Kapetan Diego Godin je s 36 leti in 281 dnevi najstarejši Urugvajec, ki je zaigral na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Kapetan Diego Godin je s 36 leti in 281 dnevi najstarejši Urugvajec, ki je zaigral na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Vrhunci tekme Urugvaj - Koreja

Že četrta tekma 22. mundiala se je končala z 0:0. Nobena reprezentanca si v prvem dvoboju skupine H, kjer sta še Portugalska in Gana, ni priigrala veliko priložnosti, obe pa sta ostali brez strela v okvir. Urugvaj, ki ga je selektor Diego Alonso prerodil, je sicer dvakrat zadel vratnico – z glavo jo je ob koncu prvega polčasa stresel Diego Godin, v 90. minuti pa s strelom z velike razdalje še Federico Valverde –, toda predstava dvakratnih svetovnih prvakov ni bila prepričljiva. Veliko je bilo napak, nepovezane igre in hitro zapravljenih žog. Tudi Južna Koreja ni pokazala veliko, nasprotnikova vrata pa resneje ogrozila le enkrat v prvem polčasu.

Čeprav so v uvodnih minutah prevzeli pobudo, pa Korejci resneje urugvajskih vrat niso ogrozili vse do 34. minute, ko so s serijo natančnih podaj izigrali nasprotnikovo obrambo. Z desne strani je podal Kim Moon-hwan, v sredini kazenskega prostora pa je povsem sam ostal Ui-jo Hwang, toda z desetih metrov je meril prek vrat.

Godinu v 43. minuti veselje preprečila vratnica

La Celeste je bil nekoliko nevarnejši. Prvo priložnost si je priigral v 20. minuti, ko je Jose Maria Gimenez z dolgo žogo v kazenskem prostoru našel Valverdeja. Vezist Reala, ki je v letošnji sezoni v odlični formi, jo je lepo sprejel, nato pa poslal prek vrat. Dve minuti pozneje je Gimenez na podoben način zaposlil Facunda Pellistrija na desni strani. Ta je z glavo žogo poslal v sredino, kjer je bil za las prekratek Darwin Nunez, v nadaljevanju akcije pa je Mathias Olivera vrnil žogo pred vrata z leve, a tudi Luis Saurez ni prišel do strela.

Po nekoliko daljšem korejskem napadu se je v 27. minuti Urugvaju veliko prostora odprlo v protinapadu, toda Olivera je slabo podal Nunezu, tako da je Kim Seung Gyu posredoval pravočasno. Korejskega vratarja je v 43. minuti rešil okvir vrat. Valverde je podal iz kota, v skoku je bil najvišji Godin, ki pa je z glavo zadel vratnico.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Foto: Sofascore
Grafiko zagotavlja sofascore.com Foto: Sofascore

Tudi v drugem polčasu je na začetku manjšo terensko premoč imela Južna Koreja, ki pa tudi tokrat ni našla poti do urugvajskih vrat. Dvakratni svetovni prvaki so v drugem delu prvič zapretili v 62. minuti, ko je v protinapadu prodrl Nunez, toda Kim Seung Gyu je znova pravočasno posredoval. V drugi polovici polčasa je pobudo začel prevzemati Urugvaj.

Valverde z velike razdalje stresel vratnico

81. minuta je tekla, ko je z roba kazenskega prostora nevarno sprožil Nunez, toda njegov poskus ni bil dovolj natančen. Edinson Cavani, ki je zamenjal Suareza, pa je bil za las prenizek, da bi žogo preusmeril v mrežo. Nekaj minut pred tem je na drugi strani z 20 metrov sprožil Cho Gue-sung, a je žoga zletela mimo vrat.

Tik pred koncem rednega dela se je za strel z velike razdalje odločil Valverde, še enkrat pa se je stresla korejska vratnica. Zadnjo resnejšo priložnost so imeli azijski tigri. Po napaki vratarja Sergia Rocheta, ki je s slabo podajo zapravil žogo, je do strela z roba kazenskega prostora prišel Son Heung-min, toda tudi najboljši korejski nogometaš je bil premalo natančen.

Urugvaj dvakrat stresel vratnico in osvojil le točko proti Korejcem
11-24 (H) Uruguay-South Korea( id: 3854604), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-24 (H) Uruguay-South Korea( id: 3854604), Postave
11-24 (H) Uruguay-South Korea( id: 3854604), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina H
1.
Portugalska
3 2 0 1 6:4 6
2.
Južna Koreja
3 1 1 1 4:4 4
3.
Urugvaj
3 1 1 1 2:2 4
4.
Gana
3 1 0 2 5:7 3