Kylian Mbappe je na svetovnih prvenstvih dosegel že devet golov. Foto: Reuters
Kylian Mbappe je na svetovnih prvenstvih dosegel že devet golov. Foto: Reuters

Aktualni prvaki so v šampionskem slogu opravili s prvo oviro izločilnih bojev. Ob koncu polčasa so našli pot v poljsko mrežo in od tedaj naprej nadzorovali potek dvoboja. Še osmič zapored so proti Poljski ostali neporaženi. Mrežo je načel Giroud, ki je zadel tretjič na 22. SP-ju, sicer pa že 52. v dresu izbrane vrste, s čimer je postal rekorder. Na prvem mestu je prehitel legendarnega Thierryja Henryja.

Nato je dvakrat z izvrstnima streloma zadel še Mbappe, ki je glavni kandidat za najboljšega strelca na tem prvenstvu, saj je že pri petih zadetkih. 23-letni Parižan, ki je bil pred štirimi leti v Rusiji izbran za najboljšega mladega igralca na turnirju, ima na svojem računu že 33 reprezentančnih golov, 16 od teh jih je dal na zadnjih 14 tekmah. Končni izid je za častno slovo od Katarja z bele točke postavil Robert Lewandowski. Poljska je sicer prvič po letu 1986 zaigrala med najboljšimi 16. Francija se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem večernega obračuna Anglija – Senegal.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Francozi so imeli v prvem polčasu več priložnosti in pobudo, ki so jo ob koncu prvega dela tudi kronali. Predtem se je zelo izkazal Wojciech Szczesny, ki je najprej v 12. in 17. minuti zaustavil poskusa Aureliena Tchouamenija in Ousmana Dembeleja z razdalje, v 20. pa je razčistil, ko sta bila po podaji Tcouamenija pred vrati Giroud in Antoine Griezmann. Težav mu ni povzročal niti strel z razdalje Julesa Koundeja, je pa imel veliko sreče v 29. minuti, ko je na levi strani žogo izgubil Przemyslaw Frankowski. Griezmann je podal Dembeleju, ki je prodrl po desni strani, poslal natančno žogo pred vrata, kjer pa je Giroud malce zamudil in jo, ko bi jo moral le potisniti v mrežo, slabo zadel, tako da je zletela mimo vrat. Szczesny je dobro posredoval tudi po strelu Mbappeja, ki je preigral Mattyja Casha, nato pa poskusil z diagonalnim udarcem.

Giroud v 44. minuti postal najboljši francoski strelec

Zatem je bilo zelo vroče tudi v francoskem kazenskem prostoru. Poljaki so bili sicer v podrejenem položaju, a so si priigrali svoje priložnosti. Najprej je z razdalje sprožil Lewandowski, a je žoga zletela mimo vrat. 37. minuta je tekla, ko sta po levi strani lepo kombinirala Frankowski in Bartosz Bereszynski, ki je prodrl v kazenski prostor. Poslal je žogo v sredino, kjer jo je sicer odbil Dayot Upamecano, a le do Piotra Zielinskega, ki je močno sprožil, na mestu je bil Hugo Lloris, po odbiti žogi pa je bil v bloku Theo Hernandez. V nadaljevanju akcije je z desne strani streljal še Jakub Kaminski, Raphael Varane pa je posredoval na golovi črti. Pred koncem prvega dela je Franciji le uspelo matirati tekmeca. Mbappe je izvrstno podal v kazenski prostor. Giroud se je otresel Jakuba Kiwiorja, z diagonalnim strelom ukanil še Szczesnyja in žogo poslal v malo mrežico.

Mbappe v 74. minuti povišal francosko prednost

Branilci naslova so zapretili takoj na začetku drugega polčasa, ko je prekršek s prodorom po desni strani izsilil Dembele, Griezmann pa je s prostega strela poslal žogo neposredno proti vratom, vendar je bil Szczesny na mestu. Čuvaj poljske mreže se je deset minut pozneje znašel na napačni nogi, ko je Mbappe na robu kazenskega prostora ob treh nasprotnih nogometaših prišel do strela, žoga se je odbila od Grzegorza Krychowiaka in povsem spremenila smer, a za las zletela mimo vrat. V naslednjem napadu je Giroud atraktivno s škarjicami žogo poslal v mrežo, vendar se je že predtem, ko je Szczesny trčil z Varanom, oglasila piščalka Jesusa Valenzuele. Giroud je v 66. minuti zapravil še eno lepo priložnost, ko je po podaji Koundeja zatresel zunanji del mreže.

Mbappe z drugim golom potrdil francosko napredovanje

V 74. minuti so les blues povišali prednost. Iz njihovega kazenskega prostora je odbil Griezmann. Na sredini je do žoge prišel Giroud, ki jo je podal na desno stran do Dembeleja. Ta jo je popeljal v protinapad. Poljska obramba je bila razredčena, napadalec Barcelone pa je na drugi strani našel samega Mbappeja, ki je imel dovolj časa, da si je žogo namestil, pomeril in jo z močnim udarcem poslal pod prečko nemočnega Szczesnya. Na začetku sodnikovega dodatka je Mbappe znova zablestel. Marcus Thuram mu je z leve strani podal v kazenski prostor, kjer se je zvezdnik PSG-ja obrnil, iz igre vrgel Arkadiusza Milika, Kamil Glik pa je bil prepozen v bloku in žogo z imenitnim udarcem poslal v mrežo. Szczesny se jo je sicer dotaknil s prsti, a ne dovolj, in končala je za njegovim hrbtom.

Lewandowski za slovo od Katarja zadel z bele točke

Tik pred koncem je imela Poljska na voljo enajstmetrovko, potem ko je žoga v kazenskem prostoru v roko zadela Upamecana. Lewandowski, ki je na tem prvenstvu že zapravil en strel z bele točke, je prevzel odgovornost, streljal povsem po sredini in Lloris je poskus zaustavil. Toda poljski kapetan je strel ponovil, saj so prehitro v kazenski prostor krenili francoski nogometaši, tudi Lloris pa je hitro zapustil golovo črto. V drugo je bil napadalec Barcelone zanesljiv in Poljska se je s častnim zadetkom poslovila od Katarja.

Francozi z dvema zadetkoma Mbappeja zanesljivo izločili Poljake
12-04 (1/8) 1D-2C( id: 3370552), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-04 (1/8) 1D-2C( id: 3370552), Postave
12-04 (1/8) 1D-2C( id: 3370552), Statistika tekme
Vrhunci tekme Poljska - Francija