Strokovni štab skrbijo načeti igralci, od katerih se je po Kekovem mnenju v dobri luči predstavil Erik Janža. Po manjših zdravstvenih težavah je zaigral na obeh pripravljalnih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com
Strokovni štab skrbijo načeti igralci, od katerih se je po Kekovem mnenju v dobri luči predstavil Erik Janža. Po manjših zdravstvenih težavah je zaigral na obeh pripravljalnih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com

Hiter zaostanek zaradi najstrožje kazni v 2. minuti in nato izenačenje čez 12 minut. Velik minus in velik plus v prve četrt ure zadnje pripravljalne tekme na EP 2024, nakar se izid tekme Slovenija – Bolgarija ni več spremenil.

Slovenska članska moška nogometna reprezentanca v Stožicah uživa v nizu enajstih tekem brez poraza (osem zmag in trije remiji). Kot zadnja reprezentanca je v Ljubljani pred dvema letoma slavila Švedska na začetku Lige narodov 2022 (0:2).

Šporar z glavo zadel za remi proti Bolgariji pred odhodom v Nemčijo

Naivna 11-m, (ne)uigran odgovor po kotu

"Začetek je bil abnormalen, naiven. Potem smo se hitro pobrali in sestavili. Izenačujoči gol je bil videti dobro uigran, fantje se dobro razumejo. Tudi nismo prikazali vsega pri prekinitvah. Smo se pa slabo odzvali dvakrat ob prekinitvah Bolgarije," je bil selektor kritičen do napake Jake Bijola v drugi minuti, hkrati pa pohvalil kombinacijo po kotu Gnezda Čerin-Mlakar-Šporar, ki je poskrbela za na koncu prijateljski remi.

"Tekma, ki smo jo morali odigrati. Mogoče v malce nerodnem terminu. Sam bi pa seveda vedno rad zmagal," je Kek ponovil, da je postavil ekipo tako, da bi se na koncu poslovili od navijačev z zmago.

Na prejšnja tri prvenstva je Slovenija vedno odšla z domačo zmago: 2:0 proti Savdski Arabiji pred EP-jem 2000, 2:0 proti Gani pred SP-jem 2002 in 3:1 proti Novi Zelandiji pred SP-jem 2010.

Sorodna novica Stožice po uvodnem šoku lažje zadihale po golu Šporarja
Keka najbolj skrbijo poškodbe Stojanovića, Blažiča in Verbiča

Menjave niso prinesle pričakovane dinamike

"Tudi na drugi tekmi zapored mi je manjkala dinamika, agresivnost za drugo žogo. Kot da bi se nekateri podzavestno želeli prihraniti v dvobojih, kar pa na mednarodnih tekmah ne gre. Ko smo menjali in vključili šest svežih igralcev, nisem dobil pričakovane dinamike," je selektor v pogovoru za Val 202 potarnal, da menjave niso dvignile slovenske igre in zaostrile konkurence za mesta v ekipi.

V drugem polčasu je Kek opravil naslednjih šest menjav:

  • 46. minuta: Žugelj namesto Horvata,
  • 61. minuta: Iličić namesto Šporarja,
  • 61. minuta: Lovrić namesto Mlakarja,
  • 71. minuta: Balkovec namesto Janže,
  • 71. minuta: Celar namesto Šeška,
  • 82. minuta: Gorenc Stanković namesto Gnezde Čerina.
Benjamin Šeško je prišel do dveh izrednih priložnosti, a ju ni izkoristil. Mogoče bo pa v njegovi Nemčiji drugače ... Foto: BoBo/Borut Živulović
Benjamin Šeško je prišel do dveh izrednih priložnosti, a ju ni izkoristil. Mogoče bo pa v njegovi Nemčiji drugače ... Foto: BoBo/Borut Živulović

Bo zaradi poškodb res prišlo do menjav?

"Bolj me skrbi, da tudi drugo tekmo zapored nekateri igralci niso bili pripravljeni za igro. Počakali bomo dva ali tri dni in če ne bodo mogli trenirati na polno, bomo morali menjati," je Kek odkrito priznal, da seznam 26 nogometašev za Nemčijo mogoče vseeno ni dokončen.

