Vinicius Junior je že v 7. minuti pokvaril vse načrte Južnih Korejcev. Foto: EPA
Vinicius Junior je že v 7. minuti pokvaril vse načrte Južnih Korejcev. Foto: EPA

Brazilija je pred tekmo prejela pomembne besede spodbude od legendarnega Peleja, ki bije bitko z boleznijo v bolnišnici v Sao Paulu. "Leta 1958 sem ob sprehodu po ulicah razmišljal o izpolnitvi obljube, ki sem jo dal očetu. Vem, da so danes številni naredili podobno in prav tako lovijo svoj prvi svetovni naslov," je sporočil Pele, ki je bil sam deležen spodbud z vsega sveta v zadnjih dneh.

Brazilski navijači so se znova spomnili na Peleja, ki je na zdravljenju raka na debelem črevesju. Foto: EPA
Brazilski navijači so se znova spomnili na Peleja, ki je na zdravljenju raka na debelem črevesju. Foto: EPA

"Tekmo bom spremljal v bolnišnici in navijal za vsakogar od vas. Srečno!" je zapisal na družbenih omrežjih trikratni svetovni prvak ob spominu na svoj prvi naslov leta 1958.

Tekma, na kateri je bil četrti sodnik Slavko Vinčić, rezervni pomočnik pa Tomaž Klančnik, je bila hitro odločena. Brazilci so dobili še osmo zaporedno tekmo osmine finala na SP-jih, v drugem polčasu so precej spustili ritem, tako da so Korejci dosegli častni zadetek. Selektor Tite je na tem SP-ju ponudil priložnost že vsem 26 igralcem, zadnjih deset minut je branil tudi tretji vratar Weverton.

Brazilska zadetka za 2:0: Vinicius jr. in Neymar z 11-m

Vinicius Junior poskrbel za hitro vodstvo
Južni Korejci so želeli mrežo dolgo ohraniti nedotaknjeno, a so se jim vsi načrti podrli že v 7. minuti. Raphinha je z desne strani prodrl v kazenski prostor in podal pred vrata, Neymar je zgrešil žogo, na daljši vratnici pa je Vinicius Junior z desno nogo pospravil žogo v mrežo.

Neymar natančen z bele točke
V 13. minuti je Woo-Young Jung v kazenskem prostoru podrl Richarlisona. Sodnik Clement Turpin je takoj pokazal na belo točko. Žogo je najprej vzel Raphinha, a je imel zadnjo besedo Neymar. Zvezdnik PSG-ja, ki je zaradi poškodbe izpustil tekmi skupinskega dela proti Švici in Kamerunu, je z desno nogo povišal na 2:0. To je bil že njegov 76. gol v brazilskem dresu, enega več ima Pele.

Richarlison po izjemni akciji povišal na 3:0

Allison preprečil znižanje
Najlepšo priložnost so imeli Korejci v 17. minuti, ko je Hee-Chan Hwang močno streljal s 25 metrov, Allison Becker pa je žogo odbil čez vrata.

Sorodna novica Bodi režiser!

Richarlison zaključil izjemno akcijo Brazilcev
Po pol ure igre so Brazilci izpeljali sijajno akcijo. Richarlison je žongliral z glavo in uspelo mu je ohraniti žogo. Podal je do Marquinhosa, ki je podaljšal do Thiaga Silve. Kapetan je v idealnem trenutku podal do Richarlisona, ki je pritekel sam pred vratarja Seunga Kima in ga matiral z levo nogo.

Paqueta v 36. minuti nadaljeval brazilski šov

Paqueta z volejem končal šov v prvem polčasu
Devet minut pred odmorom je Vinicius Junior preigraval na levi strani in dvignil žogo v sredino kazenskega prostora. Iz ozadja je pritekel Lucas Paqueta in z volejem z desno nogo postavil izid prvega polčasa 4:0. Korejci so komaj dočakali pot v garderobo, lahko bi prejeli še kakšen zadetek, saj so bili Brazilci zares razigrani, imeli pa so tudi preveč prostora.

Paik z močnim strelom dosegel častni zadetek za Južno Korejo

Rezervist Paik dosegel častni gol za Korejce
Alisson Becker je na začetku drugega polčasa dobro posredoval po strelu zvezdnika Heung-mina Sona, toda ob visokem vodstvu ne več tako odločni Brazilci so kmalu znova ogrožali korejska vrata, v katerih se je nekajkrat na tekmi izkazal Seung-gyu Kim. Četrt ure pred koncem so Korejci izvedli prosti strel z desne strani, po odbiti žogi pa je rezervist Seung-ho Paik z močnim strelom s 25 metrov z levo nogo poslal žogo v mrežo.

Neymar: Vsi smo popolnoma osredotočeni na naslov, pogovarjamo se le še o tem
"Vsi sanjamo o naslovu svetovnega prvaka. Odigrali smo štiri tekme, čakajo nas še tri. Vsi smo popolnoma osredotočeni na naslov, pogovarjamo se le še o tem," je bil navdušen Neymar, ki se je uspešno vrnil po poškodbi gležnja.

Brazilija ekspresno napolnili mrežo Južne Koreje

Selektor Bento odstopil takoj po tekmi
Južna Koreja je s petkovo zmago nad Portugalsko z 2:1 že presegla vsa pričakovanja, a ni ji uspelo ponoviti uspeha iz leta 2002, ko je na domačem prvenstvu, na katerem je ustavila Italijo in Španijo, igrala celo v polfinalu.

"Mislim, da smo odigrali zelo dobro svetovno prvenstvo. Že septembra sem se odločil, da po koncu SP-ja ne bo več sedel na klopi Južne Koreje. Odločitev sem danes sporočil predsedniku zveze in vsem igralcem. Ponosen sem, da sem bil selektor več kot štiri leta. Zdaj potrebujem nekaj počitka, nimam še načrtov za naprej," je po tekmi povedal selektor Južne Koreje Paulo Bento, ki je med letoma 1992 in 2002 odigral 35 tekem za Portugalsko.

"Brazilija je zasluženo napredovala v četrtfinale. Nismo želeli igrati "bunkerja", čeprav nismo imeli veliko energije po naporni tekmi s Portugalsko v petek. Časa za odmor je bilo zelo malo. Danes smo malce žalostni, a moramo ostati realni. Nogomet v Južni Koreji je zelo napredoval v zadnjih štirih letih. Odlično smo odigrali v skupinskem delu. Tudi Gano smo nadigrali, a smo izgubili z 2:3. Ne iščem izgovorov, saj smo izpolnili zastavljeni cilj in se prebili v izločilne boje," je še dodal 53-letni Bento.

Vrhunci tekme Brazilija - Južna Koreja
12-05 (1/8) 1G-2H( id: 3370554), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-05 (1/8) 1G-2H( id: 3370554), Postave
12-05 (1/8) 1G-2H( id: 3370554), Statistika tekme

Analiza drugega polčasa tekme Brazilija - Južna Koreja

Analiza prvega polčasa tekme Brazilija - Južna Koreja