Kostaričan Fuller v 81. minuti šokiral Japonce

Po dolgočasnem prvem polčasu se je igra razživela v nadaljevanju, Japonci so pritiskali, poskusili s 13 streli (5 blokiranih), a vse zaman. Za premalo drzno in ustvarjalno igro so bili kaznovani v zaključku tekme, ko so podarili žogo Yeltsinu Tajedi. Na robu 16-m je našel Keysherja Fullerja, ki je v slogu najboljših napadalcev z lobom matiral vratarja Šuičija Gondo. Sledil je juriš in "fliper" pred vrati Kostarike, a zaman.

28-letni desni bočni branilec Keysher Fuller že vso kariero igra v domovini, od leta 2018 je član Herediana. Foto: Reuters
28-letni desni bočni branilec Keysher Fuller že vso kariero igra v domovini, od leta 2018 je član Herediana. Foto: Reuters

Znova vse odprto v skupini E

Japonska je zapravila priložnost, da si z drugo zmago na stežaj odpre vrata napredovanja, zdaj jih je po točkah v skupini E ujela Kostarika. Ob srednjeameriški državi, ki je na SP-jih slavila prvo zmago po Braziliji 2014, se njihovega uspeha najbolj veselijo Nemci. Zvečer ob 20.00 Nemčija igra s Španijo, pri čemer pa si lahko privošči celo poraz in bo elf v zadnjem krogu še vedno imel možnosti za napredovanje z zmago nad Kostariko.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Prvi polčas: dolgčas za pozabo

Prava nedeljska opoldanska uspavanka na stadionu Ahmada bin Alija v Al Rajanu. Namesto ofenzive Japonske za drugo zmago in preboj v osmino finala so se Japonci mučili in mučili s Kostaričani, ki so po polomu s Španci strnili vrste in v prvem polčasu odigrali zavzeto ter trdno obrambo.

V prvem polčasu sta se obe ekipi tako rekoč izničili: skupaj le štirje poskusi strelov, brez enega v okvir vrat. Skupni seštevek pričakovanih golov (xG) je bil 0,05! Da, modri samuraji in Los Ticos so prekosili dolgčas 1. polčasa tekme Argentina – Mehika.

Riddle: Opinion Poll - Katero tekmo bi si raje ogledali v zadnjem krogu v skupini E?

Najboljši igralec tekme – vratar Keylor Navas. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Najboljši igralec tekme – vratar Keylor Navas. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Navas drugi veliki junak Kostarike

Japonci so v drugem polčasu takoj silovito pritisnili in že v prvi minuti s serijo hitrih podaj prišli do lepe priložnost. Z nekoliko leve strani z roba kazenskega prostora je streljal Hidemasa Morita, z obrambo pa se je izkazal Keylor Navas. V nadaljevanju so imeli na voljo dva prosta strela. Z 18 metrov je najprej Juki Soma žogo poslal prek vrat, ko je Francisco Calvo Džunjo Ita podrl tik pred vstopom v kazenski prostor, pa je Daiči Kamada nastreljal le živi zid.

Japonci so proti toku igre uvodoma ugnali Nemčijo z 2:1, zdaj pa se jim je vrnilo in Kostarika jih je premagala z edino resno napadalno akcijo na tekmi. Foto: Reuters
Japonci so proti toku igre uvodoma ugnali Nemčijo z 2:1, zdaj pa se jim je vrnilo in Kostarika jih je premagala z edino resno napadalno akcijo na tekmi. Foto: Reuters

Prvi in edini natančen strel ukanil Gondo

Po kopici (pol)priložnosti so bili premalo konkretni Japonci kaznovani v končnici tekme. Kostarika je namreč v 81. minuti druge tekme prišla do sploh prvega strela v okvir vrat na SP-ju 2022 in že zadela. Grobo napako si je pred lastnim 16-m prostorom privoščil obrambni vezist Hidemasa Morita, žogo je pobral Yeltsin Tejeda, ki je na robu kazenskega prostora zaposlil desnega bočnega branilca, ki se je znašel na mestu klasičnega napadalca. Keysher Fuller je udaril in z visokim strelom v levi zgornji kot premagal Šuičija Gondo, junaka japonske zmage nad Nemčijo (2:1).

Prvi medsebojni uspeh Los Ticos

V 88. minuti je prišlo do pravega fliperja v kazenskem prostoru Kostarike, a sta se proslavila vratar Navas in branilec Watson. Sodnikov dodatek ni prinesel več nevarnosti za prvega moža v vratih in Kostaričani se po uvodnem polomu s Španijo (0:7) veselijo nenadejane zmage.

Slednje potrjuje tudi napredna statistika: z 0,11 pričakovanega gola so Los Ticos ugnali modre samuraje, katerih moč in kakovost strelov je prinesla xG 0,85. Na prejšnjih petih medsebojnih tekmah Japonska ni poznala poraza, a zdaj je ta prišel na največjem nogometnem odru.

11-27 (E) Japan-Costa Rica( id: 3854588), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-27 (E) Japan-Costa Rica( id: 3854588), Postave
11-27 (E) Japan-Costa Rica( id: 3854588), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina E
1.
Japonska
3 2 0 1 4:3 6
2.
Španija
3 1 1 1 9:3 4
3.
Nemčija
3 1 1 1 6:5 4
4.
Kostarika
3 1 0 2 3:11 3