"Do dneva pred Dansko lahko menjamo. Ne bom čakal, če ne bodo sposobni. A nekaterim se to vleče že predolgo," je Kek poudaril zdravstvene težave treh igralcev, ki izpuščajo treninge in niso bili na voljo za tekmi z Armenijo in Bolgarijo.

Branilec Miha Blažič, desni krilni igralec Petar Stojanović in levi krilni napadalec Benjamin Verbič je načeta trojica. Dva igralca predvidene udarne enajsterice in standardna menjava.

"Pri Stojanoviću smo zjutraj opravili magnetno resonanco. Naj ne bi bilo nič velikega (tehnični direktor reprezentance Milivoje Novaković je v pogovoru za Val 202 pred tekmo dejal, da gre za manjše težave z zadnjo stegensko mišico, op. a.). A hkrati vsi trije ne trenirajo in ne igrajo. Manjka kilometrina, ki bi jo potrebovali. Upam, da bo čim prej jasno. Verbič je izpustil drugo tekmo zapored, niti ne trenira, enako Blažič," je v precepu selektor Slovenije.

Izgubil sem Stojanovića in Verbiča, ki sta bila v rotaciji zelo pomembna. Na srečo je poškodba Celarja pozdravljena. Nekateri so obetavno zaigrali, z nekaterimi pa nisem zadovoljen.

Selektor Kek

Keka moti cirkus okoli Šeška

Zaradi morebitnih menjav, pri čemer bi omenjene igralce nadomestili kandidati iz kroga v petek odslovljene četverice igralcev, je bil Kek vseeno tudi zadovoljen z nečim. "Zame je bilo pomembno, da je igral Beni Šeško, ki štiri, pet dni ni treniral, zdaj pa je odigral 70 minut. Zaradi njega sem imel cel cirkus. Takšne priložnosti mora napadalec takšnega kova sicer realizirati. Dobil sem Brekala, ki je zelo pomemben zaradi statusa Blažiča. Po dolgem času je odigral celotno tekmo za nas," je selektor omenil osrednjega branilca Davida Brekala.

Ta je lanske kvalifikacije začel v prvi postavi, a je izgubil mesto zaradi poškodbe. Okoli prvega strelca Slovenije se dviga ogromno prahu in Kek ne skriva več, da mu govorice in razjasnjevanje njegovega klubskega statusa tik pred EP-jem ni všeč. Ob tem je po poškodbi gležnja nemoteno vstopil in odigral še napadalec Žan Celar.

Ni bil kazenski trening, temveč dogovorjena regeneracija

Takoj po tekmi je bilo nekaj zmede na zelenici, navijači pa so se spraševali, ali Kek s povzdignjenim glasom morebiti kaznuje igralce zaradi preblede igre. A šlo je za nesporazum z osebjem stadiona, ker niso pripravili opreme za predvideno regeneracijo po tekmi.

"Po tekmi sem moral spraviti določene stvari v red. Dogovorjeni smo bili za regeneracijo, ker imamo jutri prost dan. Mogoče so nekateri hote ali nehote pozabili, a pri meni se to ne more zgoditi," je v smehu obrazložil Kek, ki bo v torek popeljal reprezentanco v Nemčijo.

Borbena, disciplinirana in pragmatična Slovenija

"Nobene tekme nismo odigrali z udarno postavo. Kar prav pride, poskus za primer kartonov ali poškodb. Zdaj se moramo umiriti, prilagoditi na pogoje v Nemčiji, nato pa bo Slovenija zagotovo takšna, kot jo pričakujemo: borbena, disciplinirana in pragmatična ter upajmo nevarna v napadu," je v pogovoru za Val 202 sklenil selektor Slovenije.

Če se Stojanović in Blažič ne pozdravita ter začneta treningov v polnem obsegu, se lahko zgodi, da bo proti Danski začela ista enajsterica kot proti Bolgariji. Foto: BoBo/Borut Živulović
Če se Stojanović in Blažič ne pozdravita ter začneta treningov v polnem obsegu, se lahko zgodi, da bo proti Danski začela ista enajsterica kot proti Bolgariji. Foto: BoBo/Borut Živulović

Das Gol: uvodna oddaja o EP-ju v nogometu z Bojanom Prašnikarjem in Sanelom Konjevićem

Das Gol: oddaja o EP-ju v nogometu