Iranec Češmi v 99. minuti potopil Valižane

Po izključitvi vratarja Wayna Hennesseyja zaradi grobega posredovanja ob priložnosti za gol izven kazenskega prostora, je Iran dolgo skušal unovčiti sploh prvo izključitev na SP-ju 2022 in pobudo, do katere so prišli v drugem polčasu. Wales so nato strli prav v zadnjih sekundah sodnikovega dodatka.

Zmage vredni udarec iranske številke 15. Ruzbe Čemši je v igro vstopil v 78. minuti. Gre za 29-letnega osrednjega branilca ali zadnjega vezista (!), ki v domovini igra za Esteglal, enega največjih iranskih klubov.  Foto: Reuters
Zmage vredni udarec iranske številke 15. Ruzbe Čemši je v igro vstopil v 78. minuti. Gre za 29-letnega osrednjega branilca ali zadnjega vezista (!), ki v domovini igra za Esteglal, enega največjih iranskih klubov. Foto: Reuters

Odločil prvi gol zunaj 16-m na turnirju

V 99. minuti je rezervist Ruzbe Češmi sprožil zavit strel z razdalje in žoga je našla pot mimo Valižanov in pristala za hrbtom rezervnega vratarja Dannyja Warda. Izbruh veselja Irancev na zelenici in tribunah, ki ga je zakuhal prvi gol zunaj 16-m prostora na turnirju.

Piko na i neizmernemu veselju ekipe melli, ki je na prvi tekmi doživela polom z Anglijo (2:6), je prav v zadnjih sekundah dodal bočni branilec Ramin Rezejan, ki je z elegantnim lobom dokončal hitri protinapad.

Proti Američanom za napredovanje

Iran – Wales 2:0 in azijska reprezentanca je zdaj v izrednem položaju, da bo proti ZDA v zadnjem krogu igrala neposredni obračun za napredovanje v osmino finala SP-ja 2022.

Če so bili na uvodni tekmi zaradi čustev in dogajanja zunaj nogometa Iranci popolnoma razglašeni, so tokrat igrali in na koncu nadigrali Valižane. Razmerje poskusov strelov je bilo kar 21:10 za Iran, četudi je Wales prevladoval pri posesti žoge z 62:38.

Rezejan iz protinapada potrdil zmago nad Walesom
Selektor Queiroz po zmagi Irana: "Nimam besed, igralci so izjemni"

Žoga Walesu, priložnosti Iranu

Tekma v Al Rajanu se je začela precej živahno, s priložnostmi na obeh straneh. V 16. minuti si je Connor Roberts podaril žogo in Iran je pograbil darilo: po dvojni podaji Sardar Azmun - Ali Golizade je slednji zadel, a iz prepovedanega položaja in nič ni bilo od vodstva Irancev.

Valižani so imeli jalovo terensko pobudo (66:34), a niso imeli prave ideje, kako prebiti tokrat disciplinirano obrambo Irancev. Ob izteku prvega polčasa je Iran prišel do dveh novih priložnosti, Azmun je bil za las prekratek, bočni branilec Rezejan pa je z razdalje ogrel vratarja zmajev Hennesseyja. Razmerje strelov po prvih 45 (+2) minutah: 5:4 za melli, kot je vzdevek iranske reprezentance.

Golizade zadel za Iran, a iz prepovedanega položaja

Dve vratnici Irana v 10 sekundah

Po globinski podaji je v solo napad šel Azmun, ki je pod pritiskom branilca silovito sprožil, premagal vratarja, a žogo je zaustavila desna vratnica. Odbita žoga je prišla nazaj do Irancev in z razdalje je z zavitim strelom poskušal še Golizade, ki pa je stresel levo vratnico, zatem pa je z glavo streljal še Azmun, a v naročje Hennesseyja. Neverjetna smola Irancev in velika sreča Valižanov!

Dve vratnici Irancev v eni sami akciji

Iran je prevzel vajeti igre, četudi je zaradi poškodbe izgubil razigranega Azmuna. Iranci so začeli redno streljati in tako rekoč oblegati vrata Walesa.

Za razliko od prve tekme so tokrat Iranci peli državno himno, a precej zadržano, daleč od glasne vznesenosti Valižanov. Vzrok je politično nasilje in protesti v Iranu. Foto: Reuters
Za razliko od prve tekme so tokrat Iranci peli državno himno, a precej zadržano, daleč od glasne vznesenosti Valižanov. Vzrok je politično nasilje in protesti v Iranu. Foto: Reuters
Mehdi Taremi je bil igralec tekme po algoritmu, ki črpa iz Opta statistike. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Mehdi Taremi je bil igralec tekme po algoritmu, ki črpa iz Opta statistike. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Prva izključitev na turnirju vratarju Walesa

A proti koncu tekme so Irancem začele pohajati moči, pojavljali so se krči. V 83. minuti so si Valižani priigrali največjo priložnost na tekmi, a je Davies streljal prek vrat. A že v naslednji akciji se je razmerje moči znova zasukalo. Dolgo podajo je skušal pobrati Taremi, a ga je na 30 metrih prehitel Wayne Hennessey, ki je podrl napadalca Irana. Gvatemalski sodnik Mario Escobar je sprva čuvaju mreže pokazal le rumeni karton, a ga je VAR poklical na posvetovanje in sledila je izključitev vratarja Walesa.

Sledil je nov maratonski sodnikov dodatek, v katerem pa Iran vse do zadnjih sekund ni znal izkoristiti številčne prednosti. A nato je žoga prišla do Ruzbeja Češmija ...

Vrhunci tekme Wales - Iran
11-25 (B) Wales-Iran( id: 3854562), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-25 (B) Wales-Iran( id: 3854562), Postave
11-25 (B) Wales-Iran( id: 3854562), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina B
1.
Anglija
3 2 1 0 9:2 7
2.
ZDA
3 1 2 0 2:1 5
3.
Iran
3 1 0 2 4:7 3
4.
Wales
3 0 1 2 1:6 1