Remo Freuler je dosegel šesti reprezentančni zadetek, prvega na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Remo Freuler je dosegel šesti reprezentančni zadetek, prvega na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters

Reprezentanci sta se pomerili že pred štirimi leti v skupinskem delu v Rusiji, kjer je bila boljša Švica, ki je nato skupaj z Brazilijo tako kot letos v Katarju napredovala med najboljših 16. Tedaj je dvoboj dvignil veliko prahu zaradi proslavljanja odločilnega zadetka, ko sta švicarska reprezentanta kosovskega rodu Xherda Shaqiri in Granit Xhaka z dlanmi posnemala dvoglavega orla, simbol na albanski zastavi. Tudi tokrat se je iskrilo, a na koncu srečanja. Shaqiriri je tudi na letošnjem mundialu zatresel srbsko mrežo, junak zmage pa je bil Remo Freuler.

Sorodna novica Kamerun za slovo premagal petkratne svetovne prvake

Tekma je bila zelo zanimiva, z veliko akcije in priložnostmi, vse skupaj pa je kronalo pet zadetkov. Na švicarsko vodstvo so Srbi hitro našli odgovor in v prvem polčasu povedli, a so še hitreje zapravili prednost. Tik ob koncu prvega dela je Breel Embolo izenačil, na začetku drugega pa je neodločnost obrambne vrste Piksija Stojkovića kaznoval Freuler, ki je bil sicer predtem z napakami udeležen pri obeh zadetkih orlov. Po vodstvu s 3:2 so varovanci Murata Yakina umirili ritem srečanja in zanesljivo potrdili svoje mesto med najboljšimi 16. Srbi, od katerih so na turnirju več golov prejeli le Kostaričani, tako še tretjič pod samostojno zastavo ostajajo brez izločilnih bojev, kamor so se Švicarji prebili tretjič zapored. V torek se bod v osmini finala pomerili s Portugalsko.

Freuler na začetku drugega polčasa zadel za vodstvo Švice
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Prvi polčas je bil poln dogajanja, priložnosti in izjemno razburljiv. Udaren je bil že začetek, ko je po zmedi v srbski obrambi do strela s sedmih metrov prišel Embolo, s posredovanjem pa se je izkazal Vanja Milinković-Savić, ki je nato ubranil še poskus Xhake, ko je ta prišel do odbite žoge. V minutah, ki so sledile, so bili podjetnejši in tudi nevarnejši Srbi. V 11. minuti je z razdalje močno sprožil Andrija Živković, ki pa je stresel le vratnico. Žoga se je nato od Aleksandra Mitrovića in Dušana Vlahovića odbila v naročje Gregorja Kobla, ki je v vratih zamenjal obolelega Yanna Sommerja.

Embolo ob koncu polčasa izenačil na 2:2

Srbi so nizali priložnosti, Švica pa je povedla. 20. minuta je tekla, ko je Ricardo Rodriguez prodrl po levi strani. Podal je v sredino, kjer je Strahinja Pavlović odbil, a le do Djibrila Sowa, ki je lepo na desni strani našel samega Shaqirija. Član moštva Chicago Fire je streljal, žoga je zletela med nogama Pavlovića, se malce odbila in končala za hrbtom Vanje Milinkovića-Savića. Šest minut so orli potrebovali za izenačenje. Freuler je izgubil žogo na sredini. Izbil mu jo je Filip Kostić, nato pa jo je v napad popeljal Dušan Tadić, ki je s predložkom z desne strani našel Aleksandra Mitrovića, ta pa je bil v svojem slogu natančen z glavo. To je bil že njegov osmi gol na zadnjih sedmih tekmah, sicer pa tretji na svetovnih prvenstvih.

Vlahović kaznoval napako švicarske obrambe

Nati je nevarno zapretil po pol ure v protinapadu, toda pravočasno je ob Shaqiriju posredoval Pavlović, ki je sprva zamudil, na koncu pa bil rešitelj. Pet minut zatem je Srbiji uspel preobrat. Shaqiri in Freuler se nista sporazumela in sta zapravila žogo. Do nje je prišel Tadić, ki jo je popeljal do kazenskega prostora. Srbski kapetan je s podajo iskal Vlahovića, posredoval je Freuler, a slabo izbil, tako da je napadalec Juventusa vseeno prišel do žoge, se odlično znašel v težkem položaju in mimo Manuela Akanjia matiral Kobla. Švicarji so še v prvem polčasu izenačili na 2:2. Tekla je 44. minuta, ko je Shaqiri s podajo iz igre vrgel tri srbske igralce. Sow je prenesel igro na desno stran, kjer je pritekel Silvan Widmer, nato pa poslal izvrstno žogo pred vrata, kjer je srbsko obrambo prehitel Embolo in žogo pospravil v mrežo.

Aleksandar Mitrović z glavo izenačil na 1:1

Takoj na začetku drugega polčasa je Švica tretjič matirala srbsko obrambo. Pavlović je bil neodločen ob Emboloju, v nadaljevanju akcije pa je Shaqiri poslal predložek v kazenski prostor. Imenitno se je znašel Ruben Vargas, ki je mojstrsko v skoku s peto podaljšal do Freulerja, ta pa je popeljal Švico v vodstvo. 57. minuta je teka, ko je Švica znova izigrala nasprotnikovo obrambo, Freuler je streljal, v bloku je bil Nikola Milenković, nato pa je Embolo odbito žogo iz neposredne bližine poslal prek vrat. Švicarji so v nadaljevanju kontrolirali potek tekme. Srbske napade so uspešno onemogočali in prekinjali, še preden bi si nasprotniki priigrali konkretne priložnosti. Orlom je za zadnji juriš evidentno zmanjkalo moči. V izdihljajih srečanja je še zavrela kri. Povod je bil duel Milenkovića in Xhake.

Po napadih Srbije Švico v vodstvo popeljal Shaqiri
12-02 (G) Serbia-Switzerland( id: 3854602), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-02 (G) Serbia-Switzerland( id: 3854602), Postave
12-02 (G) Serbia-Switzerland( id: 3854602), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina G
1.
Brazilija
3 2 0 1 3:1 6
2.
Švica
3 2 0 1 4:3 6
3.
Kamerun
3 1 1 1 4:4 4
4.
Srbija
3 0 1 2 5:8 1
Švicarji izločili Srbe za osmino finala
Vrhunci tekme Srbija - Švica
Analiza prvega polčasa tekme Srbija - Švica
Analiza drugega polčasa tekme Srbija - Švica