Usodni trenutki v prvem polčasu. Foto: Reuters
Usodni trenutki v prvem polčasu. Foto: Reuters

Julian Alvarez je prodiral proti hrvaškemu golu, kjer ga je ustavil junak prejšnjih petih tekem vratar Dominik Livaković, sodnik Daniele Orsato je pokazal na belo točko, hrvaški enici pa še opozorilo rumene barve.

Messi z 11-metrovko povedel Argentino v vodstvo v 34. minuti

Kapetan Luka Modrić je takole podoživel usodne trenutke: "Dobro smo igrali, nadzorovali smo igro, ampak potem je prišel udarec iz kota, ki ga sodnik ni dosodil, in enajstmetrovka, ki je po mojem mnenju tudi ni bilo. To je spremenilo potek tekme."

Riddle: Opinion Poll - Ali bi vi na mestu glavnega sodnika ob trku Livakovića in Alvareza dosodili 11-metrovko ali ne?

Modrić: To ni bil prekršek
Hrvaška desetica je nadaljevala: "Argentina je zmagala pošteno, bila je boljša in si je zaslužila zmago. Ne govorim rad o sodnikih, ampak ta je eden najslabših. Nikoli se ga ne spominjam po dobrih trenutkih. To zame preprosto ni bil prekršek za 11-metrovko." Modrića in kolege zdaj čaka tekma za tretje mesto, v soboto se bo pomerila s poražencem tekme Maroko − Francija.

Sorodna novica Argentinci na krilih Messija in Alvareza s 3:0 strli medle Hrvate

Dalić: Nadzorovali smo tekmo
Da je bil to odločilen dogodek, je prepričan tudi selektor Zlatko Dalić: "Do tistega trenutka smo imeli nadzor, res je, da nismo bili nevarni, niti nismo imeli konkretnih priložnosti, ampak tekma je šla v tisto smer, kot smo si želeli. Potem kot ni bil piskan, potem pa še protinapad, v katerem je njihov igralec udaril Livakovića. Ali so to nova pravila? Bi se moral Livaković umakniti? Če so to nova pravila, mi, prosim, to sporočite."

Strahonja: Ni bil prekršek
Strokovnjak za sojenje Mario Strahonja je na hrvaški televiziji ocenil, da prekrška za kazenski strel ni bilo: "Livaković je imel kot vratar vso pravico, da se je postavil, kot se je. Z desno nogo je razširil svoje telo in imel to nogo na tleh, preden je prišlo do stika. Z drugimi besedami, prišlo je do trka, a Livaković ni podrl napadalca."

Sorodna novica Messi potrdil: V nedeljo bom zadnjič igral na mundialih

Beusan: Bil je, lahko bi dobil še rdeči karton
Drugače pa razmišlja legendarni sodnik Mateo Beusan, ki je za Index povedal: "Ne vem, zakaj bi dvomili o tej odločitvi. To je 100-odstotno pravilna kazen. Pojasnite mi, kaj je Livaković počel z desno nogo? Postavil jo je proti Alvarezu. Lahko so še hvaležni, da vratar ni prejel rdečega kartona."

Igralci v studiu ITV: Ni bilo prekrška
Hrvaški mediji sicer na veliko poudarjajo tudi britanske medije, ki so si večinoma enotni, da je šlo za napako. Gary Neville je v studiu televizije ITV razmišljal: "Vratar je šel v desno, ustavil se je še pred trkom, Alvarez pa je šel naprej in se mu zaletel v nogo. To ni enajstmetrovka. Kaj bi vratar sploh lahko naredil?" Z njim sta se strinjala preostala dva nekdanja nogometaša Roy Keane in Ian Wright, a v studiu jim je nasprotoval nekdanji sodnik Peter Walton, prav tako nekdanjih odličnih nogometašev ni razumel komentator tekme na ITV-ju Ally McCoist.

"Ne razumem, zakaj mislijo, da ni šlo za kazenski udarec. Povsod drugo na igrišču je to prosti udarec. Mislim, da je imel sodnik popolnoma prav," je poudaril nekdanji reprezentant Škotske, ki zdaj kot strokovni sokomentator na ITV-ju žanje pohvale na Otoku.