Pierluigi Collina na srečanju z novinarji v Dohi. Foto: Reuters
Pierluigi Collina na srečanju z novinarji v Dohi. Foto: Reuters

VAR bo odločitve o prepovedanih položajih, tudi tistih najtesnejših, določal hitreje, skorajda v realnem času, in natančneje kot do zdaj. 3D-animacijo bodo videli tudi navijači na stadionih in pred televizijskimi zasloni.

Gre za avtomatiziran sistem kamer, ki dodatnemu sodniku v videosobi (ta preučuje le ofsajde) grafično sproti riše črte in morebitne prepovedane položaje.

S tem bodo odpravili za številne gledalce moteče razveljavljanje zadetkov, kot ga poznamo od uvedbe VAR-a na SP-ju v Rusiji pred štirimi leti, ko videoposnetki "z zamudo" razkrijejo, da se je akcija za neki gol začela iz ofsajda.

Vodja sodnikov v Katarju Pierluigi Collina je na srečanju z novinarji v Dohi poudaril, da bo imel pri vsaki odločitvi še vedno zadnjo besedo človek oziroma sodnik.

Na vsakem stadionu bo 12 kamer spremljalo 29 točk na telesu vsakega izmed nogometašev, senzor znotraj žoge pa bo v VAR-sobo pošiljal podatke 500-krat na sekundo. To bo omogočalo zelo natančne odločitve tudi v primeru zelo tesnih prepovedanih položajev.

Sorodna novica Nov tehnološki korak v nogometu – polavtomatski ofsajd

Dozdajšnje izkušnje zelo pozitivne

Novo tehnologijo so že preizkusili na dveh turnirjih pod okriljem Fife in na pripravljalnih tekmah na vseh stadionih, ki gostijo SP. Uradno je bila prvič v uporabi pred letom dni na uvodni tekmi Arabskega pokala (ravno v Katarju) med Tunizijo in Mavretanijo. Letos jeseni jo je Evropska nogometna zveza (Uefa), resda v nekoliko drugačni različici, že uvedla tudi v Ligi prvakov.

"Analizirali smo podatke in izvlečki so zelo pozitivni," je povedal Johannes Holzmüller, direktor Fife za tehnologijo in inovacije. Dozdajšnjo tehnologijo za prepoznavanje prepovedanih položajev bodo v Katarju uporabljali za rezervo.

Sodniki so novo tehnologijo vsem 32 selektorjem predstavili na dveh delavnicah, obiskali pa so tudi vse reprezentance, tako da so z njo seznanjeni tudi nogometaši.

"Ali bo novi polavtomatski sistem res odpravil dosojanje prepovedanih položajev z zamikom po ogledu videoposnetkov? Odgovor na to bi moral biti 'zagotovo da'," je lani izjavil David Elleray, tehnični direktor IFAB-a, organa, ki že vse od leta 1886 bedi nad pravili nogometne igre. "Odpraviti bi moral negotovost navijačev, ki je zdaj prisotna. Ali je bil strelec v igri ali prepovedanem položaju? Ali lahko slavim? Ali je res gol?"

Tudi sodniki se pripravljajo na nogometni SP
Na svetovnem prvenstvu v Katarju tudi sodnice