Hrvaški kapetan Luka Modrić je bil najboljši igralec svetovnega prvenstva pred štirimi leti. Foto: Reuters
Hrvaški kapetan Luka Modrić je bil najboljši igralec svetovnega prvenstva pred štirimi leti. Foto: Reuters

Kot pred vsakim prvenstvom so tudi letos pričakovanja hrvaške javnosti velika. Po izvrstnem svetovnem prvenstvu v Rusiji so varovanci Zlatka Dalića tudi v Katar prišli z visokimi ambicijami, ki so jih podkrepili dobri rezultati na pripravljalnih tekmah. Vendar pa svetovni podprvaki na uvodnem preizkusu v skupini F, kjer sta še Belgija in Kanada, niso navdušili. Imeli so terensko premoč, predvsem v drugem polčasu praktično ves čas pobudo, toda z redkimi izjemami je bila obramba Maroka zanje nerešljiva uganka.

Hrvati so kombinirali na sredini igrišča, toda manjkala je tista zadnja podaja za napadalce, tako da jim ni uspelo priigrati si veliko priložnosti. Maročani, ki v šestem nastopu na svetovnem prvenstvu upajo na drugo napredovanje iz skupine, so imeli svoje priložnosti, toda predvsem so bili osredinjeni na organizirano branjenje. Čvrsta obramba na čelu z razpoloženim vratarjem Jasinejem Bunujem je svoje delo opravila za zelo visoko oceno. Tudi po drugem medsebojnem obračunu s Hrvaško ostajajo atlaški levi neporaženi.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Foto: Sofascore
Grafiko zagotavlja sofascore.com Foto: Sofascore

Najlepšo priložnost zapravil Nikola Vlašić

Ognjeni so imeli pričakovano od začetka tekme več časa žogo v svoji posesti, toda le stežka so prihajali že do nasprotnikovega kazenskega prostora, kaj šele do zrelih priložnosti. Maročani so bili v obrambi disciplinirani, v dvobojih pa agresivni, s čimer so onemogočali gradnjo hrvaškega napada. Vse do izdihljaja prvega dela je bil najnevarnejši poskus Ivana Perišića v 17. minuti, ko je Dalmatinec sprožil z velike razdalje, žoga pa je zletela nekoliko čez vrata.

Jasine Bunu se je izkazal z nekaj dobrimi posredovanji. Foto: Reuters
Jasine Bunu se je izkazal z nekaj dobrimi posredovanji. Foto: Reuters

Na drugi strani so atlaški levi večino akcij izpeljali po desni strani, kjer sta bila razpoložena Ačraf Hakimi in Hakim Ziječ. V 20. minuti je bočni branilec PSG-ja po prekršku Luke Modrića priigral prosti strel, ki ga je s približno 20 m izvedel Ziječ, a je iz ugodnega položaja zadel le živi zid. Predtem je nogometaš Chelseaja poslal žogo v kazenski prostor, od Borne Sose se je neugodno odbila, toda pravočasno je posredoval Dominik Livaković.

Zdelo se je, da je maroški obrambi v zaključku polčasa nekoliko popustila koncentracija. Bunu je najprej atraktivno posredoval pred Andrejem Kramarićem. V nadaljevanju akcije, ko se je vratar Seville komaj vrnil med vratnici, pa je Sosa z leve strani podal v sredino, kjer je bil Nikola Vlašić hitrejši od Sofjana Ambrabata, toda Bunu se je izkazal z izvrstno obrambo. Zatem je s slabih 20 metrov po zmedi v maroški obrambi Modrić z levico meril čez vrata.

V drugem polčasu terenska premoč Hrvaške, a zelo malo priložnosti

Vlašić zapravil najlepšo priložnost proti Maroku

Začetek drugega polčasa je bil bistveno bolj razgiban. Po petih minutah so nevarno zapretili Maročani. Sofiane Bufal je streljal z razdalje, Dejan Lovren je bil v bloku, do odbite žoge pa je prišel Nusair Marzaui, ki je poskusil z glavo, toda Livaković je bil dobro postavljen in je zlahka posredoval. Na drugi strani se je takoj zatem znova izkazal Bunu, ki je po kotu uspešno reagiral po strelu Perišića z glavo. V nadaljevanju akcije je do strela prišel Lovren, pravočasno pa je blokiral Amrabat.

V 65. minuti so Maročani zapretili prek Hakimija, ki je s prostega strela z velike razdalje proti vratom udaril zavrtinčeno žogo, vendar je Livković odbil. Ognjeni so sicer v nadaljevanju umirili ritem igre in tekmece, ki so jih zrinili na njihovo polovico, a so bili ti defenzivno zelo dobro postavljeni. Napadalne akcije podprvakov so bile preveč statične, poti do vrat pa po zaslugi atlaških levov dobro zaprte.

Vrhunci tekme Maroko – Hrvaška
Odzivi po tekmi Maroko – Hrvaška
11-23 (F) Morocco-Croatia( id: 3854592), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-23 (F) Morocco-Croatia( id: 3854592), Postave
11-23 (F) Morocco-Croatia( id: 3854592), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina F
1.
Maroko
3 2 1 0 4:1 7
2.
Hrvaška
3 1 2 0 4:1 5
3.
Belgija
3 1 1 1 1:2 4
4.
Kanada
3 0 0 3 2:7 0