Argentinci so zmago proslavili z veliko množico svojih navijačev. Na SP-ju v Rusiji 2018 so v osmini finala izpadli proti poznejšim prvakom Francozom s 3:4. Foto: Reuters
Argentinci so zmago proslavili z veliko množico svojih navijačev. Na SP-ju v Rusiji 2018 so v osmini finala izpadli proti poznejšim prvakom Francozom s 3:4. Foto: Reuters

Po uspavanki v uvodne pol ure je Argentina povedla v 35. minuti, strelec je bil Lionel Messi iz prve prave priložnosti na tekmi. Leo je s tem končno zatresel mrežo tudi v izločilnih bojih svetovnega prvenstva, saj je vseh prejšnjih osem zadetkov dosegel v skupinskem delu SP-jev. Prav danes je odigral svojo jubilejno tisočo tekmo v karieri. Z devetim golom na mundialih je zdaj boljši od druge argentinske legende Diega Maradone, ki jih je zbral osem.

Zadetek Messija za vodstvo Argentine proti Avstraliji

Messi je po prostem strelu začel akcijo na desni strani in podal Alexisu Mac Allisterju. Ta je žogo z 20 metrov podaljšal v kazenski prostor do Nicolasa Otamendija, branilec je na kratko podal do Messija, ki je medtem vtekel v kazenski prostor, prvi mož argentinske izbrane vrste pa je žogo s strelom po tleh z levico spravil za hrbet vratarja Mathewa Ryana. To je bil tretji gol Lea v Katarju.

Kapetan Ryan je v 57. minuti naredil veliko napako, saj je poskušal preigravati pred svojimi vrati, žogo mu je pod pritiskom Rodriga De Paula odvzel Julian Alvarez in povišal na 2:0.

Argentina je v nadaljevanju brez težav držala lepo prednost, vse do 77. minute. Takrat je avstralski rezervist Craig Goodwin močno streljal z levico z 20 metrov, žoga je zadela Enza Fernandeza, spremenila smer in končala v mreži nemočnega Emiliana Martineza. 2:1.

Alvarez kaznoval veliko napako vratarja Ryana
Avstralci po močnem strelu Goodwina znižali v 77. minuti

Avstralci grozili do konca

V 81. minuti je bila Avstralija celo blizu izenačenja. Aziz Behich je prodrl s 40 metrov proti vratom Argentincev, se otresel štirih nogometašev, nato pa je v zadnjem trenutku pred njim šest metrov od vrat žogo izbil v kot Lisandro Martinez.

89. minuta je prinesla izjemno priložnost Argentine, toda Lautaro Martinez je ni izkoristil. V 93. minuti je malo mimo vrat streljal še Messi. V 95. minuti je strel Lautara z nogo ubranil Ryan, Messiju pa odbite žoge ni uspelo spraviti v mrežo.

Lionel Messi. Foto: Reuters
Lionel Messi. Foto: Reuters

Na drugi strani je imela tudi Avstralija tik pred iztekom igralnega časa še eno sijajno priložnost, a je gavče pred podaljškom z lepo obrambo rešil Emiliano Martinez. 18-letni Garang Kuol je iz obrata streljal s sedmih metrov, toda ostalo je pri zmagi južnoameriških prvakov.

Argentino v petek v četrtfinalu čaka Nizozemska, ki je bila na današnji prvi tekmi s 3:1 boljša od ZDA. To bo ponovitev polfinala s SP-ja 2014 v Braziliji, ko so v finale po 11-metrovkah napredovali Argentinci.

Dve priložnosti Avstralije v zadnjih minutah, ki bi lahko prinesli izenačenje

Do vodilnega gola brez priložnosti

Argentina, ki jo je s tribun glasno spodbujala velika množica navijačev, je imela v prvem polčasu do vodilnega gola terensko premoč, a ni bila nevarna. Avstralija se je organizirano branila in tekmecu ni dopuščala veliko prostora pri napadalnih akcijah. Sama je enkrat zapretila po strelu iz kota. Prav na stadionu Ahmada bin Alija so si socceroosi junija v dodatnih kvalifikacijah zagotovili nastop na SP-ju po zmagi po 11-metrovkah nad Perujci.

Argentinski navijači. Foto: Reuters
Argentinski navijači. Foto: Reuters

V začetni postavi Argentine ni bilo Angela Di Marie, ki se je na sredni tekmi proti Poljski poškodoval. Zamenjal ga je Alejandro "Papu" Gomez. Di Maria je bil na klopi.

Argentina je v skupinskem delu turnirja po uvodnem šoku proti Savdski Arabiji (1:2) z 2:0 premagala Mehiko in Poljsko. Avstralija je izgubila proti Franciji (1:4) ter z 1:0 ugnala Tunizijo in Dansko.

Na osmem medsebojnem obračunu, prvem po 15 letih, so bili Argentinci šestič boljši od Avstralcev, dobili so zadnjih pet dvobojev.

Messi prvič zadel v izločilnih bojih in zagotovil Argentini četrtfinale
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
12-03 (1/8) 1C-2D( id: 3370551), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-03 (1/8) 1C-2D( id: 3370551), Postave
12-03 (1/8) 1C-2D( id: 3370551), Statistika tekme
Analiza drugega polčasa tekme Argentina - Avstralija
Analiza prvega polčasa tekme Argentina - Avstralija
Vrhunci tekme Argentina - Avstralija