Veselje Jana Mlakarja, ki je zadel v 11. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje Jana Mlakarja, ki je zadel v 11. minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Matjaž Kek se je proti Armencem odločil za precej spremenjeno prvo postavo, tudi zaradi tega, ker je že pred tekmo razkril, da tokrat zaradi previdnosti in poškodb ne bo računal na Žana Celarja, Miho Blažiča, Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča.

Tako je v vratih priložnost dobil Vid Belec, v napadu pa Žan Vipotnik, nekaj sprememb pa je bilo tudi v obrambni in zvezni vrsti, kjer so zaigrali tudi Vanja Drkušić, Tomi Horvat in Jasmin Kurtić.

Slovenija, 57. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, se je z Armenijo, 95. na omenjeni lestvici, pomerila prvič. In zmago nad Armenci, ki so bili vse do konca v igri za nastop na EP-ju, so Kekovi varovanci dosegli težje od pričakovanega.

Gol Iličića, ki je prinesel zmago Sloveniji

V prvem polčasu je bila Slovenija boljša nasprotnica, Jan Mlakar je dosegel vodilni zadetek v 11. minuti. Drugi polčas pa so bolje začeli Armenci, ki so dosegli izenačujoči zadetek, imeli so tudi priložnost za prevzem vodstva.

Kek je nato premešal začetno postavo, v igro je poslal tudi povratnika v reprezentanco Josipa Iličića (nazadnje je za Slovenijo igral novembra leta 2021), ki je le nekaj minut po vstopu v igro dosegel zmagoviti zadetek.

Hitro vodstvo Slovenije
Slovenija je bila v uvodnih minutah podjetnejša, kar se je obrestovalo z golom že v 11. minuti. Erik Janža je poslal žogo v kazenski prostor, armenska obramba je žogo odbila, ampak le do Jana Mlakarja, ki je z volejem z 12 metrov natančno meril v spodnji desni kot. Mlakar je poskusil tudi v 36. minuti s strelom znotraj kazenskega prostora, toda obramba Armenije je posredovala pravočasno.

Slovenija je imela ob izteku prvega polčasa dve priložnosti – Tomi Horvat je najprej streljal, z obrambo se je izkazal vratar Armenije Ognjen Čančarević, do odbitka je nato prišel Žan Vipotnik, Čančarević pa je bil znova na mestu.

Slovenija je imela v prvem polčasu tri strele v okvir vrat, Armenija nobenega. Posest žoge je bila 57:43 v korist Slovenije.

Armenci pritiskali in izenačili
Armenci so prvič zapretili v 48. minuti, ko je Artur Serobjan streljal z roba kazenskega prostora, Belec je s konicami prstov žogo odbil čez okvir vrat. Še boljša armenska priložnost je sledila v 52. minuti – do odbitka znotraj kazenskega prostora je prišel Artak Dašjan, strel mu je blokiral Vanja Drkušić. V 56. minuti so Armenci izenačili – po podaji iz kota je z glavo neovirano streljal in zadel Varazdat Harojan. V 59. minuti je Artur Miranjan streljal z glavo z 11 m, žoga je šla malo mimo vrat.

Povratnik Iličić razveselil Stožice
Takoj zatem je sledila menjava v slovenskem taboru, največ ovacij je požel prihod Josipa Iličića na zelenico. In Jojo se je takoj izkazal, akcijo je začel Petar Stojanović, podal je Iličiću na desno, ta je preigraval in znotraj kazenskega prostora si je priigral strel – natančno in neubranljivo je meril v levi zgornji kot.

Nekaj minut pozneje je na drugi strani Edgar Sevikjan po kotu zgrešil iz bližine, zatem pa je v slovenski vrsti priložnost dobil še v zadnjih dveh mesecih poškodovani Sandi Lovrić, v igro pa sta vstopila še Jon Gorenc Stanković in Žan Zaletel.

V 80. minuti pa so Armenci znova prišli do strela v kazenskem prostoru, Belec pa se je izkazal z obrambo. Na drugi strani je z roba kazenskega prostora zgrešil Lovrić, v 85. pa pri Armencih Vahan Bičahčjan.

Slovenijo v soboto ob 15. uri v Stožicah čaka še obračun z Bolgarijo.

"Grande Jojo (veliki Jojo, op. a.), dobrodošel nazaj," so navijači s transparentom sporočili povratniku v reprezentanco Josipu Iličiću, ki je vstopil v igro v 59. minuti, v 63. pa je že proslavljal gol. Foto: www.alesfevzer.com

EVROPSKO PRVENSTVO 2024, PRIPRAVLJALNE TEKME

SLOVENIJA – ARMENIJA 2:1 (1:0)
8389; Mlakar 11., Iličić 63.; Harojan 56.

Sodnik: Andreas Argyrou (Ciper)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

AVSTRIJA – SRBIJA 2:1 (2:1)
Wimmer 10., Baumgartner 13.; Pavlović 35.


Sreda ob 19.00 (København):
DANSKA – ŠVEDSKA


Odigrano v ponedeljek:
ANGLIJA
– BOSNA IN HERCEGOVINA 3:0 (0:0)
Palmer 60./11-m, Alexander Arnold 85., Kane 89.

HRVAŠKA – S. MAKEDONIJA 3:0 (2:0)
Majer 10., 45., Pašalić 79.

NEMČIJA – UKRAJINA 0:0

Kek: Prijateljska tekma z veliko trpljenja
Drkušić: Proti Bolgariji po še eno zmago in nato na EP