kek in se ob tem zahvalil tisočim slovenskim navijačem v Stuttgartu.

Eriksen unovčil izjemno podajo Winda s peto

Šeškov strel za las zletel mimo vratnice

Začetni enajsterici sta bili dokaj pričakovani. Edino manjše presenečenje pri Sloveniji je bil Vanja Drkušić, ki je na mestu osrednjega branilca dobil prednost pred Davidom Brekalom oziroma Miho Blažičem. Pri Danski sta v napadu začela najboljši strelec Manchester Uniteda Rasmus Hojlund in najboljši strelec Wolfsburga Jonas Wind.

Danci so v uvodu močno pritisnili proti slovenskim vratom, a si konkretnejše priložnosti v prvih desetih minutah niso priigrali. Na drugi strani so Slovenci redko prišli na nasprotno polovico, toda prva priložnost je bila njihova. V 16. minuti je žoga na približno 25 metrih prišla do Benjamina Šeška, ki ni okleval. Silovito je sprožil, žoga pa je za nekaj centimetrov zgrešila tarčo.

Mlakar skoraj zatresel lastno mrežo

Danska prišla v vodstvo po hitro izvedenem avtu

Le minuto pozneje je Danska povedla. Žogo je v avt izbil Jaka Bijol. Danci so ga hitro izvajali. V kazenskem prostoru je podajo s peto podaljšal Jonas Wind. Žoga je prišla do Christiana Eriksena, ki jo je najprej zaustavil s prsmi in jo s polvolejem prefinjeno poslal v malo mrežico slovenskih vrat. Jan Oblak je bil nemočen.

V 28. minuti skoraj avtogol Mlakarja

Po zadetku so Slovenci le nekoliko lažje zadihali in večkrat prišli na dansko polovico. A v 28. minuti je bilo spet vroče pred vrati Oblaka. Eriksen je s strani poslal močen predložek v kazenski prostor. Šeško je izbijal, vendar zadel Jana Mlakarja, od katerega se je žoga za malo odbila mimo slovenskih vrat. Kaj lahko bi bil izid 2:0.

Nevaren strel Šeška

Eriksen zapravil še eno priložnost

Tudi zadnjih 15 minut prvega dela je pripadlo Dancem, ki so bili precej podjetnejši. Najnevarnejši je bil Eriksen, ki se je v 42. minuti znašel sam kakih deset metrov od gola, vendar je žogo poslal visoko čez vrata. Slovenci so poskušali z nekaj protinapadi, ki pa so se končali ali s prepovedanim položajem ali izgubljeno žogo. Razmerje v strelih proti golu je bilo 8:3 v korist Dancev. V okvir vrat 1:0. Posest žoge: 70:30.

Po padcu Šporarja na delu VAR, toda brez 11-metrovke za Slovenijo

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tudi prvo priložnost v drugem delu so imeli Slovenci. Po slabem posredovanju vratarja Kasperja Schmeichla je žoga prišla do Petra Stojanovića, ki jo je z glavo poslal v osrčje petmetrskega prostora. Padel je Andraž Šporar, Jaki Bijolu pa ni uspelo preusmeriti žoge. Sodnik je čakal na odločitev iz VAR-sobe, ali je bil storjen prekršek nad Šporarjem, toda kmalu je odmahnil z roko.

Na drugi strani so po prekršku Stojanovića za rumeni karton prosti strel izvajali Danci. Z glavo je posredoval Bijol, ki pa je skoraj zatresel lastno mrežo.

Dve priložnosti v minuti ostali neizkoriščeni

Pred slovenskimi vrati je bilo vroče spet v 65. minuti. Nizek predložek je z leve strani poslal Victor Christiansen, strel Hojlunda iz neposredne bližine pa je Oblak zaustavil. V naslednji akciji je z glavo iz ugodnega položaja streljal Adam Gnezda Čerin, toda žoga spet ni zadela okvirja vrat. Peti strel, peti zunaj okvirja.

Sorodna novica Slovenski navijači s fantastičnim navijanjem navdušili tudi Keka

V 74. minuti izjemna priložnost za Slovenijo. Po prekršku nad Šeškom je predložek z leve strani v kazenski prostor poslal Adam Gnezda Čerin. Izenačenje je imel na nogi Šporar, ki pa je žogo slabo zadel.

Najprej vratnica Šeška, nato izenačenje Janže

Kek je nato ekipo osvežil z nekaj menjavami, kar se je hitro obrestovalo s konkretnejšo igro (osem strelov od takrat do konca tekme). V 76. minuti je Šeško s projektilom z 20 metrov stresel vratnico. Nagrada za boljšo igro Slovenije pa je sledila malo pozneje.

Sorodna novica Kek: Poljub sreče nas je nagradil za vse opravljeno delo

Slovenija je izvajala kot. Po odbitku enega od Dancev je žoga prišla do Erika Janže, ki je z roba kazenskega prostora z leve strani z levico sprožil diagonalni strel. Žoga je na poti proti mreži v zadnjico zadela Mortena Hjulmanda in spremenila smer. Vratar Schmeichel ni imel možnosti. Izenačenje!!!

Danci si niso takoj opomogli od šoka. Še dvakrat je bilo vroče pred njihovimi vrati. Še posebej je bil nevaren prodor Šporarja, ki pa je iz težkega položaja s strani zadel le zunanji del mreže.

Razmerje v strelih proti golu je bilo 12:9 v korist Danske, 4:2 v okvir vrat. Posest žoge: 65:35.

Slovenija bo igrala še s Srbijo v četrtek ob 15.00 in z Anglijo 25. junija ob 21.00.

Janža zadel za veliko točki proti Danski v Stuttgartu

Skupina C, Stuttgart:
SLOVENIJA – DANSKA 1:1 (0:1)
54.000; Janža 77.; Eriksen 17.

Sodnik: Sandro Schärer (Švica)

Celotna tekma Slovenija - Danska