23-letni Cody Gakpo je z glavo zadel  v 84. minuti. Foto: Reuters
23-letni Cody Gakpo je z glavo zadel v 84. minuti. Foto: Reuters

"Zahtevna tekma. Nismo znali zagraditi žoge. Dolgo smo čakali na zadetek in bili nagrajeni. Vseeno mislim, da zmoremo precej več, ampak pomembna je zmaga, ki nam vliva veliko samozavesti pred nadaljevanjem," je povedal Gapko, napadalec PSV-ja, ki je bil uspešen po strelu z glavo. Podal je Frenkie de Jong, napako je naredil vratar Chelseaja Edouard Mendy.

Gakpo z glavo zatresel mrežo Senegala

Prvi polčas je ponudil zanimivo igro z veliko dinamike in nekaj polpriložnostmi na obeh straneh, precej več "prometa" pa je bilo vendarle v nadaljevanju: najprej je Virgil van Dijk z glavo streljal čez gol, v 65. minuti pa je imel veliko priložnost Senegal. Po ukradeni žogi na sredini igrišča je Boulaye Dia, ki je bil edini napadalec v prvi enajsterici, nevarno zapretil, vendar je bil Andries Noppert dobro postavljen.

Gueye dvakrat ogrozil nizozemska vrata
V 74. minuti je natančno streljal Gueye, spet je bil na mestu Noppert. Varovanci Louisa van Gaala je potrpežljivo čakala na svojih pet minut in jih dočakala. Po zadetku Codyja Gapka so bili tekmeci najnevarnejši v 86. minuti, ko je Gueye spet dobro sprožil od daleč, kar je bila zadnja senegalska priložnost za izenačenje. V strelih v okvir vrat je bil afriški prvak konkretnejši (4:3).

Klaassen v 99. minuti potrdil zmago Nizozemske
Tudi drugi zadetek je bil delo nogometaša iz nizozemskega prvenstva, uspešen je bil Davy Klaassen (Ajax). Foto: Reuters
Tudi drugi zadetek je bil delo nogometaša iz nizozemskega prvenstva, uspešen je bil Davy Klaassen (Ajax). Foto: Reuters

Zmago oranžnih je potrdil Davy Klaassen, ki je po strelu Memphisa Depaya in odbiti žogi bolje posredoval kot Mendy. Depay, strelec 12 zadetkov v kvalifikacijah za SP 2022, je v igro vstopil za zadnje pol ure, saj ga muči poškodbe stegenske mišice.

Dolg niz nizozemske neporaženosti
Nizozemci na prvenstvu 2018 presenetljivo niso igrali, na lanskem EP-ju pa so izpadli v osmini finala. Od tedaj že 16 zaporednih tekem ne poznajo poraza.

Senegal želi postati prva afriška reprezentanca, ki bi se prebila v polfinale SP-ja. V predtekmovanju bo igral še s Katarjem (v petek) in Ekvadorjem (29. novembra).

V skupini A je bila v nedeljo že tekma med Katarjem in Ekvadorjem (0:2), ki je pokazala, da Katar realno nima nobenih možnosti za preboj v osmino finala.

Vrhunci tekme Senegal - Nizozemska
11-21 (A) Senegal-Netherlands( id: 3854554), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-21 (A) Senegal-Netherlands( id: 3854554), Postave
11-21 (A) Senegal-Netherlands( id: 3854554), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina A
1.
Nizozemska
3 2 1 0 5:1 7
2.
Senegal
3 2 0 1 5:4 6
3.
Ekvador
3 1 1 1 4:3 4
4.
Katar
3 0 0 3 1:7 0