Novinar snema novinarsko konferenco selektorja Anglije Garetha Southgata po prihodu v Katar. Foto: EPA
Novinar snema novinarsko konferenco selektorja Anglije Garetha Southgata po prihodu v Katar. Foto: EPA

Hrvaška agencija za varstvo osebnih podatkov je "na podlagi opozoril in priporočil v okviru mednarodnega sodelovanja evropskih nadzornih organov," objavila priporočila hrvaškim državljanom, ki bodo obiskali Katar v okviru svetovnega nogometnega prvenstva.

Navedli so, da morajo vsi obiskovalci SP-ja v Katarju na svoje mobilne telefone prenesti dve mobilni aplikaciji, uradno aplikacijo svetovnega prvenstva Hayya in aplikacijo za sledenje covida-19 Ehteraz. Obe aplikaciji naj bi imeli dostop do podatkov, ki so shranjeni na mobilnih telefonih, do spremljanja lokacijskih podatkov in naj bi tudi preprečevali, da mobilni telefoni ne preidejo v stanje mirovanja.

Zaradi tega priporočajo, da naj imajo obiskovalci svetovnega nogometnega prvenstva s seboj mobilne telefone, ki jih po vrnitvi uničijo (t. i. burner phone), ali pa naj mobilne telefone nastavijo na tovarniške nastavitve ter aplikacije naložijo tik pred odhodom in izbrišejo po vrnitvi. Sicer pa naj bodo pozorni tudi na shranjene fotografije in posnetke, saj bi lahko bili v neskladju s katarsko zakonodajo.

Nogometno svetovno prvenstvo bo verjetno obiskal tudi kakšen slovenski ljubitelj nogometa, če ne drugega bodo tam prisotni predstavniki medijev in trojica slovenskih nogometnih sodnikov ter predsednik Evropske Uefe in podpredsednik Fife Aleksander Čeferin. Slovenski Informacijski pooblaščenec pa posebnih priporočil za obiskovalce Katarja ni objavil.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik so za MMC pojasnili, da so neformalno preko medijev seznanjeni z omenjenimi priporočili, vendar pa, kot pravijo, ne gre za enotno priporočilo Evropskega odbora za varstvo podatkov, ampak opozorila posameznih nadzornih organov.

"Informacijski pooblaščenec ni pristojen za presojo varnostnih tveganj obeh aplikacij (Covid Etheraz in aplikacije Hayya), zato podrobneje konkretnih tveganj ne moremo komentirati," pravijo in dodajajo, da so že večkrat opozorili, da pomeni nameščanje kakršnih koli aplikacij, s katerimi posameznik daje soglasje upravljavcu aplikacije za dostopanje do osebnih podatkov na napravah ali celo za upravljanje s samim mobilnim telefonom "zelo resno tveganje tako za varstvo osebnih podatkov kot tudi za širšo pravico do zasebnosti."

"Zato posameznikom svetujemo skrben pregled pogojev nameščanja kakršnihkoli aplikacij. Eden od načinov za zmanjšanje tovrstnih tveganj je bodisi uporaba posebnega telefona v primeru uporabe tveganih aplikacij pri potovanju v tretje države bodisi izbris vseh podatkov z naprave pred namestitvijo z uporabo t. i. tovarniške ponastavitve telefona (s čimer pa posameznik izgubi vse podatke, če jih ni predhodno ustrezno shranil na drug medij). Na ta način posameznik zmanjša možnost zlorabe osebnih podatkov, hranjenih na mobilnem telefonu," so navedli in še pojasnili, da ne morejo vnaprej predvideti vseh tveganj omenjenih aplikacij, "saj nismo seznanjeni s tehničnimi podrobnostmi in predpisi v Katarju."