Thibaut Courtois v 11. minuti ubranil 11-m Alphonsu Daviesu

Prvi preizkus za favorizirano Belgijo v skupini F je bila Kanada, ki je do danes na svetovnem prvenstvu nastopila le enkrat, in sicer leta 1986, ko je ostala brez gola.

Takole je Courtois preprečil Daviesu, da bi dosegel zgodovinski prvi gol Kanade na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Takole je Courtois preprečil Daviesu, da bi dosegel zgodovinski prvi gol Kanade na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Davies premalo natančen za "zlato rokavico"

Prve minute so pripadle Kanadčanom, lačnim dokazovanja in zgodovinskega gola. Po nekaj polpriložnostih je v 9. minuti posredoval VAR: z roko v kazenskem prostoru je igral Yannick Carrasco. Najstrožjo kazen je izvedel prvi zvezdnik Alphonso Davies, ki pa je streljal premedlo za najboljšega vratarja prejšnjega SP-ja – Thibaut Courtois je ubranil strel, nato pa so si bili Kanadčani še v napoto, da bi izkoristili odbito žogo.

Kanadčani oškodovani za drugo 11-m

Le nekaj minut pozneje bi morala Kanada priti do 11-m: Hazard je v lastnem 16-metrskem kazenskem prostoru podal žogo nazaj in na nogo Buchanonu, ki pa je bil grobo podrt. Vendar stranski sodnik je neupravičeno dvignil zastavico za prepovedani položaj, kar je glavni sodnik Zambijec Janny Sikazwe upošteval, VAR pa ni posredoval. Prva velika sodniška napaka na SP-ju 2022?

Belgija proti toku igre povedla tik pred odmorom

Šah-mat: branilec za napadalca in gol

Belgijci so sicer izvedli nekaj hitrih protinapadov, a ritem so tekmi narekovali Kanadčani, vendar se je Courtois že razbranil, kot se za zlato rokavico tudi spodobi. Napadi sogostiteljev naslednjega SP-ja 2026 so se vrstili, a nato je v 44. minuti prišla kazen za zapravljeno pobudo. Osrednji branilec Toby Alderweireld je z dolgo globinsko podajo poslal žogo v konico napada, Michy Batshuayi jo je sprejel in prehitel nasprotnega branilca Millerja ter kot prvovrstni strelec zatresel kanadsko mrežo za 1:0.

Kanadčani navdušili, a ostali brez točk proti Belgijcem

Še pred odmorom so Kanadčani znova pritisnili, a do izenačenja niso zmogli. Razmerje v poskusih strelov v prvih 45 minutah je bilo 14:4 za Kanado, a z 1:0 je povedla Belgija.

Sorodna novica Kevin De Bruyne o priznanju za najigralca tekme

Vse manj nevarni javorjevi listi

V nadaljevanju so Kanadčani ohranjali pobudo, ki pa je postajala čedalje bolj jalova, medtem ko so Belgijci še naprej prežali na hitre protinapade in se zadovoljili s prepuščanjem pobude vse bolj frustriranim tekmecem. Veliko prometa in poskusov, a v drugem polčasu je bilo manj res nevarnih strelov, pa še te je suvereno polovil Courtois.

Na koncu je bilo razmerje v poskusih strelov 21:4 za Kanado, kar pomeni, da Belgija v nadaljevanju ni imela niti enega poskusa, a ob koncu tekme je vladal občutek, da bi lahko igrali in igrali, a ne bi izenačili.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Zambijski glavni sodnik Janny Sikazwe se ni proslavil in si je privoščil prve očitne napake na turnirju: od nedosojene 11-m do kartonov za Kanadčane. Sikazwe je sicer zaslovel po svetu, ko je na zadnjem afriškem prvenstvu tekmo končal kar v 85. minuti. Po pregovarjanju je dopustil nadaljevanje igre, a nato srečanje Tunizija – Mali dokončno ustavil v 89. minuti. Foto: Reuters
Zambijski glavni sodnik Janny Sikazwe se ni proslavil in si je privoščil prve očitne napake na turnirju: od nedosojene 11-m do kartonov za Kanadčane. Sikazwe je sicer zaslovel po svetu, ko je na zadnjem afriškem prvenstvu tekmo končal kar v 85. minuti. Po pregovarjanju je dopustil nadaljevanje igre, a nato srečanje Tunizija – Mali dokončno ustavil v 89. minuti. Foto: Reuters

Zadnja priložnost zlate generacije

Izredno nadarjeni Belgijci doslej še niso izpolnili zadanega cilja – slavje na velikem turnirju. Ob tem rdeči vragi že 14. igrajo na mundialu, nazadnje pa so bili v Rusiji 2018 bronasti, pri čemer so natresli največ (16) golov na turnirju. Pred soočenjem na SP-ju sta se reprezentanci pomerili zgolj enkrat, in sicer 9. junija 1989, ko je Belgija v Ottawi slavila z 2:0.

Za igralca tekme je bil po algoritmih določen branilec in podajalec za gol Toby Alderweireld. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Za igralca tekme je bil po algoritmih določen branilec in podajalec za gol Toby Alderweireld. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Že 12 tekem predtekmovanja brez poraza

Belgijci so z golom Batshuayija dosegli že osmo zaporedno zmago v skupinskih delih SP-jev. S tem so izenačili rekordna niza Brazilije (1986–1994 in 2002–2010) in bodo v nedeljo proti Maroku imeli priložnost za prestavitev mejnika. Za nameček rdeči vragi zdaj že 13 tekem predtekmovanja ne poznajo poraza. Kot zadnja jih je v ZDA 1994 presenetila Savdska Arabija s slalomom Saida Al Ovairana.

11-23 (F) Belgium-Canada( id: 3854591), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-23 (F) Belgium-Canada( id: 3854591), Postave
11-23 (F) Belgium-Canada( id: 3854591), Statistika tekme
Analiza prvega polčasa Belgija - Kanada

Analiza drugega polčasa Belgija - Kanada