"Po pogovorih Fife z oblastmi države gostiteljice je bila sprejeta odločitev, da se prodaja alkoholnih pijač osredotoči na območje Fifinega navijaškega festivala in druge navijaške destinacije, s čimer se odstranijo prodajne točke piva zunaj območja stadionov svetovnega prvenstva," je v uradnem sporočilu za javnost zapisala Fifa.

Mednarodna nogometna zveza je tako privolila v zahtevo Katarja, da se prodaja alkoholnega piva umakne z vidnega območja stadionov. Katar je ob kandidaturi in zmagi na izboru decembra 2010 ter vse do prejšnjega tedna nenehno poudarjal in zagotavljal, da si bodo lahko nogometni navijači z vsega sveta lahko privoščili kozarec piva pred stadioni.

Ali bo Katar držal preostale obljube?

Združenje nogometnih navijačev iz Anglije se je že odzvalo in povzelo navijaške misli: "Če si lahko premislijo glede tega v zadnjem trenutku, brez pravega pojasnila, bodo navijači imeli razumljive pomisleke, ali bodo izpolnili tudi druge obljube glede nastanitve, prevoza in kulturnih vprašanj."

Navijači izpostavljajo druge obljube Katarja, zlasti glede skupnosti LGBTQ+, migrantskih delavcev in navsezadnje čisto praktičnih za obiskovalce z vsega sveta: kako bo v resnici z nastanitvami in obljubljenimi posebnimi prevozi.

V Katarju je bilo pri stadionih že vse nared za prodajo piva, a zdaj bo moral dolgoletni partner Fife vse stojnice preobleči v modro barvo, ki je zaščitni znak brezalkoholnega piva. Foto: Reuters
V Katarju je bilo pri stadionih že vse nared za prodajo piva, a zdaj bo moral dolgoletni partner Fife vse stojnice preobleči v modro barvo, ki je zaščitni znak brezalkoholnega piva. Foto: Reuters
Sorodna novica Navijačem bodo na svetovnem nogometnem prvenstvu točili tudi alkoholno pivo

Po načrtu bi prodajali pivo pred stadionom

Sprva je kazalo, da bodo Katarci nekoliko omilili svojo politiko do alkoholnih pijač med svetovnim nogometnim prvenstvom, navsezadnje je pivovarna Budweiser imela izključne pravice za prodajo piva v bližini stadionov na turnirju.

Osvežilni vrček bi si tako tri ure pred tekmo in uro po njej bilo mogoče kupiti znotraj območij za navijače, ne pa tudi na tribunah. Alternativa na stadionih bi tako bila brezalkoholno pivo, ki bi ga Budweiser prodajal tudi na tribunah. Prav tako je bilo predvideno, da bo pivo mogoče kupiti v delu glavnega območja za navijače v središču katarske prestolnice, vsak dan turnirja med 18.30 in prvo uro zjutraj. Za zdaj je točenje piva v območjih za navijače v Dohi še dovoljeno.

FIFA bo, kot kaže, prelomila večmilijonsko pogodbo. Foto: EPA
FIFA bo, kot kaže, prelomila večmilijonsko pogodbo. Foto: EPA

Prelom milijonske pogodbe

Le tri dni pred prvim dotikom žoge na nogometnem svetovnem prvenstvu so organizatorji pritisnili na krovno organizacijo svetovnega nogometa, ki je na koncu vseeno prepovedala prodajo piva na območjih stadionov.

S popolno prepovedjo alkoholnega piva v bližini stadionov je Fifa prelomila večmilijonsko pogodbo z enim največjih pokroviteljev dogodka, pivovarno Budweiser. Fifa je s pivovarno podpisala pogodbo za točenje piva na vseh njenih dogodkih, letno vredno 75 milijonov evrov. Po neuradnih informacijah naj bi na najpomembnejšo organizacijo v nogometu pritisnila katarska kraljeva družina Al Tani.

Katarci imajo še velike načrte – gostiti želijo tudi olimpijske igre
Pivo dovoljeno v Dohi in območjih VIP

Kljub prepovedi prodaje piva v bližini stadionov bo alkoholna osvežitev dostopna v glavni navijaški coni katarske prestolnice in na območjih VIP na stadionih.