Srbija pod večjim pritiskom

Medtem se je z zadnjima tekmama končal prvi krog. Turčija je v nalivu v Dortmundu premagala Gruzijo, Portugalci pa so tik pred koncem po preobratu v Leipzigu strli Čehe. Voditelj Luka Petrič in radijski reporterji Boštjan Janežič, Marko Cirman in Jože Pepevnik so imeli v svoji družbi debitanta v podkastu, pridružil se jim je še en član športne redakcije Miha Trošt.

Jon Gorenc Stanković je v torek ob srečanju z novinarji priznal, da si želi težkih izzivov in tekem – letos je s Sturmom postal avstrijski prvak, zdaj pa prvič igra na velikem tekmovanju. Foto: Reuters
Jon Gorenc Stanković je v torek ob srečanju z novinarji priznal, da si želi težkih izzivov in tekem – letos je s Sturmom postal avstrijski prvak, zdaj pa prvič igra na velikem tekmovanju. Foto: Reuters

Bo prva postava Slovenije spremenjena?
Slovenci so v torek v precej bolj svežih vremenskih razmerah, kot jih čakajo v Münchnu, opravili še en trening pred odhodom proti bavarski prestolnici. Selektor Matjaž Kek ima na voljo vse svoje nogometaše, že od ponedeljka naprej imajo v mislih le Srbijo. Omizje podkasta se je spraševalo tudi o prvi enajsterici na tekmi v Münchnu, ali mora selektor Kek sploh poseči v udarno prvo postavo Slovenije.

"Zame sta uganki le dve, in sicer Timi Max Elšnik in Jan Mlakar. Vemo, da proti Danski nista imela najboljše tekme, to pa je turnir, na katerem selektor preprosto nima časa čakati na razpoloženost svojih varovancev," je povedal Marko Cirman. Ker v kadru ni poškodovanih, ima selektor na neki način sladke skrbi pri izbiri najmočnejše postave. Zelo dobro je po vstopu v igro odigral Jon Gorenc Stanković, ki vse bolj trka na vrata prve enajsterice. "Igra v močnejši ligi kot Elšnik, imel je boljšo sezono in je defenzivno morda primernejši ob karakteristikah srbskih veznih igralcev, ki jim poveljuje Sergej Milinković Savić," je povedal Boštjan Janežič, ob tem je Jože Pepevnik dodal: "Jon Gorenc Stanković bi lahko bil izbira selektorja Keka tudi zato, ker morda s svojo telesno konstitucijo, dolgim korakom in skokom lahko bolje konkurira srbskim vezistom, ki so mu v tem pogledu podobni. Prepričan sem, da bo po prvi odigrani tekmi in nekaj dneh na tem evropskem prvenstvu Slovenija v drugo tekmo, ki bo sicer odigrana na še slavnejšem in večjem stadionu, vstopila bolje in da bo na terenu Srbiji najmanj enakovredna."

Sorodna novica Güler s projektilom s 26 metrov zadel za zmago Turčije

Naliv in zmaga s 3:1
Na prvi torkovi tekmi v Dortmundu so Turki s 3:1 premagali Gruzijce. Turčija je imela izjemno podporo s tribun, ki je predstavljala dodaten impulz za vodilno moštvo skupine F. Dva izjemna gola Turčije, prvi gol Gruzije na velikem tekmovanju in močan naliv so bili poudarki srečanja, ki si ga je v živo na stadionu v Dortmundu ogledal Miha Trošt: "Vzdušje je bilo neverjetno. Gruzijcev je bilo približno 10.000, vsi preostali pa so navijali za Turčijo. Turki so že uro in pol pred tekmo uprizorili izjemno navijaško kuliso. Tudi tekma je bila zelo gledljiva, z veliko dinamike in ritma. Streha stadiona v Dortmundu ni mogla prenesti takšne količine dežja v tako kratkem času, zato je začela puščati. Še posebej veliko vode se je nabralo v vseh štirih kotih igrišča. Delavci so si pomagali z ročnimi odstranjevalci, tudi na novinarski tribuni je tu in tam skozi streho pricurljala kakšna kaplja."

Sorodna novica Conceicao v 92. minuti rešil Portugalce

Portugalci mučili sebe in žogo
Portugalska se je mučila z disciplinirano češko obrambo in jo tik pred koncem tekme strla z golom za preobrat in zmago z 2:1. Varovanci Roberta Martineza so skrili žogo tekmecu, a so bili premalo konkretni, preveč igre v širino in premalo v globino je bilo vzrok za veliko število nenevarnih zaključkov. Očitno je tudi Portugalska potrebovala nekaj časa, da je prebila led na evropskem prvenstvu, v soboto pa jo čaka v Dortmundu derbi skupine in tekma s Turčijo. Danes bodo v Nemčiji spet tri tekme. V Hamburgu si bosta nasproti stali poraženki iz prvega kroga Hrvaška in Albanija, Nemci bodo v Stuttgartu gostili Madžare, v Kölnu pa se bodo pomerili Škoti in Švicarji.

Nova epizoda nogometnega podkasta Žoga je okrogla že na voljo na spletni strani Vala 202, na portalu RTV365 in pri vašem priljubljenem ponudniku podkastov.