Kylian Mbappe se je na vrhu lestvice strelcev izenačil z Ennerjem Valencio iz Ekvadorja. Foto: Reuters
Kylian Mbappe se je na vrhu lestvice strelcev izenačil z Ennerjem Valencio iz Ekvadorja. Foto: Reuters

Igralec tekme Mbappe, ki je sejal paniko v danski obrambi vso tekmo, je srečanje odločil v 86. minuti, ko je zadel s stegnom iz neposredne bližine. 23-letni napadalec PSG-ja je Francoze popeljal v vodstvo v 60. minuti z diagonalnim strelom s šestih metrov po lepem prodoru in dvojni podaji s Theom Hernandezom. Danska je izenačila osem minut pozneje, ko je z glavo žogo v mrežo zabil Andreas Christensen.

Riddle: Opinion Poll - Katero tekmo bi si raje ogledal v zadnjem krogu v skupini D?

Francozi so dosegli šesto zaporedno zmago na SP-jih, pred tem je tak niz uspel Špancem leta 2010. Ko so se Francozi nazadnje na SP-ju v skupinskem delu izognili porazu proti Dancem, so obakrat nato osvojili naslov prvakov (1998, 2018).

Mbappe blizu zadetka že v prvem delu

Mbappe zadel za novo francosko vodstvo

V precej izenačenem uvodu so si prvo priložnost pripravili Francozi. Po strelu iz kota je v 12. minuti z glavo streljal Raphael Varane. Kasper Schmeichel je bil že premagan, a je žogi pot v mrežo preprečil Joachim Mähle.

Danci so se v 20. minuti za las izognili rdečemu kartonu, ko so v silovitem prodoru pokosili Kyliana Mbappeja. Andreas Christensen se je izvlekel le z rumenim kartonom. S prostega strela je žoga prišla do Adriena Rabiota, ki je streljal z glavo, toda izkazal se je Schmeichel.

Danci so prvič zgrozili v 35. minuti. Po hitrem protinapadu je z roba kazenskega strela nekoliko z desne strani streljal Andreas Cornelius. Žoga je za malo zletela mimo gola.

Mbappe popeljal Francijo v vodstvo

Najlepšo priložnost so Francozi zapravili v 41. minuti. Po desni strani je prodrl Ousmane Dembele in podal žogo kot na pladnju Mbappeju. Napadalec PSG-ja je bil sam, sprožil je z enajstih metrov in žogo poslal visoko čez gol.

Francozi so v prvem delu proti danskim vratom sprožili 13 strelov, kar je največ, ne da bi dosegli zadetek v polčasu na največjih turnirjih vse od leta 1966, ko so uvedli to statistiko.

Trije goli v precej pestrejšem drugem polčasu

Drugi polčas se je začel, kot se je končal prvi. Galski petelini so bili podjetnejši, toda priložnosti so bile redke. V 56. minuti je nevarno prodrl Mbappe, toda njegov strel z roba kazenskega prostora je Schmeichel odbil v kot. Tri minute pozneje si je lepo priložnost pripravil Antoine Griezmann, a je tudi njegova žoga zletela visoko čez gol.

Christensen izenačil na 1:1

Gol je padel po uri igre. Mbappe je popeljal žogo s svoje polovice in prodrl v kazenski prostor. Tam si je izmenjal dvojno podajo s Theom Hernandezom. 23-letni napadalec je zatresel mrežo z diagonalnim strelom in tako dosegel drugi zadetek v Katarju.

Na izenačenje ni bilo treba čakati dolgo. Iz kota je podal Christian Eriksen, žogo je z glavo podaljšal Joachim Andersen do Andreasa Christensena, ki jo je s strelom z glavo zabil v francosko mrežo. Danska je izenačila s prvim strelom v okvir vrat tekmeca.

Danci bi lahko povedli v 72. minuti, vendar se je po strelu Jesperja Lindstroma izkazal vratar Hugo Lloris. V 77. oziroma 79. minuti sta nevarno poskusila Aurelien Tchouameni in Adrien Rabiot. Izid je ostal nespremenjen. Na drugi strani je strel Martina Braithwaita za las zgrešil tarčo.

Dinamičen drugi polčas je z drugim golom oplemenitil Mbappe. Zavit predložek Griezmanna je na drugi vratnici pričakal Mbappe, ki je bil hitrejši od čuvaja Christensena, in s stegnom zadel iz neposredne bližine. To je bil njegov 14. gol za reprezentanco na zadnjih 12 tekmah.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Precej menjav v začetnih enajstericah

Pri Francozih je začel Varane, ki je okreval po poškodbi. To je bila ena od treh menjav, ki jih je opravil selektor Didier Deschamps glede na tekmo proti Avstraliji. Varane je igral namesto Ibrahima Konateja, medtem ko je Jules Kounde zamenjal Benjamina Pavarda. Theo Hernandez je bil v začetni enajsterici namesto poškodovanega brata Lucasa.

Danski selektor Kasper Hjulmand je posegel po štirih menjavah. Novinci so bili Mikkel Damsgaard, Victor Nelsson, Jasper Lindstrom in Andreas Cornelius.

Mbappe francoski junak proti Danski
11-26 (D) France-Denmark( id: 3854581), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-26 (D) France-Denmark( id: 3854581), Postave
11-26 (D) France-Denmark( id: 3854581), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina D
1.
Francija
3 2 0 1 6:3 6
2.
Avstralija
3 2 0 1 3:4 6
3.
Tunizija
3 1 1 1 1:1 4
4.
Danska
3 0 1 2 1:3 1
Vrhunci tekme FRA - DAN