Lionel Messi je dosegel 93. gol za Argentino, osmega na svetovnih prvenstvih, Enzo Fernandez pa je na petem nastopu za reprezentanco prvič zatresel mrežo. Foto: Reuters
Lionel Messi je dosegel 93. gol za Argentino, osmega na svetovnih prvenstvih, Enzo Fernandez pa je na petem nastopu za reprezentanco prvič zatresel mrežo. Foto: Reuters

Južnoameriški prvaki, ki so med glavnimi favoriti svetovnega prvenstva v Katarju, bi s porazom že pripravljali kovčke, toda iz izjemno neugodnega položaja jih je rešil njihov kapetan, rekorder po številu nastopov in golov, Leo Messi. Po zadržanem prvem polčasu je prvi zvezdnik la albicelesteja v 64. minuti z natančnim strelom z 20 metrov zadel za 1:0, zmago pa je potrdil s prvencem v reprezentančni majici izjemno obetavni Fernandez, ki je v 87. minuti lepo zavrtinčil žogo z roba kazenskega prostora z leve strani, potem ko mu je podal Messi.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Foto: Sofascore
Grafiko zagotavlja sofascore.com Foto: Sofascore

La Pulga je odigral svojo 21. tekmo na SP-jih, s čimer je izenačil argentinski rekord Diega Maradone. Zadel je na šestem reprezentančnem nastopu zapored. Svetovni prvaki v letih 1978 in 1986 so na 11. srečanju z Mehiko zapored ostali neporaženi, na zadnjih štirih dvobojih pa je razlika v zadetkih 10:0. Dobili so tudi četrti medsebojni obračun na svetovnih prvenstvih, na katerih Mehičani še na četrti tekmi v nizu niso zatresli mreže.

V skupini C je zdaj še vse odprto. Odločitev bo padla v sredo. Ob 20.00 se bo Argentina pomerila s Poljsko, Mehika, ki je med četverico trenutno v najslabšem položaju, pa s Savdsko Arabijo. Messi in druščina bi se v izločilne boje uvrstila z zmago, tudi remi pa jim še ne zapira vrat nadaljevanja mundiala. Mehika nima več usode v svojih rokah in lahko tudi z zmago v zadnjem krogu odide domov.

Riddle: Opinion Poll - Katero tekmo bi si raje ogledal v zadnjem krogu v skupini C?

Lionel Scaloni je v primerjavi s prvo enajsterico dvoboja s Savdsko Arabijo tokrat začel s petimi novimi nogometaši, kar pa v prvem polčasu ni obrodilo sadov. Obe reprezentanci sta bili večino prvega dela zelo previdni. Argentinci so imeli večji del žogo v svoji posesti, toda pobuda je bila klavrna. Igra je bila prepočasna in zelo statična, Mehičani pa so s strnjeno in organizirano obrambo uspešno onemogočali gradnjo njihovih napadov in dostop do svojega kazenskega prostora.

Prvič je moral Guillermo Ochoa posredovati šele po dobre pol ure igre, ko je Messi povsem z desne strani iz kota s prostega strela sprožil neposredno proti vratom, a mehiški čuvaj mreže je bil zanesljiv. 41. minuta je tekla, ko je do strela z glavo prišel sicer precej nevidni Lautaro Martinez, toda slabo je zadel žogo, ki je konkretno zgrešila cilj. Tik pred koncem polčasa je z velike razdalje s prostega strela močno udaril Alexis Vega, z lepo parado pa je bil na mestu Emiliano Martinez. Že v prvem polčasu je zaradi poškodbe zelenico zapustil mehiški kapetan Andres Guardado.

Messi z razdalje načel mehiško mrežo

Drugi polčas je bil od začetka živahnejši. Medtem ko so Mehičani prežali na protinapade, pa so bili Argentinci takoj konkretnejši kot predtem vseh 45 minut. Po petih minutah se je v prodor podal Messi, ki pa ga je nepravilno zaustavil Erick Gutierrez. Argentinski kapetan je sam izvedel prosti strel iz zanj zelo ugodnega položaja, toda s približno 25 metrov je meril čez vrata.

La albiceleste je stopnjeval pritisk in stisnil Mehičane na njihovo polovico. Nato je prišla 64. minuta. Angel Di Maria, ki je bil dejaven na desni strani, je v sredini našel Messija. Prvi zvezdnik argentinske izbrane vrste je imel dovolj prostora, da si je žogo namestil na levico in jo z izjemno natančnim udarcem z 20 metrov po tleh poslal v levi spodnji kot nemočnega Ochoe.

Mehičani, ki so se ves čas le branili, so po zaostanku morali napasti, toda Scalonijeva vrsta je bila zanesljiva in ni dovolila nobene resne priložnosti. Po kotu je izvedla protinapad, ki ga je sicer el tri hitro prekinil. V nadaljevanju akcije so dvakratni svetovni prvaki prišli do kota. Počasi sta ga izvedla Rodrigo De Paul in Messi, ki je nato našel Fernandeza. 21-letni vezist Benfice je preigral Gutierreza, potem pa z roba kazenskega prostora mojstrsko žogo zavrtinčil v mrežo in potrdil zmago.

Fernandez s prvencem potrdil zmago Argentine
11-26 (C) Argentina-Mexico( id: 3854574), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-26 (C) Argentina-Mexico( id: 3854574), Postave
11-26 (C) Argentina-Mexico( id: 3854574), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina C
1.
Argentina
3 2 0 1 5:2 6
2.
Poljska
3 1 1 1 2:2 4
3.
Mehika
3 1 1 1 2:3 4
4.
Savdska Arabija
3 1 0 2 3:5 3