Harry Kane je v predtekmovanju podal za tri zadetke, tokrat pa se je veselil prvič na tem SP-ju. To je bil njegov enajsti gol na velikih tekmovanjih (EP in SP), s čimer je prehitel dozdajšnjega angleškega rekorderja v tem pogledu Garyja Linekerja. Foto: EPA
Harry Kane je v predtekmovanju podal za tri zadetke, tokrat pa se je veselil prvič na tem SP-ju. To je bil njegov enajsti gol na velikih tekmovanjih (EP in SP), s čimer je prehitel dozdajšnjega angleškega rekorderja v tem pogledu Garyja Linekerja. Foto: EPA

Senegal je bil pred 65.985 gledalci precej konkretnejši v prve pol ure. Angleži, ki niso izgubili niti ene od osmih tekem proti afriškim tekmecem na SP-jih, so potrpežljivo čakali in unovčili že prvo priložnost sedem minut pred odmorom. Po vodstvu so se sprostili in Senegal je bil popolnoma nemočen, sprožil je le en strel v okvir vrat. Angleži so imeli 61-odstotno posest žoge in nadzorovali so potek srečanja.

Sorodna novica Bodi režiser!
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Senegalci zapravili dve lepi priložnosti
Senegalci so začeli zelo pogumno. Harry Maguire je v 23. minuti izgubil žogo, Boulaye Dia je v kazenskem prostoru zadel Johna Stonesa, žoga se je odbila od njegove roke, Ismaila Sarr pa jo je iz bližine poslal prek vrat. Videosodnik si je ogledal posnetek, a enajstmetrovke ni bilo.

V 32. minuti je Sarr preigral Kyla Walkerja in na levi strani kazenskega prostora zaposlil Diaja, ki je močno streljal, a se je Jordan Pickford izkazal, z levo roko je žogo odbil.

Henderson zadel po prvi nevarni akciji Anglije
Sedem minut pred odmorom so Angleži izkoristili že prvo priložnost. Harry Kane je našel Juda Bellinghama, ki je z leve strani podal do Jordana Hendersona. Vezist Liverpoola je z levo nogo z 12 metrov poslal žogo v mrežo.

Zadetek Hendersona v 38. minuti za vodstvo Anglije proti Senegalu

Kane zadel prvič na tem prvenstvu
V sodnikovem dodatku so Senegalci skušali pritisniti, a so izgubili žogo pred kazenskim prostorom Anglije. Sledil je izjemen protinapad. Bellingham je takoj zaposlil Phila Fodna, ki je stekel proti vratom Senegala in v idealnem trenutku zaposlil Kana, ki je z močnim strelom z desno nogo povišal na 2:0. To je bil njegov 52. reprezentančni zadetek, za enega zaostaja za angleškim rekorderjem Waynom Rooneyjem.

Gol Harryja Kana za 2:0 proti Senegalu

Saka potrdil zmago Angležev
Uvod drugega polčasa je pripadel Angležem. Kane je poskusil tudi v 56. minuti, minuto zatem je bila tekma odločena. Foden je z leve strani natančno podal pred vrata, med strelce pa se je tretjič v Katarju vpisal Bukayo Saka. Zvezdnik Arsenala, ki je zapravil odločilno enajstmetrovko v lanskem finalu domačega evropskega prvenstva, je z levo nogo poslal žogo v mrežo.

Saka dosegel tretji zadetek proti Senegalu

Selektor Gareth Southgate je bil že nasmejan na klopi. V 65. minuti je začel s serijo menjav. Najprej sta vstopila Marcus Rashford in Jack Grealish, četrt ure pred koncem pa še Mason Mount in Eric Dier. Polfinalisti zadnjega SP-ja v Rusiji so le še nadzirali tekmo, ritem je ob visoki razliki močno padel in obe ekipi sta le še čakali na konec srečanja.

Southgate pohvalil Hendersona
"Senegal je imel ogromno energije na začetku tekme. Najboljše priložnosti smo si priigrali po odvzetih žogah. Najbolj me veseli izjemna učinkovitost. Henderson ne dobi veliko pohval, a je naš ključen igralec. Predvsem zunaj igrišča povezuje vse igralce. Postal je pravi vodja. Zdaj nas čakajo Francozi, ki imajo izjemne posameznike. V polfinale gremo lahko le, če bomo našli najvišjo raven, ki jo v tem trenutku zmoremo," je poudaril Southgate.

Anglija po uvodnih težavah gladko odpravila Senegal

Kane: Imamo pravo mešanico mladih in izkušenih igralcev za tako velike tekme
"V izločilnih bojih ni lahkih tekem. Skozi celoten turnir smo dokazali, da smo dozoreli. Zelo pomembno je, da smo že tretjič zapored ohranili mrežo nedotaknjeno. Vedno, ko dosežem zadetek, sem srečen. Imel sem veliko časa po lepi podaji. Danes lahko uživamo, od jutri naprej pa se bomo osredotočili na Francijo. Čaka nas velik boj proti zelo kakovostnemu tekmecu. Imamo pravo mešanico mladih in izkušenih igralcev za tako velike tekme," je bil nasmejan Kane.

Anglija in Francija sta se na svetovnih prvenstvih srečali leta 1966 in leta 1982 v skupinskem delu tekmovanja. Obakrat so bili boljši Angleži (2:0 in 3:1).

Analiza drugega polčasa tekme Anglija - Senegal
Analiza prvega polčasa tekme Anglija - Senegal

12-04 (1/8) 1B-2A( id: 3370553), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-04 (1/8) 1B-2A( id: 3370553), Postave
12-04 (1/8) 1B-2A( id: 3370553), Statistika tekme
Vrhunci tekme Anglija - Senegal