Hrvaška se je na šestem SP-ju tretjič prebila v osmino finala. Leta 1998 je na koncu zasedla tretje mesto, leta 2018 pa drugo. V letih 2002, 2006 in 2014 je SP končala že po predtekmovanju. Foto: Reuters
Hrvaška se je na šestem SP-ju tretjič prebila v osmino finala. Leta 1998 je na koncu zasedla tretje mesto, leta 2018 pa drugo. V letih 2002, 2006 in 2014 je SP končala že po predtekmovanju. Foto: Reuters

"Hrvaška je bila sijajna. Do 60. minute smo igrali zelo dobro in imeli nadzor. V prvem polčasu smo si priborili čisto 11-metrovko, toda VAR ni bil na naši strani. Toda to nas ni zamajalo. Pričakovati je bilo, da si bo Belgija ustvarila priložnosti, imeli smo tudi nekaj sreče in na koncu osvojili točko. Bila je super tekma, težka za spremljanje, toda to je nogomet. Na koncu moramo biti zadovoljni," je dodal 56-letni trener, ki je ognjene pred štirimi leti v Rusiji popeljal v finale svetovnega prvenstva.

V ponedeljek se bo Hrvaška v boju za četrtfinale pomerila z zmagovalcem skupine E, to je presenetljivo postala Japonska. "Spremljali smo izid na drugi tekmi med Marokom in Kanado. Nismo kalkulirali, želeli smo zmagati, čeprav nam je bila dovolj že točka. Najpomembneje si bo fizično opomoči, tekma je bila res izčrpavajoča. Porabili smo veliko energije, upam, da nihče izmed nogometašev ne bo imel posledic. Če bomo kompaktni in agresivni ter energijsko na takšni ravni, kot smo bili danes, se tudi v osmini finala ne bojimo nikogar," je poudaril Dalić.

Sorodna novica Po zapravljenih priložnostih Lukakuja Belgija odhaja domov

Modrić: Pokazali smo, da smo vrhunska ekipa

Tudi kapetan Luka Modrić si je po dramatični končnici, v kateri so Belgijci zapravili nekaj lepih priložnosti, lahko oddahnil: "Presrečni smo, ker smo se uvrstili v osmino finala. Mislim, da smo si po prikazani igri to zaslužili, še posebej na zadnjih dveh tekmah. Danes smo odigrali zelo dobro. Bili so težki trenutki, saj smo igrali proti odlični ekipi, ki ima izjemne posameznike. Imeli so nekaj lepih priložnosti, tudi mi bi lahko tekmo rešili že prej. Na igrišču smo od prvega do zadnjega pustili vse, na koncu smo bili za to poplačani. Dosegli smo svoj prvi cilj, zdaj pa gremo dalje. Pokazali smo, da smo vrhunska ekipa in da lahko igramo proti komur koli. Našemu tekmecu v osmini finala ne bo lahko."

Vrhunci tekme Hrvaška - Belgija

Hrvaški junak je bil z nekaj izjemnimi posredovanji branilec Leipziga Joško Gvardiol, v 92. minuti je pred vrati v zadnjem trenutku izbil žogo pred Romelujem Lukakujem: "Na koncu tekme so nas res stisnili, imeli so dobre priložnosti. Iskreno, moramo biti zadovoljni s točko. Moramo biti kompaktni, ko smo kompaktni in delujemo kot eno, imamo rešitve za vse."

Gvardiola je pohvalil tudi Dalić: "Ne bi veliko govoril o posameznikih, saj je bila Hrvaška resnično prava ekipa. Celotna reprezentanca je dala svoj maksimum. Je pa Gvardiol po mojem mnenju najboljši in najpopolnejši štoper na svetu. Z 20 leti igrati tako zrelo in izkušeno je fantastično."

Napadalec zagrebškega Dinama Bruno Petković je dodal: "Najpomembneje je, da smo napredovali. Pričakovali smo težko tekmo, a naš osnovni cilj je izpolnjen. Glede na kakovost smo pričakovali, da nam bo uspelo. Belgijci so potrebovali tri točke, toda mi se nismo povlekli nazaj. Želeli smo zmagati, saj smo vedeli, da se ne bo dobro končalo, če se bomo 90 minut branili. Lukaku je bil zelo nevaren, čeprav dolgo ni igral."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Veselje navijačev v Zagrebu po uvrstitvi v osmino finala

Martinez: Domov odhajamo z dvignjenimi glavami

Belgijski selektor Roberto Martinez je po tekmi naznanil, da po šestih letih zapušča stolček reprezentance: "V vsakem primeru bi se po Katarju poslovil, kar koli bi se zgodilo. Tudi če bi postali svetovni prvaki. To odločitev sem sprejel že pred začetkom turnirja. Na svetovnem prvenstvu ni lahko zmagati na nobeni tekmi. V prvem krogu smo kljub neprepričljivi igri premagali Kanado, na drugem srečanju nas je zasluženo porazil Maroko, danes pa smo bili znova pravi, imeli veliko priložnosti, a na koncu izgubili. Škoda, žalostni smo, a kljub temu domov odhajamo z dvignjenimi glavami. Želeli smo napredovati, a to si želijo tudi druge ekipe. V Rusiji smo bili tretji, zdaj se poslavljamo že po predtekmovanju, seveda je to neuspeh za belgijski nogomet. Vendar to ni konec zlatega obdobja belgijske reprezentance, v naši ekipi je veliko kakovostnih in mladih igralcev."

Tragični junak je bil Romelu Lukaku, ki je zapravil nekaj lepih priložnosti in med drugim zadel vratnico. Odigral je celoten drugi polčas, potem ko je bil v zadnjih treh mesecih pri Interju na igrišču skupaj le 29 minut na dveh tekmah konec oktobra, na zelenice pa se je po poškodbi stegenske mišice vrnil v nedeljo proti Maroku (0:2), ko je dobil priložnost v zadnjih devetih minutah.

Iz belgijskega tabora so v zadnjih dneh prihajale tudi novice o nesoglasjih med igralci v ekipi.

Lukaku frustriran po vseh zapravljenih priložnostih
Lukakuju veselje preprečila vratnica