Član Seville Jusef En Nesiri je v 42. minuti poskrbel za odločilni trenutek tekme. Foto: Reuters
Član Seville Jusef En Nesiri je v 42. minuti poskrbel za odločilni trenutek tekme. Foto: Reuters
12-10 (1/4) Zmag.1F/2E-Zmag.1H/2G( id: 3370567), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Strelec odločilnega gola je bil Jusef En Nesiri, ki je v 42. minuti unovčil zmedo v portugalski obrambi. Cristiano Ronaldo, ki je igral po 51. minuti, ni mogel skriti solz, ko je poražen zapuščal stadion. Njegove sanje, da izjemno kariero krona z naslovom svetovnega prvaka, so se razblinile, zato pa so vse bolj žive sanje afriške celine, ki se z Marokom prvič veseli uvrstitve v polfinale SP-ja. Zasluženo, njegova obramba je neverjetno trdna, v napadu pa vsaj statistika ne razkriva podrejenosti: danes je bilo v strelih na gol 6:6, v okvir vrat 3:3.

En Nesyri presenetil Portugalce v 42. minuti

Zadetek padel po nesporazumu v portugalski obrambi
Maroko si je izjemen uspeh priigral v svojem prepoznavnem slogu, sledil je obrambni taktiki, a predvsem ob prekinitvah vnašal tudi zmedo v tekmečev kazenski prostor. Potem ko v prvih 40 minutah ni bilo večjih priložnosti, Španija pa je imela izrazito posest žoge (na koncu 73 %), je Maroko izkoristil nesporazum v obrambi Portugalske. Ruben Dias in vratar Diogo Costa sta si bila pri podaji Jahia Atijata Alaha pred gol v napoto, Jusef En Nesiri pa je z visokim skokom žogo zabil v gol.

Fernandes zadel okvir vrat, Ronaldov labodji spev?
Če je bilo prej dogajanje nekoliko zaspano, se je po zadetku igra razživela, Portugalska pa bi že v 45. minuti lahko izenačila. Bruno Fernandes je spektakularno poskusil iz obrata, stresel pa okvir vrat. Kmalu po odmoru je selektor Santos naredil prve spremembe, v 50. minuti je v igro vstopil Cristian Ronaldo. To je bil njegov 196. nastop za reprezentanco, morda tudi zadnji. Izenačujočega zadetka ni dočakal, čeprav so Portugalci v drugem polčasu silovito napadali.

Ronaldo je vstopil v igro po nekaj minutah drugega polčasa. Najlepšo priložnost je imel takoj po izteku 90 minut, ko je streljal po lepi globinski podaji, toda vratar Bunu je bil na mestu. Reuters
Ronaldo je vstopil v igro po nekaj minutah drugega polčasa. Najlepšo priložnost je imel takoj po izteku 90 minut, ko je streljal po lepi globinski podaji, toda vratar Bunu je bil na mestu. Reuters

Joao Felix najbližje izenačenju
Priložnosti so se vrstile, v 58. minuti je Goncalo Ramos poskusil z glavo, nato je Bruno Fernandez sprožil s 17 metrov in streljal malo čez gol. V 71. minuti se Bernardo Silva po prostem strelu s krila ni dobro odzval, ob izteku 82. minute pa se je izkazal maroški vratar Jasine Bunu. Ronaldo je odložil žogo Joau Felixu, ki je zelo natančno meril, Bunu pa je strel ubranil.

Rdeči karton za Čedira
Ob izteku 90 minut je Ronaldo streljal v okvir vrat po lepi globinski podaji, toda vratar Bunu je bil na mestu. Maroko se je v 93. minuti znašel v nezavidljivem položaju, saj je Čedira dobil drugi rumeni karton (v polfinalu ne bo smel igrati) in odšel z igrišča.

Za Ronalda je bil letošnji SP bolj kot ne nočna mora, saj je dosegel le en zadetek, v izločilnih bojih pa je bil rezervist. Foto: Reuters
Za Ronalda je bil letošnji SP bolj kot ne nočna mora, saj je dosegel le en zadetek, v izločilnih bojih pa je bil rezervist. Foto: Reuters

V polfinalu s Francijo
Maroku se je v 96. minuti ponudila priložnost, da matira tekmeca, Abuklal je krenil v protinapad in se iz oči v oči znašel z vratarjem Costo, ki je bil uspešnejši. Ko se je izteklo osem minut sodnikovega dodatka, so se Maročani lahko na stadionu Al Tumama veselili zgodovinskega podviga (v polfinalu jih v sredo čaka Francija), Portugalci pa objokovali svojo usodo.

Maroko z neverjetno trdno obrambo
Maroko se je znova izkazal z izjemno obrambo, tako je na petih tekmah letošnjega prvenstva prejel le en gol, pa še to avtogol. Osrednji branilec Naif Aguerd je manjkal zaradi poškodbe, prav tako levi bočni Nusair Mazraui. V prvi postavi Portugalske je bila v primerjavi s tekmo proti Švici ena sprememba: Ruben Neves je dobil prednost pred Williamom Carvalhom. Portugalski selektor Fernando Santos je namesto Ronalda v prvo postavo uvrstil Goncala Ramosa, ki je blestel v osmini finala proti Švici in dosegel tri zadetke, tokrat pa se ni razigral.

12-10 (1/4) Zmag.1F/2E-Zmag.1H/2G( id: 3370567), Postave

12-10 (1/4) Zmag.1F/2E-Zmag.1H/2G( id: 3370567), Statistika tekme
Analiza 1. polčasa Maroko - Argentina
Analiza drugega polčasa Maroko - Portugalska
Vrhunci tekme Maroko - Portugalska