Matjaž Kek:
Matjaž Kek: "35 minut Srbi niso vedeli, kje so." Foto: Reuters

Slovenija je ob izjemni podpori navijačev (uradno: 20.170 slovenskih navijačev, skupaj pa 66 tisoč) povedla v 69. minuti, a v 96. minuti, ko so srbski navijači že zapuščali stadion, madžarski sodnik pa gledal na uro, prejela izenačujoči zadetek. Po dveh tekmah Eura 2024 ima dve točki, za konec predtekmovanja pa jo v torek čaka favorizirana Anglija. Po razburljivi tekmi na münchenski Allianz Areni je Kek o svojih varovancih govoril v samih presežkih.

To gre v anale slovenskega športa!
"Poanta tekme je, da je Slovenija spet dokazala, kako si zasluži nastop na EP-ju in kako je lahko šport krut. Prepričan sem, da bo ta ekipa vse dobila vrnjeno. Odigrali smo hrabro, v izjemni kulisi, ki bo šla v anale. Čisti privilegij, to bo šlo v anale slovenskega športa."

Sorodna novica Karničnik odprl vrata v raj, a Slovenija na koncu ostala brez zgodovinske zmage

Kako težko je bilo prebaviti zadetek Luke Jovića? "Po eni strani čutimo razočaranje, po drugi ponos. Vedeli smo, kako močni so Srbi po prekinitvah. Žal nam je zmanjkalo koncentracije in tudi moči. Še enkrat: hvala fantom za neverjeten boj. Težko je, a če ne doživiš tega, ne boš nikoli zmagovalec. Zdaj moramo razmišljati o Angliji. So favoriti EP-ja, a favoriti so bili tudi Danci in Srbi. Glavo gor, gremo se pripravit na naslednjo tekmo."

Srbi 35 minut niso vedeli, kje so
Kako so tekmeci spremenili potek dogajanja? "Srbi so začeli preskakovati igro, Jovića so držali pred našo obrambo. Imeli so svoje priložnosti, v vseh teh silnih dvobojih pa se zgodi, da zamudiš le sekundo. To je tisto, kar ti šport včasih tudi kaj vzame. Ob nekaj dvobojih bi bilo lahko tudi kaj piskano v našo korist. Bomo analizirali, tako kot bomo tudi analizirali tistih 35 minut, ko Srbi niso vedeli, kje so."

"A vseeno – nekaj stvari bi morali še vedno odigrati boljše, še je možnost za napredek. Včeraj sem rekel, da bomo poskušali držati ritem 95 minut, morali bi ga 96. A v niti enem trenutku Slovenija ni bila v podrejenem položaju. Rekel sem jim: od prve minute morate z držo telesa pokazati, po kaj ste prišli."

Kek je tudi komentiral menjavo Benjamina Šeška in pravi, da jo je zahteval Šeško zaradi krčev, sicer bi ekipi zaradi višine na koncu, ko so v kazenski prostor nenehno letele nevarne žoge, prišel še kako prav.

Žan Karničnik? "Ne pozabite, da je fant iz prve slovenske lige!"

Karničnik: Fenomenalnih 80 minut
Na novinarski konferenci je kot najboljši igralec tekme spregovoril tudi strelec slovenskega gola: "Akcija iz Prve lige. Jaz in Timi. Vedeli smo, da imajo Srbi težave z vračanjem po izgubljeni žogi. Fenomenalen center Timija, jaz sem prišel iz ozadja in izenačil."

Ocena celotne tekme? "Prvih 80 minut – res fenomenalna tekma. Srbi so nato postavili visoke igralce v kazenski prostor in nas ohladili. Nismo znali zadržati žoge, lahko bi kakšno več tudi izbili."

Priti iz slovenske lige in se na takšen način predstaviti nogometni Evropi, je seveda velika stvar, a Karničnik stvari vidi drugače: "Takšne tekme je najbolje igrati. Super stadion, izjemna kulisa, 20 tisoč navijačev, vsa Slovenija te podpira. Za to živiš, da enkrat to doživiš. Vsa čast vsem, ki so nas podpirali. Ponosni smo na to, kar smo naredili. Na koncu je bilo nekaj razočaranja in smo kar popadali po tleh. Občutek je bil, da bi si zaslužili nekaj več."

Veseli me, da smo si ustvarili veliko priložnosti, sedem ali osem. To je veliko za tekmo EP-ja.

Dragan Stojković

Selektor Srbije Dragan Stojković je slikovito komentiral "vrnitev med žive": "Srbi ne umiramo tako lahko. Ne predamo se, verjamemo, dokler traja tekma. In ta remi je nagrada, ker smo verjeli. Za številne je bila tekma končana, ne pa za nas. Ko dobiš zadetek, je pomembno, da si miren, sicer ne razmišljaš racionalno. Opažam visoko stopnjo zrelosti v ekipi in pravo mentaliteto. Jović je igralec največjega formata, zelo pomemben igralec za nas, ki zna vsako priložnost spremeniti v gol."

"Veseli me, da smo si ustvarili veliko priložnosti, sedem ali osem. To je veliko za tekmo EP-ja, žal pa žoga ni hotela v mrežo. Nismo želeli kar tako sprejeti poraza. Imeli smo žogo več v nogah, imeli več strelov na gol. To je tisto, kar si želimo. Na koncu 1:1, še smo živi, kar je najpomembneje."

Kek po bolečem remiju: Šport, nogomet je lahko krut
Vrtiljak čustev na tekmi Slovenija - Srbija
Karničnik pohvalil izjemno navijaško kuliso
Toni Gruden o navijaškem vzdušju
Prva zmaga slovenskih nogometašev je bila zelo blizu