Nizozemska je na vseh svetovnih prvenstvih do zdaj igrala v izločilnih bojih. Foto: Reuters
Nizozemska je na vseh svetovnih prvenstvih do zdaj igrala v izločilnih bojih. Foto: Reuters

Trikratni svetovni podprvaki so pričakovano dobili prvi medsebojni dvoboj. Ves čas so prevladovali na zelenici, terensko premoč pa so kronali z dvema zadetkoma. Z drugo zmago na letošnjem SP-ju so si priigrali najboljše izhodišče v skupini A, v osmini finala pa se bodo tako pomerili z drugouvrščeno reprezentanco skupine B. Sicer na svetovnem prvenstvu nastopajo 11., vedno pa so se prebili v izločilne boje. Drugo mesto je v skupini zasedel Senegal, ki je na odločilnem obračunu z 2:1 premagal Ekvador.

Nizozemska proti Katarju potrdila prvo mesto

Mrežo Katarja je načel Cody Gakpo s svojim šestim reprezentančnim golom. Polovico jih je dosegel na svetovnem prvenstvu, kjer je zadel na vseh treh tekmah skupinskega dela. Končni rezultat je s svojim drugim zadetkom za Nizozemsko postavil motor vrste Louisa van Gaala Frenkie de Jong.

Katar je bil po uvodnih porazih ena izmed dveh izbranih vrst, ki je že pred zadnjim krogom ostala brez možnosti za napredovanje. Varovanci Felixa Sancheza, ki so debitirali na svetovnem prvenstvu, so po Južni Afriki leta 2010 druga gostiteljica turnirja, ki je izpadla po skupinskem delu. Toda Južnoafričani so tedaj v zadnjem krogu pustili dober vtis s presenetljivo zmago nad Francozi, Katarci pa so ostali pri ničli. Z razliko v golih 1:7 so se v zgodovino zapisali kot najslabša domača reprezentanca do zdaj.

Gakpo v 26. minuti popeljal Nizozemsko v vodstvo
Sorodna novica Kapetan Koulibaly popeljal "leve" v osmino finala!

Prvi so strel proti vratom sprožili Katarci, ko je po prestreženi žogi z velike razdalje poskusil Hasan Al Hajdos, toda žoga je bila lahek plen Andriesa Nopperta. Takoj zatem je bilo nevarno na drugi strani, ko je preigraval Memphis Depay, toda ne napadalec Barcelone, ki se je po poškodbi vrnil v začetno enajsterico, ne Davy Klaassen, ki mu je spodrsnilo, nista prišla do strela. Na koncu je z diagonalnim strelom poskusil Daley Blind, toda Mešal Baršim je bil na mestu.

Nizozemska je pričakovano zagospodarila na igrišču in bila vse nevarnejša. V 14. minuti je Frenkie de Jong zadel le Klaassena, odbito žogo pa je z volejem prek vrat s približno 13 metrov poslal Depay. 26. minuta je tekla, ko se je rekonvalescent po podaji Blinda dobro znašel v kazenskem prostoru. Iznajdljivo je zaustavil žogo, streljal iz obrata, vendar je bil v bloku uspešen Bualem Kuki.

V naslednjem napadu je vrsta van Gaala kronala premoč. Znova je kombinirala po levi strani, kjer sta akcijo začela Blind in Depay, ki je našel Gakpoja. 23-letni napadalec PSV-ja, ki je v Katar prišel v izvrstni formi, je s peto podaljšal do Klaassena, s katerim sta si izmenjala dvojno podajo, nato pa je stekel proti kazenskemu prostoru in z roba z natančnim strelom v levi spodnji kot katarskih vrat matiral Baršima.

De Jong na začetku drugega polčasa povišal nizozemsko prednost
Vrhunci tekme Nizozemska - Katar

Oranje so imenitno odprli drugi polčas. Tekla je četrta minuta nadaljevanja, ko so povišali prednost. Z desne strani je Klaassen poslal predložek v kazenski prostor. Kuki je odbil z glavo, žoga pa je srečno prišla do Depaya na daljši vratnici, ki je iz neposredne bližine streljal naravnost v Baršima. Odbito žogo je skušal izbijati Ro-Ro, toda hitrejši je bil Frenkie de Jong, ki jo je pospravil v mrežo.

20 minut pozneje so Nizozemci znova zatresli katarsko mrežo. Rezervista Steven Berghuis in Vincent Janssen, ki sta dve minuti predtem vstopila na zelenico, sta se znašla sama pred Baršamom, tudi uspešno zaključila akcijo, toda predtem, ko ju je z globinsko podajo lepo zaposlil Gakpo, je strelec prvega gola trikratnih svetovnih podprvakov igral z roko, tako da je bil zadetek po posredovanju VAR-a razveljavljen.

Katarci, vdani v svojo usodo, v drugem polčasu konkretno tekmečevih vrat niso ogrozili. Še najnevarnejšo akcijo so izpeljali v 80. minuti, pravočasno pa je posredoval Noppert. Nizozemska je zlahka nadzorovala potek srečanja in zanesljivo držala lepo prednost. Blizu tretjemu zadetku je bila v sodnikovem dodatku, ko je z roba kazenskega prostora nekoliko z desne strani žogo zavrtinčil Berghuis, stresel pa je le prečko.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
11-29 (A) Netherlands-Qatar( id: 3854557), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-29 (A) Netherlands-Qatar( id: 3854557), Postave
11-29 (A) Netherlands-Qatar( id: 3854557), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina A
1.
Nizozemska
3 2 1 0 5:1 7
2.
Senegal
3 2 0 1 5:4 6
3.
Ekvador
3 1 1 1 4:3 4
4.
Katar
3 0 0 3 1:7 0